Головна » 2010 » Січень » 28 » Холод є, бюджету немає
13:48
Холод є, бюджету немає
Нинішня морозна зима дорослим додає головного болю, як опалювати приміщення, а школярам – кілька зайвих днів канікул. Холод дошкуляє не лише на вулиці, а у будівлях. Знизилися температури і в навчальних закладах району. Чому склалася така ситуація редакції пояснив начальник відділу освіти В.Г.Федорчук. За його словами, основною причиною є неприйнятий бюджет. Адже, як і всі бюджетні установи, відділ освіти змушений працювати за тимчасовими розписами видатків. Сума витрат на кожен місяць визначена із розрахунку однієї дванадцятої частини витрат минулого року. Цих грошей вистачає виключно на заробітну плату та розрахунки за енергоносії.
– Візьмімо до прикладу Ружинську гімназію, – роз’яснює Володимир Григорович. – На півроку, згідно щомісячних тимчасових розписів, в цілому заклад може використати 268 тисяч 353 гривні на газ. Кожен кубометр газу для відділу освіти коштує 2 грн 66 копійок. Тобто грошей вистачить на 100 885 м3 газу. Розділивши їх на кількість днів опалювального сезону, отримаємо, щоденну норму використання палива – 960,8 м3. У котельні Ружинської гімназії є коректор обліку газу, і згідно його показників, щодня заклад споживає майже вдвічі більшу кількість палива. Арифметика проста. Ми споживаємо палива більше, ніж держава це дозволила нам зробити. Тому шукаємо можливі виходи з ситуації. Для цього вже «позичили» на січень червневий ліміт, на лютий буде використано травневий. Якби державний бюджет був прийнятий, відділ освіти самостійно зміг би регулювати споживання газу.
Газ постійно дорожчає, і навіть за умови економії, відділ освіти платить щороку більше. Скажімо, у 2008 році газу використали на 208 тисяч кубометрів менше, ніж у попередньому, а заплатили на 600 тисяч більше.
– Аби у навчальних закладах стало тепліше, потрібно продовжувати запроваджувати енергозберігаючі технології, – переконаний начальник відділу освіти. – Підтвердження тому Ружинська гімназія, Топорівська школа, де частину вікон замінено сучасними склопакетами. У гімназії на третьому поверсі, де встановлено склопакети, на 4-5 градусів було тепліше, ніж на першому і другому. За таких умов і тепло збережене, і кошти зекономлені.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 748 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100