Головна » 2011 » Січень » 4 » Андріївські вечорниці в Крилівці
11:05
Андріївські вечорниці в Крилівці
З давніх-давен наша Україна славиться величними традиційними святами і обрядами. Узимку, коли завершувалися роботи в полі, частішали парубочо-дівочі гуляння. З часів християнства в Україні на Андрія (13 грудня) проводяться святкові вечорниці.
Весело відсвяткували  «Андріївські вечорниці» в Крилівській ЗОШ I - III ст. Учні 5-6 класів під керівництвом класних керівників – Галини Миколаївни Оберемко, Інни Яківни Мормиль святково прикрасили залу. В світлиці була піч з лопатою і коцюбою, стіл, лави, вишиті рушники, скатертина, подушки. На столі на вишитому рушнику – запашний хліб-сіль. Учасники вечорниць святково одягнені в українські вишиванки.

Свято розпочали ведучі – Ярослав Костик та Олена Пархомчук. Вони запросили усіх присутніх на вечорниці. Господиня – Марія Віцюк – привітала в оселі дівчат: Ніну Михальчук, Анастасію Гирак, Ганну Михальчук, Олену Пархомчук, – які прийшли на свято. У світлиці дівчата вишивали і наспівували пісень. Не забарилися і хлопці, які повинні були відгадати загадку, щоб їх упустили. Хлопці вітали господиню, дівчат з пресвітлим святом, з калитою. Господиня піднесла калиту. Дівчата прив’язали її на стрічки. Перед тим, як кусати калиту, кожен з хлопців танцював навхрест через коцюбу та лопату. Дмитро Куцан в ролі Калитинського всіх хлопців вимащував сажею. Справилися зі своїм завданням і скуштували смачної калити Дмитро Кухарець, Владислав Вітюк, Микола Антонюк, Ярослав Костик. Потім вони ще розгадували загадки Калитинського.
Ведуча запросила всіх до танцю. Не обійшлися вечорниці без ворожіння. Господиня привітала всіх глядачів і учасників зі святом і побажала здоров’я.


Інна КОСТИК,
вчитель української мови та літератури




Переглядів: 785 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100