Головна » 2010 » Вересень » 9 » Хліб єднає ружинську родину
21:51
Хліб єднає ружинську родину
Українська світлиця з вишитими рушниками, іконами, картинами…У ній колиска з немовлям, яку колише господиня – сама у вишиванці, чепурна, гарна, як маківка квітне…Поряд – веретено з прядкою…Поодаль – розмальована півниками й ружами піч, коло якої стоять рогачі, кочерга…Коло світлиці пліт з лози із соняхами й глечиками…Пан господар гордо походжає коло столу зі щедрими частуваннями та дожидає гостей. Тут і запашний коровай, печене порося, вареники з різноманітними начинками, пироги з рум’яною скоринкою, риба та гаряча юшка з неї, м’ясце і сальце, домашні помідорчики і огірочки, а до всього ще й мед-пиво…Ось такі світлиці, які представляє кожна сільська громада, стали вже традиційною окрасою районного свята Обжинків. Ця подія об’єднує мешканців району у одну дружну українську родину, яка зібралася на найбільш шановане свято – завершення збирання врожаю. Ось коло світлички тихенько гомонять господарочки-подруженьки, а там жартують, он де співають пісень, а ще далі – цілий оркестр духовий грає.
Щорік громади змагаються, у кого краща, багатша світлиця, а тому докладають максимум зусиль та фантазії, прикрашаючи їх виробами народних майстрів, квітами та витворами з природних матеріалів.
У нинішньому році кращою світлицею журі, очолюване головою райдержадміністрації В.С.Бондарчуком, визнало Рогачівську. Окрім вишиванок та частувань тут поставили ще й криничку-журавля і прив’язали маленьке біле козеня, з яким залюбки бавилася дітлашня. Словом, картинка, ніби з якої української народної казки вийшла.
Друге місце виборола Малочернявська громада, багато прикрашена вишитими рушниками, картинами, серветками та виробами з бісеру. Цікавинкою були тут й старовинні речі домашнього ужитку.
Третє місце посіла світлиця Білилівської громади, яка теж вирізнялася оригінальним убранством та цікавими виробами майстрів.
Однак у кожній світличці було щось особливе. Приміром, не можна було пропустити повз увагу «букет» з хлібних колосків та жовто-блакитних прапорців із назвами сіл району, яку склали топорівчани, або гарбузову родину з Березянки, чи ковані троянди, зроблені майстром із Черемухи. Чи може не сподобатися спів немиринчанок чи дерганівських господинь, а чи залишити байдужим гра духового оркестру з Чорнорудки? Тенькає серце, як бачиш, які талановиті діти займаються у будинку дитячої творчості – коло Ружинської світлички виставили їх вироби: паперова пластика, м’які іграшки…
Та головне багатство нашого краю – люди, щирі, сердечні, щедрі душею.
Щороку у святі Обжинків беруть участь і школярі, які влаштовують виставку квітів та дарів осені. Перше місце журі віддало композиціям бистрицьких учнів, друге – топорівчанам, а третє – зарічанцям. Нелегко було вибрати найкращих, адже усі вироби вирізнялися оригінальністю. Приміром, бистричани створили виставку національних символів; топорівчани з манки та чорниць виклали емблему Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012, а також зробили квітковий годинник. Зарічанці ж зробили цікаві квіти з овочів. Ружинські школярі представили чи не найбільше композицій, одна з яких була присвячена розмаїттю преси. Немиринецькі учні за допомогою червоного перцю показали купальську ватру і спекотне літо.
Після того, як усі громади представили свої скарби, розпочалася офіційна частина свята. Голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук підбив підсумки хліборобського року та вручив нагороди кращим працівникам та керівникам господарств.
Праця хлібороба – найшановніша, адже хліб – це найсвятіше, що є у нашому житті. Чим пахне коровай? Літніми світанками та вечірніми рясними росами, коли селянин бережно доглядає кожен золотий колос, в який вкладає працю і щедру хліборобську душу.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 699 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100