Головна » 2010 » Вересень » 8 » Благословенна на віки праця хлібороба
22:25
Благословенна на віки праця хлібороба

Найблагословеннішою віками була, є і буде праця хлібороба, бо жити і працювати на землі – то є чудова нагода творити людям добро. Професія хлібороба одна з найтяжчих, але вона є і найпочеснішою. Золотаве колосся – вирощене Вашими міцними руками і оновлене людською славою. Честю і доблесною працею. В ньому щастя людини. В ньому – мирне життя людини, ясне почуття до своєї рідної матінки землі. В ньому – твердий і 
впевнений крок в майбутнє України.
Обжинки – найбільше і радісне свято. З ним пов’язані мрії людей про хліб, достаток, краще життя. Ми маємо підстави для святкування, адже незважаючи на всі негаразди, хлібороби району виростили і зібрали непоганий урожай. Валовий збір ранніх зернових по всіх категоріях господарств становить 102,2 тис. тонн, за урожайності 29,4 ц/га, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах – 84,59 тис. тонн, за урожайності 30,8 ц/га. Триває збирання пізніх зернових культур, які також примножать загальний коровай. Особливо сподіваємося на урожай зернової кукурудзи, яку посіяно на площі 5,67 тис. га, та й види на урожай добрі.
Цьогорічні жнива проходили у складних фінансових умовах. До цих негараздів додалась і відчутна зношеність техніки. Тому, щоб зібрати ранні зернові довелось залучати зернозбиральну техніку з інших регіонів. Все це, помножене на самовіддану працю хліборобів, вмілу організаторську роботу керівників і спе-ціалістів господарств, дало змогу зібрати нинішній урожай в стислі агротехнічні терміни і одними з перших в області завершити збір ранніх зернових культур.
У господарствах, де застосовуються прогресивні методи виробництва зернових культур, суворо дотримується технологія їх вирощування, отримано добрі врожаї. Визнаними лідерами у виробництві зерна урожаю 2010 року є СФГ ім. Мічуріна – по 41,2 ц/га, СВК «Ружинський» – 37 ц/га, ТОВ СП «Нібулон» – 35,7 ц/га, ПП «Ташір» – 34,6 ц/га, ТОВ «Новофастівське» – 34,3 ц/га.
Найбільший валовий збір зерна отримано в ПСП АФ «Світанок» – 15628 тонн, ТОВ «Новофастівське» – 11159 тонн, ПСП ім. Цюрупи – 6767 тонн, ДП «Ілліч Агро Умань» – 4800 тонн.
З 23 сільськогосподарських підприємств у 7 урожайність ранніх зернових вища, ніж середня по району. Це СФГ ім. Мічуріна (керівник Пилипчук В.І.), ДП «Новофастівське» (Крижанівський Ю.В.), ПП «Ташір» (Думікян К.С.), ДП «Ілліч Агро Умань» (Скиб’юк М.П.), СВК «Ружинський» (Колібаба О.Ф.), ТОВ СП «Нібулон» (Сорока І. В.), СФГ «Україна» (Шокал А.М.).
На превеликий жаль, в ряді господарств району врожайність зернових залишається низькою. Це СВК «Вчорайшенський» – 14,7 ц/га, ВАТ «Йосипівське» – 12,4 ц/га, СТОВ «МТС-Агро» – 12,9 ц/га. Всього в 13 господарствах з 23 урожайність зернових не досягла 30 ц/га. Керівникам і спеціалістам цих агроформувань необхідно докорінно змінити ставлення до вирощування зернових культур.
У нинішньому році зерновий клин в районі займав 38,84 тис. га. В структурі зернових культур провідне місце займали озимі зернові 14,59 тис. га, в тому числі озима пшениця 12,9 тис. га.
На всіх посівах озимих проведено підживлення, на 13,8 тис. га комплексний захист від хвороб та бур’янів.
В цілому по сільгосппідприємствах району намолочено 40,5 тис. тонн озимої пшениці або кожен гектар видав 34,3 ц/га.
Найвища урожайність в СВК «Ружинський» – 46 ц/га, СФГ ім. Мічуріна – 40,4 ц/га, СФГ «Україна» – 37,4 ц/га, ТОВ СП «Нібулон» – 35,7 ц/га, ПП «Ташір» – 33,2 ц/га.
