Головна » 2011 » Січень » 20 » Твоє кохання живе у мені…
15:15
Твоє кохання живе у мені…
Життя змінюється щомиті. Сьогодні ми щасливі та безтурботні, а завтра нещасливі та самотні. І ми запитуємо себе… Ми страждаємо… Намагаємося знайти відповідь на запитання, які  щодня тривожать нас.


Андрій з Іриною прожили у  парі 12 років. Жили окремо від батьків у невеличкому будиночку за містом. Ірина працювала у дитячому садочку вихователем, а Андрій їздив на заробітки. Здавалося, всього вистачало, та жінку хвилювало те, що разом стільки років живуть, а дітей не мають. Любила вона дітей, жила дитячим сміхом. Витирала слізки з очей, цілувала і пригортала, як своїх, рідних, до себе. Щеміло в ту мить її серце, ох, як щеміло, коли почула від лікарів, що не в змозі мати дітей. Але не припиняла вірити у диво, що колись пригортатиме до себе й своїх, а не чужих, діточок. 
Об’їздили вони з Андрієм багато монастирів. Один з монахів ще тоді їй сказав, що кожна людина за свої гріхи несе покарання. Потрібна молитва і терпіння. Відтоді Ірина принишкла і зовсім подалася з виду. Згадала про один гріх дванадцятирічної давнини і запевняла себе, що саме за це несе перед Господом покарання. З тієї пори її почали тривожити погані сни. Часто снилася та світловолоса жінка з новонародженим на руках, яка з’явилася у їхньому з Андрієм житті, мов примара.
Ірина бачила, як руйнувалися на очах їхні стосунки з чоловіком. Адже 12 років без дітей зробили тріщину у сімейному житті цих двох молодих людей, які, здавалося, нещодавно познайомилися. Ще зовсім юними покохали один одного. Ірина сподобалася Андрію своїм надзвичайно довгим русявим волоссям і зеленими, мов морська безодня, очима. Її очі причаровували його, бентежили серце, що голосно билося у грудях. Багато ніжних слів зринало з його вуст, та вірила Ірина тим словам і не гадала, що колись вони змінять своє значення.
Одружилися вони, коли дівчині виповнилося вісімнадцять. Не знала ще вона, що сімейне життя – це не солодкі вечори побачень, а початок домашніх клопотів. Напередодні весілля щаслива наречена, приміряючи весільну сукню, почула на ґанку незнайомий жіночий голос, що насторожив її ще одразу. Ірина визирнула з-за дверей, коли на порозі стояла із заплаканими очима вагітна жінка. Іра відчула, як ті очі пильно оглядали її зверху донизу. А потім, поглянули у її очі так глибоко з печаллю, що дівчина сама відчула той біль, з яким у голосі заговорила білявка. Передчуття не підвели. Незнайомка благала Ірину не виходити заміж за Андрія. Запевняла, що виношує під серцем його дитину. Ірина не вірила своїм вухам, стояла мов у тумані, не відводячи погляду із опуклого живота, який мав вигляд на місяців сім чи навіть вісім.
– Як це могло статися? – не розуміла вона. Невже Андрій зрадив їй з цією жінкою?
Сльози хлинули з очей. Не контролюючи себе, дівчина прокричати їй в обличчя:
– Йди геть! Чуєш! Геть! Я не вірю тобі! Це не його дитина. Ти брешеш! Чуєш, ти брешеш!
Незнайомка відійшла за кілька метрів від будинку, озирнулася і промовила:
– Не будеш ти з ним щаслива. Я все одно зроблю так, що він вернеться до мене, скільки б сил мені не довелося до цього прикласти. Це його немовля, але він мені не вірить теж. Та я чекатиму його і завжди прийму, якщо колись він надумає повернутися до мене. А ти, запам’ятай, що на чужому нещасті, щастя не побудуєш! І подалася геть з двору.
Ірина, не розповівши Андрію про візит Ганни, таки вийшла за нього заміж, правда зі смутком на душі, який ще довго їй отруював життя.
Дванадцять років – час не маленький, але й невеликий, щоб забути, а згодом осмислити помилку, яку вчинила, виходячи заміж за чоловіка в якого ось-ось мала народитися дитина.
Неправильно вчинила вона тоді, треба було не виходити за нього. Можливо, Господь, не покарав би її безпліддям, і та дитина росла б і виховувалася з батьком. Як би хотілося їй повернути той день. Усе могло б бути по-іншому.
Та пригадала Ірина один лист, адресований чоловікові від Ганни, про те, що в неї народилася дівчинка. Жінка вивернула пожовклі конверти на підлогу, які тривалий час зберігала як пам’ять, розгортаючи їх руками знайшла той, який шукала. Адреса знову ж насторожила її. І чому вона не звернула увагу ще тоді, що Ганна з міста.
Ірина стала помічати, як часто став затримуватися в місті у справах її Андрій. Став холодним і байдужим останнім часом до неї. І щось таки вона почала розуміти. Поглянула на своє відображення у дзеркалі: бліде обличчя, запалі очі, жирне зібране у пучок волосся…
– І на що я перетворилася! – прошепотіла вона. – Дітей немає, чоловік у постійних відрядженнях. Я одна, як та вовчиця!
І справді, Ірина залишилася одна. Андрій покинув її наодинці зі своїми щоденними депресіями. А згодом пішов геть до тієї, що приходила напередодні весілля, глибоко вдивляючись з печаллю в Іринині очі.
І тепер, через 12 років, вона стала такою ж, як та покинута жінка, яка на порозі її дому благала не виходити заміж за Андрія.
Доля внесла свої корективи у життя цих людей. Не зумівши змиритися з таким поворотом подій, Ірина прийняла забагато снодійного. Часте безсоння давало про себе знати. У кімнаті Андрій, який нагодився за документами, знайшов багато препаратів заспокійливого, а поміж пігулок – використаний тест на вагітність. Він ридав, трясучи її за плечі:
– Іро! Вставай! Іро, ти чуєш мене! Ну ж бо, прокидайся! Прошу! Прочитав невідправлене Іриною повідомлення у телефоні, адресоване йому:
«Мій рідненький! Я нікого так не кохала, як тебе. Без тебе мені важко, але я змирилася. У мене скоро буде задля кого жити. Часточка твого кохання тепер живе у мені…»
Прочитані рядки розривали Андрієву душу навпіл. Він не міг пробачити собі того, що накоїв. Життя для нього стало суцільним випробуванням. Згодом виявилося, у Ганниної доньки – інший батько.
Він ледве не збожеволів від горя, від нездійсненності його таких безмежних мрій, мати власних дітей…
Прочитуючи те послання, Андрій шепотів, мов божевільний, раз за разом дивлячись у небо: «Пробач! Ірино, пробач мені!»
Зрозумівши, що тепер для нього немає місця в цьому пустому без Ірини світі, Андрій вирішив податися до одного із чоловічих монастирів. Одне єдине, що лишилося жити в його наболілому серці – це пам’ять про дружину, та тих дванадцять років, що пролетіли, як одна мить.
Юлія Гомон

