Головна » 2011 » Січень » 13 » Державна підтримка кооперативам
05:46
Державна підтримка кооперативам
Кабінет Міністрів України виступає з ініціативою забезпечення державної підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та визначення їх як неприбуткових організацій. Про це йдеться в урядовому законопроекті «Про внесення змін до деяких законів України з питань діяльності неприбуткових організацій», який Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти у другому читанні та в цілому.
Як стверджують розробники документу, неприбутковий
характер діяльності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів — це економічна основа для об’єднання фізичних осіб, які є сільськогосподарськими товаровиробниками, підвищення ефективності їх діяльності, забезпечення збуту продукції та її переробки.
Створення проекту Закону стало нагальною потребою, адже сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи мали значні перешкоди в питанні їх державної реєстрації як неприбуткових організацій. Як наслідок, в Україні практично призупинилися процеси формування обслуговуючих кооперативів, а в окремих регіонах вони припинили господарську діяльність.
Законопроект, зокрема, передбачає розробку державної цільової програми підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Це сприятиме створенню додаткових робочих місць у сільській місцевості та поліпшить со-ціальний захист населення.
В рамках виконання Державної цільової економічної програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року урядовими нормативними актами для їх державної підтримки на безповоротній основі передбачено 90 млн. гривень. На сьогодні 128 сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам виділено 35 млн. грн.
Наприкінці минулого року відбулося сім засідань комісії Мінагрополітики з питань надання державної підтримки сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам, на яких розглянуті та погоджені пропозиції 24 регіональних комісій з проведення конкурсного відбору та визначення граничного розміру державної фінансової підтримки для 87 кооперативів.
На підставі результатів регіональних конкурсів та за результатами засідань комісії видано п’ять наказів міністерства, якими затверджено розподіл коштів державної допомоги для придбання цими кооперативами техніки та технологічного обладнання на суму 29,9 млн. грн., що становить 85,4% від загального обсягу виділених коштів.
Саме про створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів йшла мова на виробничій нараді голови райдержадміністрації В.С.Бондарчука, голови районної ради Б.О.Ходаківського, першого заступника голови РДА начальника управління АПР П.І.Пилипчука з сільськими головами Вчорайшого, Чорнорудки та Шпичинців та керівниками СВК «Вчорайшенський» М.В.Лоєм, ПП «Моя Надія» Ю.Г.Калінчуком. В першу чергу, увага акцентувалась на підготовчій та організаційній роботі, також на узгодженні юридичних питань. Визначились основні напрямки діяльності формувань. Планується, що такі формування надаватимуть послуги з водозабезпечення, заготівлі молока, виконуватимуть різні види сільськогосподарських робіт тощо.

Василь КАЩУК

Переглядів: 758 | Додав: kulunka | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100