Головна » 2010 » Вересень » 16 » СВК «Ружинський» перший в Житомирській області застосував біологічну консервацію зерна кукурудзи
12:48
СВК «Ружинський» перший в Житомирській області застосував біологічну консервацію зерна кукурудзи
Працівники СВК «Ружинський» заклали протягом тижня понад 600 тонн високопоживного комбікорму для свиней та худоби з сирого зерна кукурудзи за новітніми європейськими технологіями. В господарстві цей метод заготівлі кормів керівник Олександр Феодосійович Колібаба застосував вперше. На наступний рік планує закласти не менше 1000 тонн. 


Тому не випадково на тік сільгосппідприємства завітали перший заступник голови РДА, начальник управління агропромислового розвитку Петро Іванович Пилипчук, редактор газети «Ружинська земля» Василь Анатолійович Кащук та кореспондент газети Василь Миколайович Копач. Всіх цікавило одне-єдине питання. Що ж це за така технологія, за якою щойно обмолочену кукурудзу переробляє, немовби перемелює, а насправді сплющує фінська установка, приведена в дію трактором МТЗ-80. Автомобіль ЗіЛ-92 відвозить кукурудзу у велике, пристосоване приміщення , де її підгортає маленький італійський навантажувач і утрамбовує важкий колісний трактор Т-150. На перший погляд, це справжнє силосування, але не всієї маси кукурудзи, а лише зерна.
– Найширше цей метод заготівлі кормів застосовують в Ізраїлі, – пояснює керівник господарства Олександр Феодосійович. – Цю фінську установку для переробки кукурудзи господарство придбало за 130 тисяч гривень, і, якщо добре підуть справи, вона окупиться буквально протягом року. Вальцовий млин не тільки плющить зерно, але й добавляє в нього консервант, за рахунок чого сплющена, сира, утрамбована кукурудза не втрачає поживних речовин і може зберігатися від одного до трьох років.
Плющення та зберігання консервованого зерна є ретельно вивченим та безпечним методом, який застосовується у тваринництві вже протягом декількох років. Принцип технології заготівлі плющеного зерна той самий, що й при силосуванні трав, а саме – молочнокисле бродіння. Консервоване подібним чином зерно представляє собою готовий корм, який підходить для всіх домашніх тварин. Безумовно, заготовляючи таким методом корми все потрібно робити згідно вимог технології. Скажімо, вологість зерна повинна бути не нижчою 30-35%, в іншому випадку консервант може не спрацювати. До речі, він виготовляється в Німеччині і одного грама вистачає на тонну кукурудзи. Вісім баночок господарство придбало за 10 тисяч гривень. Консервант, розводиться водою, в установці, і працює до того часу, поки вологість утрамбованої маси не сягне 14 відсотків. Через 45 днів високопоживний комбікорм готовий до згодовування ВРХ та свиням. Загалом бактерія працює за рахунок вуглеводів, які є в кукурудзі і діє таким чином, щоб не утворювалась пліснява та не відбувались інші негативні процеси. Тому і зберігається подрібнене зерно кукурудзи підвищеної вологості протягом трьох років. А це те, що вкрай потрібно для ситої зимівлі худоби та свиней.
– Переваги цього методу очевидні, – наголосив О.Ф.Колібаба. – Технологія підходить для всіх видів зернових, кукурудзи та бобових (квасоля, горох). Тут не потрібно значних інвестицій, не потрібна сушка зерна, відповідно, економиться значна кількість енергії, немає необхідності дробити зерно, перемелювати його після сушки, тобто виключається одна і з стадій приготування кормів. Виключаються також втрати від осипання зерна, зменшуються затрати праці та знижується використання важкої фізичної праці. Нерівномірне дозрівання зерна не утруднює його обробку, використовуються маленькі, зелені та пошкоджені зерна.
Безумовно, для закладання такого корму потрібні кваліфіковані спеціалісти і добротна техніка. Все це у господарстві є. Під час закладання кукурудзи на зберігання добре потрудилися головний зоотехнік господарства, технолог, який стежив за дотриманням технології під час закладання кормів, Михайло Володимирович Федчук. Безпосередньо на установці працював тракторист Олександр Прокопович Бромірський під керівництвом комірника Олександра Миколайовича Чумака. Перевозили сплющену кукурудзу від установки до ангару водії Олександр Іванович Кагальний та Олександр Петрович Іванисько. Пігортаючи кукурудзу в приміщенні, майстерно маневрував навантажувачем Роман Володимирович Савчук, утрамбовував її на Т-150 тракторист Юрій Васильович Мандриков. Несправності, що траплялися під час роботи, швидко усував головний механік господарства Володимир Володимирович Бочківський.
Що ж, і справді, новації, які впроваджує у своєму господарстві О.Ф.Колібаба, використовуючи передові технології, підносять галузь тваринництва в СВК «Ружинський» на новий рівень розвитку. Це добрий приклад для інших господарств. Адже цю технологію застосовано вперше як в районі, так і в області.
Василь Копач

Переглядів: 2897 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
3 Kolega  
0
Золоті слова!!!!!

2 kulunka  
0
Знаєш як то кажуть, поганому танцівнику і ..... мішають!!!)))) Тому хто хотів працювати - той і працює!!!!!!!!

1 Kolega  
0
За такими господарствами, як СВК «Ружинський» та керівниками подібними до О. Ф. Колібаби майбутнє сільськогосподарської галузі України. І нехай заздрісники навіть не думають говорити про те, що у господарства є гроші от воно і купує дороге обладнання і техніку, бо у важких 90 роках усі господарства держави опинились у однаково складних умовах. Але одні, такі, як СВК «Ружинський» зуміли подолати труднощі і знову піднятися на ноги, а інші або уже давно пішли у небуття або ледь жевріють. Все залежить від керівника, шановні. Крапка.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100