Головна » 2010 » Липень » 13 » На Iвана, на Купала, щоб вас доля вiдшукала…
13:35
На Iвана, на Купала, щоб вас доля вiдшукала…
Запальними піснями, веселими конкурсами та забавами, щедрим дитячим сміхом відшуміло в Ружині народне свято Івана Купала, яке зібрало ружинців біля районного будинку культури 6 липня.
Площею біля приміщення кінотеатру линула щира укра-їнська пісня у виконанні юної співачки з Білилівки Ірини Лущан, а найменші учасники свята із задоволенням танцювали, викликаючи замилування своїх матусь та бабусь. Прекрасний голос Людмили Кримовської дарував ружинцям чудові народні пісні, а потім юрба глядачів від малого до великого розмістилася на пагорбі понад Роставицею.
На імпровізованій сцені на воді встановили вербу-марену, юні учасники свята прибрали її святковими стрічками та гронами вишень, повели купальський хоровод. Купальські традиційні та жартівливі народні пісні подарували ружинцям учасники народного самодіяльного ансамблю української пісні «Щербів». Веселі конкурси додали учасникам дійства святкового настрою, а потім з’явився Водяний з русалками – справжнє диво для найменших глядачів.
Неподалік розклали величезне купальське вогнище, а кожен бажаючий відламав собі на щастя гілочку верби. Молодь, та й старші учасники дійства, пішли в танок на святковій дискотеці, а справжнім подарунком насамкінець купальського свята став букет вогнів феєрверку в нічному небі Ружина.

Людмила БУДКО

Переглядів: 714 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 4
4 13  
0
Вельмишановний Kolega !
Я з Вами згоден на 100 %.

А щодо фотографій то дійсно потрібно їх викладати, також і відео не завадило б .


3 Kolega  
0
Шановний 13!
Так уже склалося історично, що християнство на наших землях запровадилося не тоді, коли Володимир похрестив киян у Дніпрі (це був лише початок). Сам процес поширення нової для Київської Русі віри тривав декілька десятків років. Як наслідок, відбулось не просто заміщення однієї віри іншою, а їх тісне переплетіння. Тому сьогодні язичницькі нотки можна помітити не лише у святі Івана Купала, а й зокрема у святкуванні Різдва.
Що ж до моїх особистих вподобань, то, на щастя, я не язичник. Більше того, хоч не священник і не монах, але тісно пов’язаний із православною церквою. Скажу відверто, я не ревний християнин, який регулярно відвідує богослужіння у церкві, але вірю у Бога і поважаю віру свого народу. Авіра мого народу для мене – це не просто християнство. Це велика культурно-духовна спадщина. Саме тому уже багато років поспіль я відвідую різні етно-фестивалі. Зокрема дуже люблю “Країну мрій” (у цьому році фестиваль, як завжди, був шикарним), “Трипільське коло” та “Карпатський вернісаж”, бо переконаний, що сприймати, пізнавати і любити культуру наших предків не суперечить моральним нормам християнства.
Мудреці казали: той народ, який не пам’ятає свого минулого – не матиме майбутнього. Тож не забуваймо про це!
А фото свята хотілося б подивитися просто з цікавості так само, як і фото з інших заходів, що проводяться у Ружині. І язичниство тут нідочого.

P.S. Взагалі, на мою думку, пора уже обновити розділ "фото". Це не критика, а - просто пропозиція.


2 13  
0
"Kolega ", а які ще язичницькі свята ви полюбляєте крім цього
класного свята в честь бога земних плодів Купала

1 Kolega  
0
Ой на Івана, та й на Купала, чарівну квітку я шукала...
Класне свято, нічого не скажеш. Але хотілося б подивитися також фото цього дійства.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100