Головна » 2011 » Січень » 27 » Невитребувані земельні частки (паї)
09:34
Невитребувані земельні частки (паї)
В Україні з початку 90-х років триває земельна реформа. Було встановлено, що приватизація земель, які перебувають у користуванні сільськогосподарських підприємств і організацій, є невідкладним першочерговим заходом у здійсненні земельної реформи в Україні. Передача земель у колективну та приватну власність провадилась винятково на добровільних засадах. Колективні сільськогосподарські підприємства, сільськогосподарські кооперативи, сільськогосподарські акціонерні товариства, зокрема, створені на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств отримували безкоштовно з державної у колективну власність сільськогосподарські угіддя на підставі Державного акта на право колективної власності на землю, що видавався відповідними сільськими, селищними, міськими радами. 

До Державного акта на
право колективної власності на землю додавався список членів колективного сільськогосподарського підприємства та пенсіонерів з їх числа, які мали право на земельну частку (пай) та згодом отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) (далі – сертифікати).
Офіційні дані Державного комітету України із земельних ресурсів підтверджують, що на 1 липня 2005 р. 6,914 млн осіб набули право на земельну частку (пай), із них отримали сертифікати 6,77 млн осіб. Тобто 144 тисячі осіб з певних причин не отримали документів, що посвідчували б їх право на земельну частку (пай), а значить і не можуть здійснити щодо земельної частки (паю) ні правомочностей щодо виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості), ні передати в оренду сільськогосподарським підпри-ємствам.
Причини такого явища були різними, проте дві з них потрібно виділити окремо. По-перше, – це відсутність бажання осіб отримати в районній державній адміністрації сертифікат. По-друге, – це особи, які набули право на земельну частку (пай), але до моменту виготовлення сертифікатів померли. У них або ж не залишилось спадкоємців, або їх спадкоємці не оформлюють відповідно до чинного ци-вільного законодавства України право на спадщину і не отримують відповідний сертифікат.
Тому земельні частки (паї) осіб, які не отримали сертифікати, залишалися в певному невизначеному юридичному статусі. У 2000-2001 роках для врегулювання правовідносин з невитребуваними земельними частками (паями) в юридичній практиці з’являється такий термін, як «невитребувана земельна частка (пай)».
До 1 січня 2002 р. (згідно і з ст. 3 Земельного кодексу України в редакції від 13 березня 1992 р. із наступними змінами і доповненнями) ради народних депутатів розпоряджалися землею, що знаходилась в межах їх територій, крім земель загальнодержавної власності, шляхом передачі її у власність або користування. Таким чином, відповідні сільські, селищні, міські ради мали змогу розпорядитися і невитребуваними земельними частками (паями) до моменту звернення осіб, що мають право на земельну частку (пай) або їх спадкоємців для реалізації їх права на земельну частку (пай).
В Україні наразі триває процес виділення земельних часток (паїв) в натурі (на місцевості) та заміни сертифікатів на державні акти на право власності на земельні ділянки. Більше 80% громадян України вже отримали державні акти на право власності на земельні ділянки. Одним із основних нормативно-правових актів, що регулює правовідносини, є Закон України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».
У ст. 13 Закону вперше на законодавчому рівні з’явилося таке поняття, як «нерозподілена (невитребувана) земельна ділянка». Нерозподілена (невитребувана) земельна ділянка – земельна ділянка, що була запроектована, проте не була розподілена на зборах власників земельних часток (паїв) через неявку на збори осіб-власників права на земельну частку (пай) чи їх спадкоємців. Статус невитребуваних нерозподілені земельні ділянки набувають вже після проведення зборів стосовно розподілу земельних ділянок.
Оксана САВЧУК


Переглядів: 3232 | Додав: kulunka | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100