Головна » 2010 » Червень » 3 » На «гачку» у недобросовісного роботодавця
16:52
На «гачку» у недобросовісного роботодавця
Громадськість має бути належно поінформована щодо економічних, соціальних та етичних переваг отримання легальних доходів та сприяти створенню в суспільстві атмосфери негативного ставлення до роботодавців, які виплачують заробітну плату без сплати податку з доходів фізичних осіб та внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Якими б суворими не були заходи впливу, що застосовуються до порушників законодавства про оплату праці, подолати розподіл заробітної плати на офіційну і «тіньову» можна лише тоді, коли цьому злу скажуть «ні» самі працівники. Життя минає швидко, не зогледишся, як сьогоднішня зарплата в «конверті» обернеться маленькою пенсією, та повернути час назад уже ніхто не зможе.Податкова служба, інші контролюючі органи ведуть постійну боротьбу з недобросовісними роботодавцями та проводять комплекс заходів, спрямованих на боротьбу із виплатами зарплати в «конверті».
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2.03.2010 р. №539-р затверджено План заходів щодо детінізації доходів у сфері зайнятості населення, відповідно до якого робота органів виконавчої влади спрямовується на виведення із тіні доходів фізичних осіб.
Найбільшу питому вагу у надходженнях податку з доходів фізичних осіб займають надходження із заробітної плати (92,2%). Основними чинниками, які впливають на надходження податку є фонд оплати праці, рівень виплачуваної заробітної плати та заборгованість із виплати заробітної плати.
Значна кількість працедавців, які мають власні виробничі потужності, достатню кількість трудових резервів та здійснюють господарську діяльність, використовують різноманітні схеми приховування реально виплачуваних доходів, нараховуючи заробітну плату на рівні або нижче рівня законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати. Виплата заробітної плати у незначних розмірах, у «конвертах», ведення подвійної бухгалтерії негативно впливає на стан наповнення місцевого бюджету та погіршує соціальний захист найманих працівників.
З метою виявлення, упередження і руйнування схем ухилення від оподаткування платниками податків, з метою залучення додаткових коштів до бюджету, в т.ч. ліквідації джерел походження тіньових коштів для виплати заробітної плати без сплати податку до бюджету та внесків до Пенсійного фонду України, Ружинським відділенням Андрушівської МДПІ проводиться аналіз господарської діяльності суб’єктів господарської діяльності. Особлива увага звертається на тих суб’єктів, які мають значні валові доходи та нарощують економічний потенціал, але виплачують мізерну заробітну плату.
Платники відпрацьовуються за групами і факторами ризиків, регулярно проводяться обстеження та виявляються схеми ухилення від оподаткування під час виплати зарплати, виявляються факти використання найманих осіб без належного оформлення трудових відносин. Під час спільних перевірок податкової служби та інспекції праці у разі виявлення найманих осіб без належної реєстрації трудових відносин до роботодавців застосовуються штрафні санкції у розмірі 1700 грн і більше.
У першому кварталі 2010 року податкова служба перевірила дотримання податкового законодавства під час виплати зарплати у трьох суб’єктах господарювання юридичних осіб і трьох підприємців. У всіх виявлено порушення. Суб’єктам господарювання донараховано до сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб, пені та фінансових санкцій в сумі 8,6 тис. грн, приватним підприємцям – у сумі 1,6 тис. грн.
За кожною з цих цифр – долі конкретних людей, при чому не тільки тих, кого недобросовісні роботодавці виплатою зарплати в «конвертах» позбавляють належного соціального захисту, а й пенсіонерів та бюджетників, благополуччя яких залежить від наповнюваності бюджету.
У взаємодії з іншими підро-зділами державної податкової служби підрозділ податкової міліції вживає невідкладних заходів щодо перевірки інформації, яка надходить до податкової служби стосовно зазначеного питання, проводиться комплекс оперативно-розшукових заходів з викриття та документування фактів виплати зарплати у «конвертах», а також здійснення розрахунків не облікованою готівкою з фізичними особами. За матеріалами, в яких вбачаються ознаки злочину, проводяться дослідчі перевірки та приймаються рішення згідно вимог статті 97 КПК України.
З метою контролю за повнотою оформлення підприємцями відносин з найманими працівниками Ружинське відділення Андрушівської МДПІ звертає увагу на тих роботодавців, які припинили доплату фіксованого та єдиного податку у зв’язку з використанням найманої праці, та проводить обстеження місць діяльності таких підприємців.
Це питання перебуває на постійному контролі робочої групи з питань легалізації виплати зарплати, проводяться наради з керівниками та головними бухгалтерами підприємств, засідання робочих груп, «круглі столи», «гарячі лінії».
Варто нагадати, що у Ружинському відділенні Андрушівської МДПІ діють телефони, за якими платники податків можуть повідомити про факти отримання зарплати в «конвертах» (3-17-06, 3-15-98), а також взяти під особистий контроль реагування на такі повідомлення.
Валентина СОЛОГУБ,
в.о. начальника відділу оподаткування фізичних осіб

Переглядів: 680 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100