Головна » 2010 » Липень » 13 » Техніка готова до жнив
13:39
Техніка готова до жнив
Настає найвідповідальніший період у сільських трудівників – жнива. Певні труднощі під час весняно-польових робіт, догляду за посівами – а саме: низька забезпеченість селян дешевими кредитами, пально-мастильними матеріалами, насінням, а також слабка фінансова підтримка сільського товаровиробника державою, – не позначились на долі урожаю 2010 року. Завдяки щоденній копіткій праці селян та точному розрахунку керівників сільгосппід-приємств власних фінансових ресурсів на їхніх полях у більшості господарств дозріває гарний урожай.
За прогнозами спеціалістів управління агропромислового розвитку РДА, якщо погода дозволить вчасно і без втрат зібрати вирощене, то ружинський коровай в обласному ужинку буде вагомим.
– На полях нашого сільгосппідприємства, – зазначає керівник СВК «Ружинський» О.Ф.Колібаба, – дозріває хороший урожай озимої пшениці. Думаю, він буде на рівні минулого року. Радують душу хліборобів посіви цукрового буряка та кукурудзи на зерно, де ми також плануємо зібрати високий урожай.
І справді, сьогодні від праці селянина та вирощеного врожаю залежить розвиток економіки нашої держави. Як підтвердила практика, за умов економічної кризи в минулому році з прибутками спрацював і дав непоганий приріст валового виробництва продукції тільки аграрний сектор. Тому є надія на те, що і в цьому році сільські трудівники порадують нас своїми здобутками. Це вкрай необхідно для подолання фінансово-економічної кризи.
– Зараз у районі завершується підготовка техніки до збирання урожаю 2010 року, – говорить начальник відділу механізації та інженерно-технічного забезпечення С.П.Бойко. – Всього на жнивах буде працювати 116 комбайнів. Із них 37 власних і 79 залучених. Власною технікою добре забезпечений СВК «Ружинський». Тут будуть працювати три комбайни «Дон–1500» та один високопродуктивний комбайн «Клаас-Тукано»; СФГ ім. Мічуріна, – один високопродуктивний комбайн «Клаас-Лексіон» та три комбайни «Єнісей»; ДП «Ілліч Агро Умань» – два комбайни «Полесье» та один «Нью-Холанд», а на полях ДП АФ «Немиринецька» будуть працювати два комбайни «Клаас-Домінатор».
На полях СФГ «Україна», ДП «Рогачівське», ПП «Батьківщина», ПП «Ташір», СВК «Вчорайшенський» будуть задіяні комбайни «Дон–1500» і тільки шість стареньких комбайнів «Нива» братимуть участь у цьогорічних жнивах. Слід зазначити, що три комбайни «Джон Дір» ТОВ СП «НІБУЛОН» уже понад півтора тижня працюють на збиранні врожаю на півдні України і на початку жнив працюватимуть на полях нашого району. В короткий термін планують зібрати урожай на полях АФ «Сітанок», ПСП ім. Цюрупи, ТОВ «Новофастівське», ЗАТ «АТК», в яких уже заключено договори на роботу 65 зернозбиральних комбайнів. Ті господарства, які першими закінчать жнива, нададуть техніку в оренду тим, у яких виникне така потреба. Керівники господарств заздалегідь роблять замовлення на використання залучених комбайнів. Хоча наймана техніка обходиться не дешево, але іншого виходу немає, оскільки втрати урожаю можуть обійтися дорожче для господарства. Як правило, під час жнив через поламки тех-ніка виходить із ладу. Інженерні служби господарств припасають запасні частини для ремонту.
Відповідальні працівники СНПД Ружинського РВ МНС України в Житомирській облаті проводять інструктажі та перевіряють готовність протипожежних засобів, якими повинні бути забезпечені техніка та приміщення для зберігання зерна.
Василь Копач

Переглядів: 851 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100