Головна » 2011 » Січень » 4 » Ми не святкуємо перемогу – проблем ще багато
11:14
Ми не святкуємо перемогу – проблем ще багато
Прес-конференція голови Житомирської обласної державної адміністрації Сергія Рижука, голови Житомирської обласної ради Йосипа Запаловського за підсумками соціально-економічного розвитку Житомирщини у 2010 році відбулася у обласному центрі. Участь у прес-конференції взяли перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко, заступники голови облдержадміністрації Микола Дейсан, Ігор Орлов, Віктор Балюрко, міський голова Житомира Володимир Дебой.
На прес-конференцію були запрошені представники регіональних та центральних ЗМІ, голови райдержадміністрацій, голови районних рад, міські голови міст обласного значення, керівники управлінь, установ, організацій.

Виступаючи перед присутніми, голова облдержадміністрації Сергій Рижук підвів підсумки діяльності обласної влади за 2010 рік і окреслив основні завдання, які стоять перед органами влади на наступний рік. «З метою забезпечення розроблення цілісної програми реформування економіки з урахуванням регіональних інтересів на початку квітня 2010 року було утворено обласний комітет з економічних реформ, основні завдання якого полягають у визначенні проблематики регіону та пошуку шляхів її розв’язання, - наголосив С.Рижук. - На основі загальнодержавних пріоритетів та завдань вдалося у короткий термін підготувати та на початку травня затвердити два основних програмних документи короткострокового періоду: обласний бюджет та програму еконо-мічного і соціального розвитку області на 2010 рік, основні завдання та показники, яких спрямовані на забезпечення поступової стабілізації економічної ситуації в області. Розроблені також основні показники розвитку області на 2011 рік, захист яких пройшов на міжвідомчій робочій групі у Міністерстві економіки України, та на основі їх сформовано проект програми економічного і со-ціального розвитку області на наступний рік».
Аналізуючи підсумки діяльності у 2010 році, голова обл-держадміністрації наголосив на тому, що в умовах обмеженості фінансових ресурсів ключовими для прискореного розвитку економіки та потенціалу внутрі-шнього ринку залишаються інвестиції.
Завдяки здійсненим владою заходам спостерігається пожвавлення інвестиційної активності в області. Так, за 9 місяців 2010 року на 46,6 млн. дол. США збільшились надходження іноземного капіталу в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За цей період освоєно 1,7 млрд. грн. інвестицій в основний капітал, що на 37% більше минулорічного періоду.
Загалом Житомирська область у сфері інвести-ційної та зовнішньоекономічної діяльності за підсумками роботи впродовж 9 місяців 2010 року посіла 2 місце по Україні (у 2009 році – 26). Область займає перші місця по зростанню інвестицій в житлове будівництво – 426,9% (по Україні –141,5%) та темпів обсягів введення в експлуатацію житла – 403,3% (по Україні – 157%). Друге місце ми маємо по темпах зростання інвестицій в основний капітал – 137,3% (по Україні – 97,1%).
На ряду з інвестиційною, в числі пріоритетів є активізація зовнішньоекономічної діяльності області.
На відміну від минулого, у цьому році експорт в області зріс майже на 4% (у минулому році було падіння на 32%).
У поточному році передбачається, зростання експорту та імпорту відповідно на 2,7% і 1%. Обсяг експорту становитиме 373,6 млн. дол. США, імпортні надходження - 402,5 млн. дол. США.
«Підприємницька діяльність є основою економічного і соціального розвитку, вирішення со-ціальних проблем, подолання бідності та забезпечення високого рівня життя громадян» - наголосив Сергій Рижук.
За підсумками 2010 року очікується зростання кількості зареєстрованих суб’єктів малого підприємництва. Зокрема, їх чисельність становитиме орієнтовно 6,9 тис. одиниць, з яких фізичних осіб-підприємців буде утворено 6,4 тис., юридичних осіб - 520 одиниць.
Зросте на 2% кількість малих підприємств у розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення та становитиме 52 одиниці.
Прогнозується ріст питомої ваги малих підприємств в обсягах реалізації продукції до 28,5%, проти 28% у попере-дньому році.
Створюються належні умови для ведення бізнесу в сфері споживчого ринку. Це сприяло збільшенню обсягів інвестицій в основний капітал сфери торгівлі. Наша область за підсумками 9 місяців поточного року зайняла четверте місце за приростом інвестицій у сферу торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку, тоді як в цілому по Україні за цим показником є спад.
За підсумками 11 місяців поточного року на Житомирщині нижчими за середні по державі залишалися ціни на крупи, рис, макаронні вироби, борошно, молоко, яловичину, м’ясо птиці, яйця та овочі.
У поточному році завдяки цілеспрямованій державній по-літиці відчуваються позитивні тенденції розвитку промисловості. За 11 місяців темпи росту обсягів промислової продукції складають 109,1%.
Найбільше зростання у виробництві іншої неметалевої мінеральної продукції – на 26,6%, у целюлозно-паперовому виробництві – на 21,2%, у металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів – на 17,2%, у обробленні деревини та виробництві виробів з деревини, крім меблів – на 15,5%, у машинобудуванні – на 13,7%, , легкій промисловості на 11,6%.