Переглядів: 1021 | Додав: kulunka | Рейтинг: 5.0/9
Всього коментарів: 4
4 Kolega  
0
Ця розповідь чергове підтвердження того, що справжнє кохання дається лише раз на усе життя. Та, на жаль, багато людей, як правильно зауважила Кицюня, починає розуміти це занадто пізно. До сказаного залишається лише додати, що для щасливого подружнього життя самого лише кохання, хай навіть найбільшого у світі, замало. Потрібно ще й розуміти, поважати і підтримувати свою другу половину у всіх життєвих ситуаціях. Випробування бездітністю - це, напевно, найважче і найжорстокіше, що може статися з подружжям і у цьому випадку тим паче важлива взаємопідтримка. Прикро і за те, що серед нас є такі люди, як Ганна, які на чужому горі намагаються шляхом цинічного обману і шантажу збудувати своє щастя. Але Бог їм суддя. На Страшному суді кожен відповість за свої вчинки.

3 Kisunya  
0
КОХАННЯ ПОТРІБНО ЦІНУВАТИ ТОДІ, КОЛИ ВОНО В ТЕБЕ Є, А НЕ ТОДІ, КОЛИ ТИ ЙОГО ВЖЕ ВТРАТИВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2 kulunka  
0
С любимыми не расставайтесь,
Всей кровью прорастайте в них,
И каждый раз навек прощайтесь,
Когда уходите на миг...
Анна Ахматова

Бережіть своє кохання, адже насправді в житті кожного воно з'являється лише один єдиний раз!!!!!!!


1 Kisunya  
0
Читаючи це, в очах мимоволі починають проступати сльози...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100