Головна » 2010 » Січень » 28 » Допомогти кожній громаді – основна прерогатива влади
13:50
Допомогти кожній громаді – основна прерогатива влади
Продовжуючи зустрічатися із жителями сіл за «круглими столами», голова райдержадміністрації Н.О.Туранська відвідала Ягнятин, Зарудинці та Зоряне.
У кожному із сіл мешканці розповідали про найактуальніші проблеми громади. Так у Зарудинцях завідуюча дитячим садочком звернулася до голови РДА з проханням виділити кошти для встановлення огорожі навколо дошкільного закладу. Як зазначила Н.О.Туранська, ситуація нині досить складна, адже грошей не вистачає й на оплату тих соціально-культурних заходів які уже зроблені. 
– Проте, коли з’явиться така можливість ми обов’язково допоможемо вашій громаді вирішити це питання, – наголосила Н.О.Туранська.
Також селяни звернулися до голови РДА за роз’ясненнями щодо цін, які встановлюють молокопідприємства на молоко.
– Досить часто ціни на молоко піднімають несанкціоновано лише заради того, щоб зацікавити людей. Та з часом цінова політика змінюється у протилежному напрямку. Для того, щоб вберегти себе, кожен, хто здає молоко заготівельникам, має підписати з ними відповідну угоду з чітко визначеною ціною та термінами сплати коштів за молоко, – зазначила Н.О.Туранська.
Із проханням допомогти відремонтувати шкільний автобус до голови РДА звернулася директор Ягнятинської школи С.І.Колісник. Як повідомив заступник голови РДА О.В.Кирилюк, кошти на проведення частини ремонтних робіт (заміну двох коліс шкільного автобуса) уже виділені.
Звернулися ягнятинці й за роз’ясненями щодо орендної плати за ставки, заборгованості із заробітної плати місцевого підприємства тощо. Однак найрезонанснішим було питання ремонту доріг. Це питання турбувало не тільки мешканців Ягнятина, але й жителів Зарудинець та Зоряного.
– Власники транспортних засобів, які знаходяться в селі, сплачуючи транспортний збір, допомагають таким чином формувати кошти, за рахунок яких потім можна грейдерувати, підсипати, очищати дороги тощо. Адже значна частина цих коштів залишається в бюджеті сільської ради. У 2009 році шість сільських рад отримали кошти на ремонт доріг, але в тих населених пунктах ситуація із автошляхами була значно складнішою. У багатьох селах мешканці самі збирають гроші, щоб відремонтувати дорогу чи її частину. Але, якщо до району надійде державна субвенція на ремонт доріг, кошти обов’язково розподілять поміж тими громадами, які потребують їх найбільше, - наголосив О.В.Кирилюк.
Щодо сприяння у вирішенні питання ремонту шкільного спортзалу до голови РДА звернулися жителі Зарудинець. Ніна Олександрівна наголосила, що зурудинецький шкільний спортзал вписаний до плану соціально-економічного розвитку району на 2010 рік, і, як тільки надійдуть кошти із державного бюджету вони одразу будуть виділені для проведення ремонтних робіт.
Досить значною проблемою для жителів Зарудинець є зменшення рівня води у сільських криницях. На думку деяких присутніх на зустрічі селян, ця проблема виникла тоді, коли в 2009 році за рахунок державної субвенції, згідно із відповідною державною програмою, на території сільської ради здали в дію артезіанську свердловину.
– У Верхівні подібна ситуація уже виникала, тому ми запросили фахівців, які, ретельно вивчивши ситуацію, зробили висновки, що рівень води зменшується не через будівництво свердловин, а через зміну кліматичних умов в країні. І якщо держава й надалі виділятиме кошти для завершення будівництва водопровідної мережі по селу, цю роботу обов’язково потрібно закінчити, - зазначила Н.О.Туранська.
У Зоряному постала проблема із забезпеченням проточною водою, згідно із санітарними вимогами, дитячого дошкільного закладу. Як зазначив сільський голова І.В.Оберемський, раніше тут був водопровід, але нині він повністю зруйнований і використовуватися не може. Тому для виконання всіх санітарних норм необхідно побудувати криницю. Частину потрібної суми, за словами сільського очільника, пообіцяв виділити керівник місцевого господарства В.І.Пилипчук.
Мешканці Зоряного звернулися до голови РДА Н.О.Туранської із проханням відкрити на території села невеличке поштове відділення, адже місцевій листоноші доводиться кожного разу їздити за листами, газетами та пенсією в сусідні Зарудинці. Н.О.Туранська пообіцяла жителям села обов’язково посприяти у вирішенні цього питання.

Аліна ЗІНЬКОВА

Переглядів: 777 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100