Головна » 2010 » Липень » 3 » Якісна вода – запорука людського здоров’я
21:38
Якісна вода – запорука людського здоров’я
Поки що жителі нашого району не в повній мірі усвідомлюють, яку роль у їхньому житті відіграє питна вода. Вода, як і повітря, є невід’ємним складником існування тваринного і рослинного світу. Це символ безсмертя і родючості. Запаси прісної води на нашій планеті складають лише 2,5 відсотка. Організм дорослої людини містить у собі приблизно 65% води. Значення води надзвичайно важливе, а використання її багатогранне, і не тільки в народному господарстві, але й у житті кожної людини. Господарі власних криниць протягом багатьох років користуються водою і не знають, чи завжди вона придатна до вживання, чи не шкодить вода з власної криниці вашому здоров’ю? За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, на стан здоров’я людини на 50-60 відсотків впливають умови та спосіб життя. В першу чергу, це проблеми забезпечення населення питною водою гарантованої якості.
Забруднення води – це є зміна її природних властивостей, яка відбувається внаслідок природних причин, але найчастіше причиною забруднення є діяльність людини. Забруднена вода спричиняє передачу цілого ряду інфекційних хворб (холера, вірусний гепатит «А», дизентерія, лептоспіроз, черевний тиф та інші.
Для забезпечення населення питною водою гарантованої якості на рівні держави прийнятий: Закон України «Про загальнодержавну програму «Питна вода України на 2006 – 2020 роки». Відповідно, в області розроблена і затверджена рішенням 9 сесії ХХІV скликання Житомирської обласної ради від 24.10.2003 року №290 «Програма розвитку водопровідного каналізаційного господарства на перід 2003 – 2010 років «Питна вода Житомирщини». Також підписано розпорядження голів обласної та районної держадміністрацій. В районі створена робоча комісія для проведення інвентаризації та обстеження санітарного стану джерел водопостачання. Головний державний санітарний лікар Ружинського району П.П.Куцан зобов’язаний здійснювати контроль за небезпечними джерелами, складанням санітарних паспортів децентралізованих джерел водопостачання, безпечних джерел, створенням їх каталогів та здійсненням постійного моніторингу якості води. Це питання широко обговорювалось на семінарі, який провів голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук з сільськими та селищним головами, бухгалтерами та землевпорядниками.
Отже, в районі розпочалась серйозна копітка і тривала робота згідно програми «Питна вода». Для цього необхі-дно виконати чималий обсяг робіт і, звичайно, затратити певні кошти. Адже в районі налічується 339 громадських і 2923 індивідуальних криниць. Зокрема, в Мовчанівці 320 індивідуальних і одна громадська, в Березянці – 198 індивідуальних та одна громадська, в Топорах – 55 громадських і десять індивідуальних, в Зоряному – 26 громадських і 36 індивідуальних і т.д. Згідно розроблених заходів спочатку обстежуються громадські криниці, а пізніше – індивідуальні. Сільським головам доведений графік здачі води з криниць на аналіз в санепідемстанцію, оскільки лабораторія за один робочий день може зробити всього два-три аналізи. Тому ця робота дещо затягнеться в часі. Всі джерела водопостачання необхідно обстежити і зробити санітарні паспорти, щоб кожен господар знав, якою водою користується. Кожна криниця повинна бути облаштована згідно санітарних вимог. Під час вибору місця для облаштування криниці необхідно вибирати ті ділянки, які знаходяться вище до витоку грунтових вод та інших джерел забруднення і на відстані не меше 20 метрів від дворових вбиралень, вигрібних ям, мереж каналізації, господарських дворів, гноєсховищ, складів отрутохімікатів, місць захоронення людей, тварин тощо. Протягом останніх десяти років в нашому районі зареєстровані випадки нітратної метгемоглобінемії серед дітей у віці до трьох-чотирьох місяців від народження, причиною захворювання яких було використання криничної води з підвищеним вмістом нітратів. Трагічний випадок трапився у Березянці у 2002 році. Тому невипадково керівники господарюючого органу, на балансі яких відомчі криниці, повинні закріпити відповідальну особу для утримання в належному стані криниці та прилеглої території згідно санітарно-технічних та санітарно-гігієнічних норм. У 2010 році райсанепідемстанція дослідила 216 проб води з хімічних показників. З них 23 джерела виявились з перевищеним вмістом нітратів. Зрозуміло, що така вода непридатна для пиття і може використовуватись як технічна з господарською метою. З бактерілогічних показників зроблено 216 проб води – відхилень не виявлено. Ряд суттєвих недоліків виявлено в селах. Так, виконуючи графік доставки проб води в райсанстанцію, з 16 червня 2010 року було досліджено 20 громадських криниць. У трьох із них перевищений вміст нітратів (Голубівка, Роставиця та Березянка). За результатами дослідженнь винесено Постанови на заборону вживання такої води.
Що стосується артезіанських све-рдловин, які обслуговує МКП «Господарник», то тут ситуація дещо краща, оскільки за цією водою постійно здійснюється нагляд санстанції, контролюється якість води, відповідно працюють станції знезалізнення води тощо. На території Ружина знаходиться сім артезіанських свердловин, які забезпечують водою наше селище та Заріччя. Водогінна мережа протяжністю 14,2 км та каналізаційна – 7,5 км. Водогінні мережі також є і в селах ра-йону. Зокрема, найбільша водогінна мережа в районі – 22 кілометри в Ягнятині, в Жовтневому – 12 км, Крилівці – 8,5 км, Білилівці – 7 км, Вчорайшому – 6,8 км, Верхівні – 6 км, Прибережному – 5 км, Малих Низгірцях та Плоскій по 4,5 км, Городку – 3,6 км, у Шпичинцях – 2 км 550 метрів, Березянці, Роставиці, Топорах по 2 кілометри, в Чорнорудці – 1,8 км, в Княжиках –1 км 500 метрів, в Бистріївці – 640 м та Малій Чернявці – 500 метрів. Загалом по ра-йону прокладено 95,1 кілометра водогінних мереж. Також у селах району налічується 12 артезіанських свердловин. Зрозуміло, що частина водогінних мереж потребує ремонту та посиленого санітарного нагляду. Тут проблемними питаннями з централізованого водопостачання є сільські водопроводи, які нині в незадовільному технічному стані, де ремонтні та профілактичні роботи проводяться несвоєчасно, відсутній відомчий контроль якості питної води, що подається населенню. Тому в селах, де вийшли з ладу водогінні мережі, необхідно відремонтувати і поновити їх роботу. Все це господарство, що пов’язане з постачанням питної води, необхідно привести в належний порядок згідно санітарних норм і змусити працювати на благо людей, оскільки якісна вода – запорука нашого здоров’я.
Василь Копач

Переглядів: 934 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100