За темпами приросту виробництва промислової продукції область займає 11 місце серед регіонів України.
Аналіз динаміки розвитку промислового сектору дозволяє стверджувати, що у 2010 році виробництво промислової продукції збільшиться у порівнянні з попереднім роком на 9%.
Область виготовляє широкий асортимент продукції і її внесок у загальнодержавне виробництво окремих виробів є вагомим. У поточному році на промислових підприємствах області виготовлено 44% українського випуску тканин, 43% – виробів з каменю, від 20% до 27% – посуду та виробів з фарфору, панчішно-шкарпеткових виробів, плит та плиток керамічних, паперу та картону, взуття, волокон хімічних, котлів центрального опалення.
У сільському господарстві, незважаючи на фінансові труднощі, з початку цього року вдалося стабілізувати ситуацію.
Обсяг валової продукції впродовж року постійно зростає. Зокрема, за підсумками I півріччя він збільшився на 1%, за 9 місяців – на 1,1%, за 11 місяців – 1,4%.
В області зібрано більше торішнього врожай соняшнику у 3,6 рази, картоплі та овочів - на 8%.
Хороші показники область має у птахівництві, де виробництво яєць зросло на 3,5%, а чисельність птиці - на 8%.
Крім того, стабільною залишається ситуація в галузі свинарства, де постійно нарощується чисельність поголів’я. Станом на 1 грудня налічувалося 201 тисяча голів, що на 6% більше минулого року.
В аграрному секторі економіки за результатами поточного року очікується збільшення виробництва валової продукції на 1,5%, за рахунок збільшення виробництва як рослинницької, так і тваринницької продукції.
У поточному році особлива увага приділяється будівництву житла.
На житлове будівництво у січні-вересні використано 328,8 млн. грн. капітальних вкладень, що у 4,3 рази більше ніж у відповідному минулорічному періоді. За таких умов, введення в експлуатацію загальної площі житла також збільшилося і становило 147,4 тис. м. кв. А за темпом введеного житла Житомирська область посіла 1 місце серед інших регіонів України.
Для Житомирщини одним із актуальних та наболілих залишається питання завершення газифікації. При проведенні інвентаризації встановлено, що рівень газифікації області становить близько 35%, у порівнянні з середнім по державі – 55%. Між іншим, за дорученням голови облдержадміністрації, виготовлено відповідний паспорт газифікації населених пунктів області, що дозволить в подальшому оперативніше проводити дану роботу.
У поточному році проведена певна робота щодо забезпечення стабільної роботи підприємств житлово-комунального господарства області.
За ініціативою облдержадміністрації постановою Уряду у червні цього року Житомирській області на виконання заходів загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства виділено майже 15 млн. гривень, освоєння яких дещо по-ліпшило ситуацію у галузі.
Проведена також відповідна робота по погашенню заборгованості населенням за житлово-комунальні послуги. У січні-жовтні рівень оплати населенням послуг склав 100,6%, що дало змогу зменшити до початку року заборгованість на 3,6%.
Здійснено цілий комплекс заходів з підготовки до роботи господарського комплексу в осінньо-зимовий період.
У сфері соціально-культурного призначення підготовлено 849 шкіл, 400 дитячих садків, 76 лікарень.
У водопровідно-каналізаційному господарстві відремонтовано майже 100 км інженерних мереж.
Здійснено ремонт 3 млн. квадратних метрів дорожнього покриття вулиць і доріг, підготовлено до роботи у зимовий період 230 одиниць спеціалізованої прибиральної техніки, заготовлено 72 тис. тонн посипкового матеріалу та реагентів.
До пріоритетів діяльності сьогоднішня влада відносить вирішення найгостріших со-ціальних проблем. З метою погашення заборгованості із виплати заробітної плати посилена співпраця з правоохоронними, контролюючими органами, профспілками і організаціями роботодавців та керівниками підприємств-боржників. Результатом усієї роботи є зменшення боргів на 24 млн. гривень. За прогнозними показниками на кінець 2010 року очікується зменшення суми заборгованості із виплати заробітної плати працівникам області до 23 млн. грн.
З обласного бюджету надано фінансову допомогу у сумі 5 млн. гривень трамвайно-тролейбусному управлінню м. Житомира, що дало йому можливість погасити заборгованість із виплати заробітної плати у сумі 2 млн. гривень та сплати страхових внесків до Пенсійного фонду.
Проведено також значну роботу щодо збереження існуючих, створення нових та легалізації діючих робочих місць, працевлаштування незайнятого населення і соціального захисту безробітних. Утворено робочу групу з питань детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення, затверджено обласну програму з легалізації заробітної плати, зайнятості населення та дотримання законодавства з праці.
