Головна » 2010 » Червень » 25 » Про заходи щодо посилення пожежної безпеки в період збирання врожаю 2010 року
14:01
Про заходи щодо посилення пожежної безпеки в період збирання врожаю 2010 року
Ще не так багато часу залишилось до найбільш відповідальної і важкої пори збирання вирощеного врожаю. В цей період всі хлібороби докладатимуть неабияких зусиль та праці, щоб якомога швидше і з мінімальними втратами зібрати вирощений урожай. Хто як не ці люди знають справжню ціну хлібу. Дуже прикро стає, коли вирощений важкою працею урожай, дорога сільськогосподарська техніка знищуються вогнем, завдаючи великих матеріальних збитків
Аналіз минулорічних жнив свідчить про серйозні недоліки в забезпеченні пожежної безпеки.
Головне управлінням МНС України в Житомирській області повідомляє, що у минулому році під час зернозбиральної кампанії виникло 6 пожеж (в Ружинському, Брусилівському, Овруцькому, Попільнянському, Олевському районах). Вогнем знищено 522 тонни грубих кормів та 2 одиниці техніки, завдано матеріальних збитків на суму понад 505 тисяч гривень. Причиною цього стало недотримання вимог пожежної безпеки, низький рівень знань працівниками вимог протипожежних норм та правил, висока зношеність сільськогосподарської техніки, незабезпеченість первинними засобами пожежогасіння, неналежна, а подекуди повна відсутність сторожової охорони, чергування і громадських протипожежних формувань та підрозділів місцевої пожежної охорони.
В період зернозбиральної кампанії 2009 року на території Ружинського району виникло 2 пожежі в місцях зберігання грубих кормів:
— 20.09.2009 року через дитячі пустощі з вогнем виникла пожежа скирти соломи на полі ПСП І ім. Цюрупи с. Ягнятин. В результаті пожежі вогнем знищено 79 тонн соломи, матеріальні збитки, завдані вогнем складають 18565 грн;
— 26.09.2009 року через необережне спалювання залишків соломи на фермерському полі в с.Огіївка виникла пожежа 3-х скирт пресованої соломи які належали відділенню №3 ДП «Ілліч Агро Умань» с.Огіївка. В результаті пожежі вогнем знищено близько 380 тонн пресованої соломи, матеріальні збитки, завдані вогнем складають 31328 грн.
Перевірки протипожежного стану сільськогоспода-рських підприємств району в період жнив 2009 року показали, що стан протипожежного захисту зернозбиральної техніки, в місціх збирання, переробки та зберігання зернових знаходиться на низькому рівні. За результатами перевірок ке-рівникам вручені приписи для усунення виявлених недоліків. Через значні недоліки в забезпеченні пожежної безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто 7 посадових осіб, заборонено експлуатацію 15-ти дільниць електромережі, 2-х агрегатів, 2-х будівель.
Найбільшу стурбованість викликає боєздатність підрозділів сільської пожежної охорони. В період зернозбиральної кампанії 2009 року з 12 ПСО лише в 4 було організоване чергування пожежної техніки (с.Бистрик, с.Мовчанівка, с.Вчорайше та с.Шпиченці).
З метою недопущення втрат зернових і грубих кормів, через пожежі та інші надзвичайні ситуації в місцях збирання, зберігання та переробки врожаю у 2010 році необхідно звернути увагу сільських голів на покращення роботи з проведення комплексу протипожежних заходів та організації пожежогасіння в сільській місцевості.
Керівникам сільгосп- підприємств району, незалежно від форм власності, щоб мінімізувати ризик виникнення пожеж та загорань в місцях збирання, зберігання та переробки врожаю необхідно виконувати елементарні правила пожежної безпеки:
— До початку збирання врожаю потрібно якісно відрегулювати на сільськогосподарській техніці системи живлення, мащення, охолодження та запалення, а також вихлопн труби обладнати справними іскрогасниками.
— Всю сільськогосподарську техніку та агрегати необхідно обладнати первинними засобами пожежогасіння (комбайн та трактор – двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі – вогнегасником, штиковою лопатою.
— При дозріванні колоскових, хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, посадок та доріг необхідно обкосити і оборати смугою не менше 4 м завширшки.
— Не допускати ремонту та заправки автотракторної техніки на хлібних масивах. На хлібному полі з якого збирається урожай необхідно тримати на поготові трактор з плугом та бочку з водою на випадок пожежі.
— В період збирання врожаю категорично заборонено палити, розводити багаття та спалювати післяжнивні залишки на хлібному полі.
З усіма особами що будуть брати участь в зернозбиральній кампанії необхідно провести протипожежний інструктаж.

В разі виникнення пожежі, будь–якої надзвичайної ситуації чи події телефонуйте до оперативно–рятувальної служби за номерами 101, 3-15-59 з сільської місцевості 9-101, 93-15-59 або 101 з мобільного.

Переглядів: 1161 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100