Головна » 2010 » Травень » 31 » Дні польської культури в Ружині
11:27
Дні польської культури в Ружині
Вперше Дні польської культури відбулися в Ружині. Свято пройшло 21-22 травня під егідою Ружинської селищної ради та Польського культурно-освітнього товариства в рамках укладених минулого року домовленостей про партнерську співпрацю з польською гміною Улан-Майорат.


У п’ятницю 21 травня польська делегація на чолі з війтом гміни Яном Ласким відвідала Ружинську гімназію. Цього дня на урочистій лінійці звучали два Державні Гімни – український та польський – і майоріли два Прапори – жовто-блакитний та червоно-білий, символи двох дружніх народів. Глава делегації пан Лаский прийняв від ружинських гімназистів коровай на вишитому рушнику. Директор гімназії Галина Гурська розповіла гостям про навчальний заклад, успіхи його працівників та учнів. Гімназисти подарували гостям букет пісень та танців, а також виступів команд юних екологів, інспекторів дорожнього руху та пожежних. Директор партнерської гімназії з Улану Еулалія Міколаюк висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю між навчальними закладами та запросила на шкільне свято в Польщу. Уланські учні теж порадували своїм співом присутніх. Після чого юнаки й дівчата обмінялися пам’ятними сувенірами. Гості подарували для гімназії тенісний стіл та набір ракеток і м’ячиків для настільного тенісу.
Потому гості відвідали гімназійний музей, де зібрано не лише предмети декоративно-ужиткового мистецтва та побуту нашого народу, а й бережеться українська історія та історія рідної школи. Екскурсію провели учитель історії Марія Ковальчук та учні. Гості вражені були розповіддю про Голодомор та закон «про п’ять колосків».
Знайомство з нашим краєм продовжилося у Верхівні, де делегація відвідала маєток Ганських та літературно-меморіальний музей Оноре де Бальзака. Історію родини графів Ржевуських, про кохання французького романіста та Евеліни Ганської розповіла директор музею Олена Махиня. Вона провела екскурсію кімнатами колишнього палацу, алеями парку. Перекладали розповідь на польську мову учениці Ружинської гімназії Оксана Вардецька та Олена Ткачук.
Директор Верхівнянської філії Житомирського агротехколеджу Олексій Дмитренко сердечно вітав гостей та запросив до співпраці.


Святкування Днів польської культури продовжилося наступного дня. У костелі Тіла і Крові Господніх в Ружині відбулася урочиста меса з нагоди інтронізації Ченстоховської ікони Божої Матері – чудотворної ікони Богородиці. Месу служили ординарій Києво-Житомирської дієцезії єпископ Ян Пурвінський, ординарій Кам’янець-Подільскої дієцезії єпископ Леон Дубравський, настоятель парафії Алойзи Кособуцький та духовенство з Козятина, Мурафи, Андрушівки, Фастова, Броварів.
Ченстоховська ікона Божої Матері або Белзька ікона Божої Матері — чудотворна ікона Богородиці, написана, за переказами, євангелістом Лукою в Єрусалимі, в Сіонській світлиці. Одна з найвідоміших і шанованіших святинь Польщі і Центральної Європи. Ікона відома також як «Чорна Мадонна».
Ікона зберігається в монастирі паулінів Ясна Гора, розташованому в польському місті Ченстохова. Саме члени ордену паулінів, до якого належить і настоятель Алойзи, передали у ружинський костел копію образу. За описами костелу 1911 року, така ікона була вже в місцевій святині. Нині вона розміщена у тому ж місці, де й була попередньо.
Як зазначив єпископ Ян Пурвінський, ті люди, які звертаються до Божої Матері за допомогою, завжди відчуватимуть її опіку. Її життя є прикладом того, як потрібно приймати волю Божу, Його Заповіт. Єпископ закликав дотримуватися десяти заповідей Божих, які є єдиною дорогою, що веде нас до вічного життя. Також він наголосив на необхідності виховувати дітей у любові до Бога, дотримуватися релігійних канонів у подружньому житті.


Війт гміни Улан-Майорат подарував у костел літургійну книгу, яка служить для проведення мес протягом року.
Після меси в районному будинку культури відбувся святковий концерт. В урочистій частині взяли участь народний депутат України Павло Жебрівський, Генеральний Консул посольства Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек, голова Ружинської райдержадміністрації Володимир Бондарчук, голова районної ради Валентин Саківський, заступник голови Попільнянської райдержадміністрації Тетяна Кравчук, селищний голова Віталій Жарський, війт гміни Улан-Майорат Ян Лаский з делегацією, директор фармацевтичної компанії «Фармак» Філя Жебрівська, директор Дому Польського у Києві Марія Сівко, голова Ружинського польського культурно-освітнього товариства Войцех Ґабріельські, делегації гімназій смт Попільні та м. Щетінек у Польщі.


Учасники заходу вшанували пам’ять польської еліти, яка загинула у авіакатастрофі біля Катині у квітні цього року.
Представники української та польської влади висловили надію на подальший розвиток започаткованої співпраці у галузі освіти, культури, туризму та підприємництва.
Після того на сцені будинку культури відбувся справжній міжнародний концерт. Виступ гімназистів з Улан-Майорату був присвячений життю та творчості піаніста-віртуоза Фредеріка Шопена, «родом варшав’янина, серцем – поляка, а за талантом – громадянина Світу». Жартівливу п’єсу поставили учні зі Щетінка. Талановита молодь подарувала присутнім пісенний вінець дружби, зітканий з мелодій та переливів дзвінких голосів.


Бурхливі аплодисменти зірвали Державний народний ансамбль пісні «Явір» з с. Мурафа, що на Вінниччині, ансамбль «Білі голубки» з с.Сусли Новоград-Волинського району та народний самодіяльний ансамбль української пісні «Щербів», у виконанні яких лунали відомі українські та польські пісні.
Спільне святкування Днів польської культури в Ружині проклало ще один місток взаєморозуміння та товариськості між представниками двох народів, поєднаних спільною історією, який має привести до позитивної динаміки розвитку відносин та відкрити нові перспективи для подальшої взаємодії.

Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 1718 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100