Головна » 2011 » Січень » 27 » Педагогічна виставка «Освіта Ружинщини – 2011»
09:57
Педагогічна виставка «Освіта Ружинщини – 2011»
Вже стало доброю традицією серед освітян району Новий рік розпочинати педагогічною виставкою. Десятий раз така виставка організовувалась в цьому році у нашому районі. Особливість сьогоднішньої виставки полягала в тому, що відповідно до Указу Президента України «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні», 2011 рік оголошено Роком освіти та інформаційного суспільства. Тому і наша виставка «Сучасна освіта Ружинщини – 2011» мала на меті презентувати в широкому спектрі досягнення національної системи освіти.



Усі ми переконані, що завтрашній день держави залежить від стану освіти і науки. Суспільство XXI століття називають суспільством знань, адже саме знання визначають його матеріальне і духовне життя. Відповідно до наказу відділу освіти «Про проведення шкільних та районної педагогічної виставки». «Інноваційні педагогічні технології в навчально-виховному процесі – 2011» та з метою підведення підсумків науково-методичних надбань осві-тян в районі протягом листопада – грудня 2010 року проводився місячник інноваційних педагогічних технологій, який завершився шкільними педагогічними виставками – ярмарками.
4 січня цього року на базі Ружинської гімназії проводилася районна педагогічна виставка «Освіта Ружинщини – 2011». Матеріал на виставку представили 25 загальноосвітніх навчальних закладів, 2 гімназії, 4 дошкільних навчальних заклади. З усіх навчальних закладів було надано 257 робіт, що свідчить про активізацію методичної роботи, прагнення педагогів узагальнити власні здобутки на педагогічній ниві.
Відповідно до наказу управлі-ння освіти і науки облдержадмі-ністрації виставка була організована по таких номінаціях: презентація освітніх інновацій, нових технологій і методик навчання, досвід впровадження профільного навчання, моніторинг якості знань і тестувань, методична робота з педагогічними кадрами, виховна і позашкільна робота, використання інновацій з базових дисциплін, бібліотечні технології, діяльність психологічних служб, робота з обдарованими дітьми. Найкращі матеріали, як завжди, представили Білилівська, Ружинська гімназії, Ягнятинська, Роставицька, Мовчанівська, Топорівська, Чорнорудська ЗОШ I-III ст., Огіївська, Чорнорудська ЗОШ I-II ст., та ряд інших.


Журі відзначило кращих. Відтак, в номінації «Методична робота з педагогічними кадрами» відзначено матеріали педагогічних колективів Ружинської, Білилівської гімназії, Ягнятинської ЗОШ I-III ст.. Зокрема, досві-дом планування методичної роботи в освітньому окрузі поділилась Ягнятинська ЗОШ I-III ст.
Вагомо була представлена номінація «Використання інновацій в освітньому просторі». Всі школи взяли участь у висвітленні даної номінації і подали на виставку розробки уроків з елементами інтерактивних технологій, використання проектних технологій у навчальному процесі, формування предметних компетенцій. У цій номінації відзначились Ружинська, Білилівська гімназії, Роставицька, Ягнятинська, Зарудинецька, Голубівська, Чорнорудська, Мовчанівська, Верхівнянська, Вільнопільська, Немиринецька, Вчорайшенська ЗОШ I-III ст., Карабчиївська, Вербівська, Малочернявська, Огіївська ЗОШ I-II ст.
Багато представлено матеріалів проектної діяльності. Цікаві проекти презентували вчителі Городоцької, Карабчиївської, Огіївської ЗОШ I-II ст. Окремо слід відзначити практичні матеріали з досвіду роботи вчителів початкових класів району, зокрема «Використання проектної технології в освітньо-виховному процесі початкової освіти» (з досвіду роботи вчителів початкових класів Білилівської гімназії), «Особистісно-орієнтований підхід до навчання в початкових класах» (з досвіду роботи вчительки початкових класів Немиринецької ЗОШ I-III ст. Н.О.Сірої), «Впровадження інтерактивних технологій у навчально-виховний процес» (з досвіду роботи вчительки початкових класів Ружинської гімназії М.І.Ямкової). Цікаві методичні розробки «Родинна скарбничка» висвітлено у матеріалах О.В.Маленівської – вчительки початкових класів Чорнорудської ЗОШ I-II ст. Актуальні матеріали представлені в номінації «Бібліотечні технології» Малочернявської ЗОШ I-II ст. «Використання інноваційних технологій у формуванні читацьких компетентностей» (з досвіду роботи бібліотекаря Л.А.Бондар).


