Головна » 2010 » Квітень » 8 » Інсульт можна попередити
11:28
Інсульт можна попередити
Незручно псувати весняний настрій непривабливою статистикою, але факт, що інсульти щорічно вражають від 5,6 до 6,6 мільйонів людей в світі і забирає 4,6 млн життів. Не дивлячись на проведене лікування, більше 70% хворих, що перенесли інсульт, залишаються інвалідами, смертність може сягати 40%. 

Сумна, малооптимістична статистика і в нашому районі. Тому
класичний вислів про те, що хворобу «легше попередити, ніж вилікувати» стосується інсульту в першу чергу. Я пишу цю статтю з надією, що таких випадків буде менше. Щоб так сталося, потрібна інформація і самодисципліна. Адже ми користуємось парасолькою під час дощу, ременем безпеки в автомобілях. Чому? Бо ми не хочемо застудитись, не хочемо травм, бо ми любимо життя. І саме тому нам би хотілось уникнути інсультів, але їх попередження не таке легке і миттєве. Серед пацієнтів найважче допомагати двом категоріям. Перша зовсім не цікавиться своїм здоров’ям та ігнорує щорічне профілактичне обстеження, таких, як правило, швидка привозить до реанімації. Другі проходять обстеження вчасно, навіть погоджуються приймати ліки, але відмовляються змінити спосіб життя. Спільне у них одне — пасивність та байдужість до власного здоров’я. А про що не дбаєш — те втрачаєш. Складові здоров’я людини на 49-53% залежать від прийнятого і культивованого способу життя, 18-22% генетичних та біологічних факторів, 17-20% стану навколишнього середовища і тільки 8-10% від медичного впливу.
Інсульт розвивається переважно раптово: можуть буди порушення свідомості, головний біль, блювота. Характерні паралічі і порушення чутливості в кінцівках (частіше з однієї сторони), ассиметрія обличчя, розлади мови, зору, ковтання, координації рухів. Профілактика (попередження) інсульту основана в першу чергу на зменшенні впливу факторів ризику, що призводять організм людини до розвитку порушень мозкового кровообігу. Артеріальна гіпертензія — найважливіший фактор ризику інсульту, що приводить до змін в стінках судин, згортуючій системі крові, формуванню ішемічної хвороби серця. Ризик розвитку інсульту при підвищені AT більше 160/95 млм.рт .ст . збільшується в 4 рази, а при AT 200/115 млм.рт.ст в 10 разів. Алкоголь діє токсично на серце та мозок, спричиняє підвищення AT, що в будь-який момент може призвести до інсульту. Куріння останні часи відноситься до найбільш значимого фактору ризику мозкового інсульту.
Нікотин викликає спазм судин, сприяє відкладенню холестерину в їх стінках значно збільшу потребу мозку в кисню, сприяє утворенню тромбів в судинах.
Встановлений зв’язок між порушенням ліпідного обміну, підвищенням холестерину в крові і атеросклерозом сонних артерій. Нормалізація підвищеного рівня холестерину, співвідношення різних ліпопротеїдів знижує ризик розвитку інсульту. Основа всіх дієт для зниженню холестерину — зменшення вживання тваринних жирів (жирне м’ясо, субпродукти, жирні молочні продукти, жирні сорти сиру, здоба). Рекомендована заміна більшої частини тваринних жирів рослинними маслами, помірні вживання молочних продуктів. Необхідно збільшити вживання риби, особливо морської. Також до важливих факторів ризику відносять ожиріння, цукровий діабет, мала фізична активність. Багато людей в популяції мають одночасно декілька факторів ризику, кожний з яких може бути помірно вираженим. Не ігноруйте грізними передвісниками інсульту, своєчасно звертайтесь до лікаря за наявності факторів ризику інсульту. Не відкладайте профілактичні заходи. Надзвичайно важливо надати необхідну допомогу при розвитку інсульту протягом перших трьох годин. Якщо ви стали свідком навіть короткочасної втрати людиною свідомості, перевірте, чи може людина після повернення до тями вимовити зв’язно просте речення, посміхнутись, підняти вгору обидві руки. Можна попросити висунути язик. Проблеми з виконанням завдань, западання язика на сторону, є ознаками інсульту; необхідно негайно викликати швидку допомогу, описати симптоми прибулим на місце медикам. Така увага виявлена до потерпілого допоможе врятувати життя, попередить розвиток інвалідності.
Олександр Павлік,
районний невролог

Переглядів: 1603 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100