Головна » 2010 » Вересень » 9 » Ювілейний Першовересень у Вчорайшому
21:54
Ювілейний Першовересень у Вчорайшому

Пшоняною кашею годували у День Знань першокласників у Вчорайшенській школі, аби навчання давалося їм легко. Це давня українська традиція, адже недарма у народі побутує прислів’я, що треба чимало каші з’їсти, аби науку опанувати.

Такий по-домашньому щирий, по-святковому радісний, зітканий із золотого сонячного проміння та небесної блакиті, заквітчаний осінніми айстрами та жоржинами завітав Першовересень у Вчорайшенську школу.
Скликав з літніх безкраїв на урочисту лінійку школярів, запросив поважно їх батьків, учителів та гостей, срібними трелями шкільного дзвінка сповістив про початок нового навчального року та упевнено повів школярів до нових обріїв знань.
На шкільне свято завітали депутат обласної ради М.А.Чигир, сільський голова Ю.М.Приступнюк, головний спеціаліст по зв’язках із громадськістю та ЗМІ райдержадміністрації І.І.Семенчук.
Вітаючи присутніх зі святом, директор школи, Заслужений вчитель України Ніна Іванівна Горошко подякувала учителям за те, що вони докладають усіх зусиль, аби учні мали гарні знання та гідно представляли школу у районних олімпіадах; батькам школярів за надану допомогу у ремонті приміщення навчального закладу; техпрацівникам за те, що вони дбають про чистоту та затишок у школі. Постійно допомагають школі, за словами директора, й приватні підприємці Петро Потрійний та Юрій Калінчук.
Завзято вчитися, бути мудрими, добрими, сміливо йти Країною Знань побажала учням керівниця школи.
Після урочистого відкриття лінійки, коли під звуки Державного Гімну синьо-жовтий український стяг підняли одинадцятикласники Ірина Гнатюк та Михайло Колесник, на школярів чекало справжнє театралізоване дійство. Адже на свято Першого Дзвінка завітали Богиня Феміда (Віка Апенко), Знайко (Ярослав Суботенко) та Незнайко (Роман Попелянський). А пісенні вітання дарували учні Андрій Циз, Віта Зелінська, Олена Мельник та інші школярі.
Для тринадцяти вчорайшенських першачків 2010 року перший день у школі запам’ятається ще й подарунками. І не лише від їх старших друзів-одинадцятикласників, а й від депутата обласної ради. Солодкий сюрприз чекав їх від Михайла Андрійовича Чигиря, який подарував малечі цукерки.
Вітаючи усіх з цим осіннім світлим святом, наш земляк, виходець з Білилівки М.А.Чигир зауважив, що будівництво приміщення Вчорайшенської школи було завершено у 1990 році, тобто нинішній Першовересень – ювілейний, двадцятий. За словами Михайла Андрійовича, приміщення будувалося за наказом місцевих виборців, а він підтримав проект як депутат обласної ради, яким є вже 35 років поспіль. Це остання школа, яка була зведена у нашому районі. А за час, коли М.А.Чигир очолював Ружинський район, були збудовані й інші школи – у Березянці, Мовчанівці, Бистрику, Чорнорудці, Ягнятині, Ружині тощо. Не полишає піклуватися про рідну землю Михайло Андрійович, багато земляків продовжують звертатися за допомогою до нього і нині. До речі, після свята відбулася зустріч М.А.Чигиря з головою райдержадміністрації В.С.Бондарчуком та головою ради ветеранів району В.П.Шуляком, під час якої обговорили найближчі перспективи розвитку Ружинщини.
Пригадав депутат на святі й те, що у 1986 році рекомендував на посаду директора Вчорайшенської школи саме Ніну Іванівну Горошко. Добрими словами вітав він давніх знайомих – учительку хімії та біології Ніну Дмитрівну Старчук, яка уже майже півстоліття торує педагогічну ниву, та Миколу Федотовича Горобця, який вже сорок років виховує у юних вчорайшенців любов до спорту.
Сам М.А.Чигир має перший розряд з шести видів спорту, грав у збірній області з волейболу, був капітаном збірної команди перших секретарів обкомів СРСР. А тому до спорту ставиться з особливою любов’ю та повагою. Ось і цього дня не забув про молодих вчорайшенських спортсменів та їх наставника – подарував шкільній команді набір м’ячів.
Від Ружинської райдержадміністрації привітав присутніх зі святом колишній вчитель фізики і астрономії Вчорайшенської школи, а нині головний спеціаліст по зв’язках із громадськістю та засобами масової інформації РДА І.І.Семенчук. Іван Іванович зауважив, що районна влада розробила програму ремонту навчальних закладів, розраховану на три роки. А тому, згідно з програмою, заплпнований ремонт фасаду місцевої школи.
Перша вчителька нинішніх першокласників Олена Миколаївна Іщук побажала своїм вихованцям легкої дороги назустріч сонцю і мріям. А батьки наймолодших учнів Тетяна Леонідівна Гарковська та Олександр Сер-гійович Осовський благословили дітей запашним короваєм на вишиваному рушнику та нагодували їх пшоняною кашею за давньою народною традицією.
Нинішнє свято також було відзначене двома подіями – журливою та відрадною. На заслужений відпочинок шкільна родина провела учительку історії Людмилу Володимирівну Семенчук. Та разом з тим гостинно відкрила свої обійми новій вчительці української мови і літератури Ларисі Ярославівні Мельник.
Яскравими квітами у віночку першовересневих вітань стали забавні, по-дитячому прості й наївні віршики першачків та серйозні вірші-настанови одинадцятикласників. Теплі слова вдячності батькам і вчителям та пишні букети наповнили атмосферу радістю, щирістю і трішечки сумом…За літнім роздолом, за шкільними роками, за срібними дзвінками, які когось уперше, а когось востаннє кличуть на перший урок…
Перший дзвінок 2010-2011 навчального року подали одинадцятикласник Олег Люх та першокласниця Олена Середюк. Неначе струмочки, що збігаються до повноводої ріки, школярі поспішили у рідну школу за новими знаннями та враженнями.

Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 844 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100