Робочі групи з питань легалізації зарплати та робочих місць утворені також в усіх районах та містах області. Упродовж січня-жовтня цього року ними перевірено 3,3 тис. підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців, на яких виявлено 3,9 тис. працівників без належного оформлення трудових відносин з роботодавцями. Внаслідок прийнятих відповідних мір було зареєстровано 3,3 тис. фізичних осіб-підприємців, легалізовано працю 1,2 тис. громадян. Додатково надійшло 12,4 млн. гривень податків. За 11 місяців створено 22 тис. нових робочих місць (102,8% до річного завдання), що сприяло зменшенню кількості безробітних у порівнянні з минулорічним періодом станом на 1 грудня 2010 року на 9,7 тис. осіб.
За попередніми розрахунками, очікується, що у 2010 році чисельність працівників, зайнятих економічною діяльністю збільшиться порівняно з попереднім роком на 0,8% та складе 560 тис. осіб, а чисельність безробітного населення за методологією МОП відповідно зменшиться на 5,4% до 2009 року і становитиме 63 тис. осіб (що відповідає програмному показнику на 2010 рік).
З метою забезпечення здоров’я мешканців Житомирщини була відновлена загальна диспансеризація населення. У центральних районних та міських лікарнях поновлено роботу кабінетів (відділень) профілактичних оглядів. Запроваджено централізоване надання хірургічної допомоги хворим з панкреатитами, внаслідок чого у 2,4 рази зменшився показник післяопераційної летальності. Посилення роботи з виконання протитуберкульозних заходів сприяло зниженню на 12% захворюваності на активний туберкульоз та на 17% смертності від нього.
У розрахунку на одного жителя області профінансовані видатки з бюджету склали 614 гривень проти 504 гривні у 2009 році. На зміцнення матеріально-технічної бази закладів сімейної медицини з різних бюджетів спрямовано 5,7 млн. гривень. З держбюджету система охорони здоров’я отримала медичного обладнання на 2,6 млн. євро. Також отримано 45 автомобілів.
У поточному році активніше проводиться робота щодо допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам.
У Державному бюджеті України на 2010 рік на виплату державної допомоги цим категоріям передбачена субвенція на загальну суму 730,1 млн. грн., що у 1,4 рази більше від 2009 року.
Протягом січня-жовтня 2010 року в області таку допомогу отримали 105,3 тис. родин з дітьми, 3,7 тис. малозабезпечених сімей, 13,5 тис. інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів на загальну суму 608,6 млн. грн.
Забезпечується стабільне функціонування та реформування освітньої галузі області. У 2010 році в області реалізовуються заходи, спрямовані на забезпечення якісного розвитку дошкільної освіти. Доведено охоплення дітей 5-річного віку дошкільною освітою до 100%. Завершуються організаційні заходи щодо відновлення роботи 35 дитячих садків у сільській місцевості. Станом на 1.12.2010 р. в області відновлено роботу 32 дитячих садків.
Розроблено та реалізовуються плани цільового використання 10 млн. грн. на розвиток дошкільної освіти регіону.
Забезпечується стабільний розвиток загальної середньої освіти.
З інформацією про
діяльність органів місцевого самоврядування виступив голова обласної ради Йосип Запаловський. Він наголосив на тому, що часи протистоянь і з’ясування стосунків між депутатами минули. Сьогодні головне завдання – консолідувати депутатський корпус усіх рівнів на ефективну роботу заради покращення життя жителів області, заради вирішення нагальних соціально-економічних проблем громади кожного населеного пункту. І перші кроки на цьому шляху вже зроблено. Так керівництво облради ініціювало проведення загальних зборів міських, районних, сільських та селищних голів, на яких було обговорено багато проблемних питань діяльності органів місцевого самоврядування.
Прослухавши інформацію, журналісти поділились з керівництвом області своїми думками з приводу багатьох актуальних проблем, висловили коментарі, поставили запитання. Зокрема, представника обласної газети «Эхо» цікавило бачення керівництвом області перспектив розвитку територій, які постраждали в результаті аварії на ЧАЕС. Сергій Рижук та Йосип Запаловський висловили думку про те, що статус цих територій потрібно переглядати, щоб дати їм можливість розвиватися. Поставили свої запитання керівництву області представники газет «Місто», «Меркурій», агенції «Укрінформ», «Крок-радіо», інтернет-видання «Житомир-інфо» та інших. Вони стосувалися інвестиційної діяльності, питань, що розглядались на останній сесії обласної ради, очікуваної адміністративної реформи, підтримки виробника сільськогосподарської продукції, стану розрахунків за енергоносії в області, а також перспектив розвитку міста Житомира.
«Говорячи про успіхи влади, ми не святкуємо перемогу, – наголосив Сергій Рижук. – Тому що проблем в області ще дуже багато. І головне наше завдання – домогтися, щоб зростання економічних показників сприяло реальному зростанню добробуту людей. Коли кожен житель області скаже, що йому стало жити краще – це буде перемога нової влади».
Сергій Рижук подякував журналістам за увагу до діяльності влади, за об’єктивність, неупередженість у висвітленні актуальних для суспільства проблем і пообіцяв всіляко сприяти, щоб діалог між ЗМІ і владою і надалі слугував інтересам суспільства.

Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю ОДА

Переглядів: 677 | Додав: kulunka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100