Валовий збір ячменю по сільськогосподарських підприємствах становить 23,3 тис. тонн, урожайність становить 31,4 ц/га. Найвища урожайність ячменю в СФГ ім. Мічуріна – 56,4 ц/га, ПП «Ташір» – 42 ц/га, ТОВ «Новофастівське» – 38,8 ц/га, ДП «Ілліч Агро Умань» – 36,2 ц/га.
У структурі ранніх зернових яра пшениця зайняла 4957 га, валовий збір становить 14,9 тис. тонн, урожайність – 30 ц/га.
Серед зернобобових культур горох найбільш підходить до агрокліматичних вимог вирощування в умовах нашої зони. А за зерновою цінністю – далеко випереджає інші зернові культури, крім того це один із найкращих попередників під озимі культури.
В нинішніх умовах в цілому по району зібрано гороху по 21,3 ц/га. Проте і в складних погодніх умовах нинішнього року в СФГ «Україна» – 35,6 ц/га, СВК «Ружинський» – 32,2 ц/га, СФГ ім. Мічуріна – 30,2 ц/га це ще раз підтверджує те, що там, де з розумінням справи підходять до вирощування цієї цінної культури, там і результати відповідні.
На жнивах працювали 129 комбайнів, в т.ч. 89 орендованих, 105 машин, 76 тракторів. Всього у жнивах взяли участь більше 2000 чоловік.
З кожним роком все відчутнішою стає роль селянсько-фермерських господарств у виробництві зерна. Свою вагому частку до районного короваю внесли 107 селянсько-фермерських господарства. Найкращих результатів у виробництві зерна в 2010 році досягли в ПП ФГ «Троянда» – керівник Гуменюк Василь Сергійович, ПП ФГ «Колос» – керівник Пасічник Анатолій Григорович, ФГ «Нікавана» – керівник Солоданюк Олександр Михайлович, ФГ «Колос Ю.В.» – керівник Шморгун Юрій Васильович.
Аналізуючи валове виробництво зерна нинішнього року в розрізі культур, слід відмітити, що саме озимі культури залишаються стабільним джерелом надходження зерна. Саме завдяки тому, що в минулому році керівники і спеціалісти господарств зуміли посіяти озимину на площі 14,59 тис. га, район сьогодні забезпечений хлібом. Тому районна державна адміністрація націлює керівників і спеціалістів агроформувань, для забезпечення стабільного виробництва зерна в районі, посіяти озимі зернові в обсягах, передбачених програмою розвитку зернового господарства «Зерно Житомирщини 2006-2010», які доведені до кожного господарства. Під урожай 2011 року планується посіяти 15,6 тис. га озимих культур на зерно, крім того озимого ріпаку – 3,2 тис. га.
Враховуючи важливе значення агропромислового виробництва для економіки району, його вплив на соціально-економічну ситуацію в районі передбачено систему заходів щодо докорінного підвищення родючості ґрунтів, зростання урожайності сільськогосподарських культур, оновлення матеріально-технічної бази господарств усіх форм власності.
Виробництво зерна збільшуватиметься перед усім за рахунок використання науково-технічного прогресу, інтенси-фікації сільськогосподарського виробництва, зокрема на широкому впровадженні ефективних технологій вирощування зернових культур, в основу яких покладено оптимізацію умов їх вирощування. Ці умови передбачають розміщення посівів після кращих попередників, впровадження високоврожайних сортів та гібридів інтенсивного типу з високою якістю продукції, раціональну систему мінерального живлення рослин, інтегровану систему захисту рослин від бур’янів, шкідників і хвороб.
Агроформування всіх форм власності району підготувались до проведення посіву озимих культур під урожай 2011 року. Так під посів озимих підготовлено площі 19,7 тис. га, що становить 95%, доведено до посівних кондицій 4252 тонн насіння, закуплено 1,1 тис. тонн мінеральних добрив, 1,5 тонн протруювачів.
Спасибі всім Вам, хлібороби, за невтомні руки, спасибі за добру працю, за відданість хліборобській справі, за вірність своїй державі, українському народу. Нехай Ваша працелюбність та наполегливість у досягненні мети забезпечують Вам нові трудові звершення на благо Україні.

Переглядів: 3762 | Додав: zmya | Рейтинг: 4.8/4
Всього коментарів: 1
1 Kolega  
0
З обжинками, дорогі земляки!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100