Цінний матеріал підготовлено в номінації «Робота з обдарованими учнями» вчителями Ружинської гімназії С.В.Матвійчуком та О.Б.Коляновським, які плідно працюють в галузі інформатики та історичного краєзнавства по залученню учнів до олімпіад та написанню робіт для Малої академії наук. Зокрема, С.В.Матвійчуком в співавторстві з В.Л.Дідковським підготовлено книгу «Олімпіадна інформатика. Задачі олімпіад Житомирської області в 2000 – 2010 роках».
Цікаві матеріали представлено в номінації «Освітня діяльність»: трудове навчання» Голубівська ЗОШ I-III ст., іноземна мова – Вільнопільська ЗОШ I-III ст., українська мова – Біли-лівська гімназія, зарубіжна література – Зарудинецька ЗОШ I-III ст., Малочернявська ЗОШ I-II ст., історія – Ружинська гімназія, Немиринецька, Вчорайшенська ЗОШ I-III ст., Карабчиївська ЗОШ I-II ст.
Актуальні матеріали подали на виставку Білилівська гімназія за напрямком «Природоохоронна робота в навчально-виховному процесі Білилівської гімназії» (рекомендації, методичні розробки, роботи гуртка «Юний еколог»), Топорівська ЗОШ I-III ст. – «Педагогічна підтримка до теми «Розчини»» (з досвіду роботи вчителя хімії і біології О.О.Потіхи).
З певними здобутками у виховній роботі в 2011 рік входить Білилівська гімназія. Саме на її базі в минулому році широко презентована під час семінару за участю директорів шкіл Коростишівського району «Цільова творча програма громадянського виховання учнів «Людина ХХI ст.» З цією програмою могли всі ознайомитись під час проведення виставки.
Вагомі напрацювання представлено в номінації «Дошкільна освіта» зокрема «Технологія проектування навчально-виховної роботи в ДНЗ як інтегрований компонент системи освіти» (з досвіду роботи завідувачки ДНЗ №3 Л.Я.Муравської). «Формування взаємовідносин дітей дошкільного віку в різних видах діяльності» (з досвіду роботи виховання Ружинського ДНЗ №3 Л.П.Левченка), «Розвиток дошкільнят у музично-руховій активності» (з досвіду роботи Л.М.Стадник – музичного керівника Ружинського ДНЗ №3), «Екологічні виховання дітей дошкільного віку» (з досвіду роботи Н.О.Бондар – виховательки Роставицького ДНЗ).
Саме ці роботи визнані кращими і рекомендовані на обласну виставку «Освіта Житомирщини – 2011». За підсумками виставки видано наказ, згідно якого педагогічним колективам за активну участь у виставці висловлено подяку – Білилівській і Ружинській гімназії, Топорівській, Немиринецькій та Голубівській ЗОШ I-III ст., Малочернявській ЗОШ I-II ст., Ружинському ДНЗ №3, 22 педагоги нагороджено дипломами I ступеня.
Отже, вчителі мали нагоду познайомитись з кращим досвідом організації навчально-виховного процесу в районі, сучасними науково-методичними розробками, інноваційними та інформаційними технологіями, авторськими методичними посібниками.
Тож, щиро дякую педагогам за їх подвижницьку працю. Вірю, що кожен із нас усвідомлює значення освіти для розбудови незалежної держави, розуміє, що вона повинна відповідати світовим стандартам якості. Переконаний, що центром багатопланованої роботи освіти і змістом їхньої навчально-виховної діяльності має стати виховання патріота рідної землі.


Олександр Коляновський,
завідувач методичним кабінетом відділу освіти Ружинської РДА


Переглядів: 1890 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100