Головна » 2010 » Березень » 26 » Напередодні посівної
08:54
Напередодні посівної
Весняно-польові роботи Житомирщині обійдуться майже у 500 мільйонів гривень. З них на мінеральні добрива потрібно буде витратити приблизно 130 мільйонів, не менш затратним буде придбання пально-мастильних матеріалів, а от насіння для майбутніх посівів обійдеться у 54 мільйони, заявив міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк.
Втой же час, для належного проведення весняно-польових робіт у Ружинському районі необхідно близько 60 мільйонів гривень, як зазначив на нараді з керівниками сільгосппідприємств заступник начальника управління АПР райдержадміністрації Ю. Д. Капітанчук. Власними ресурсами господарства забезпечені на 79%. Проте, значна частина коштів власних ресурсів – це фактично проданий наступний урожай за значно нижчими цінами, ніж реалізаційна ціна після завершення жнив. Для успішної посівної кампанії господарствам крім власних ресурсів необхідно залучати додаткові кошти. В більшості випадків це короткотермінові кредити. Але лише одне сільгосппідприємство оформило кредит, та й той під 27%. Для сільгостоваровиробників така відсоткова ставка занадто висока. Селяни влазять в чергову кабалу, вони стають заручниками банків та погодних умов. Також проблемним для більшості господарств оформлення кредитів стає через наявність боргів. У таких випадках кредиту- вання неможливе. 
Що стосується державної підтримки селян, то і в минулі, фінансово кращі, роки дотаційні кошти надходили, в кращому випадку, лише влітку, коли весняні польові роботи уже завершені. В нинішньому році очікувати на допомогу держави не варто. Через відсутність бюджету на нинішній рік.
Дещо краща ситуація у тих господарствах, де є тваринництво. Тут кошти, хоча і незначні, але надходять регулярно. Керівники мають можливість закумулювати їх для придбання пального, засобів захисту рослин. Нестача коштів суттєво може вплинути на придбання мінеральних добрив, засобів захисту рослин.
Голова райдержадміністрації Н.О.Туранська звернула увагу керівників сільгосппідприємств на врегулювання оплати праці людей, які задіяні на польових роботах. Аналізуючи розміри середньої заробітної плати в господарствах району, Ніна Олександрівна зазначила, що вони дещо нижчі, ніж в середньому по області. Тому і невистачає робочих рук, відчувається плинність кадрів. Керівники сільськогосподарських формувань мають дбати про своїх працівників, не боятись підвищувати заробітну плату. Тоді й результати господарювання стануть відчутними.
Аналізуючи стан озимих культур після зимівлі, начальник відділу розвитку сільської місцевості, врегулювання відносин власності, правової роботи управління АПР В. П. Базилюк зазначив, що в зиму зернові культури ввійшли в доброму стані, крім ріпаку, на розвиток якого вплинула осіння посуха. Але через підвищення температури повітря в останню декаду лютого та на початку березня на полях утворилась льодова кірка. Проте рослини у цей час знаходяться у стані спокою. Це вселяє надію на те, що озимі культури збережуться у доброму стані. Але необхідно обстежити всі посівні площі, а де це потрібно, відремонтувати зернові та багаторічні трави.
Якщо зернові культури вдалося зберегти, то близько трьох тисяч гектарів озимого ріпаку доведеться пересівати, або підсівати ярим ріпаком. Кожен господар має визначитись у цьому питанні. Валерій Петрович наголосив на обов’язковому підживленні озимих культур аміачною селітрою, сечовиною в межах 50-100 кілограмів на гектар посівної площі. Це дасть приріст врожаю до 5-7 центнерів з кожного гектара.
У структурі посівних площ зерновий клин займає 57% всієї посівної площі (38000 гектарів), в тому числі озимі культури посіяні на 16448 гектарах.
Ярі зернові сіятимуть на 21552 гектарах. Серед них яра пшениця займе 1900 га, ячмінь – 6491 га, овес – 2531 га, гречка – 2773 га, кукурудза на зерно – 7002 га.
В нинішньому році господарства району планують посіяти 1600 гектарів цукрових буряків, 3563 га сої, 1639 – соняшника, 2379 – гірчиці.
Кормовий клин у структурі посівних площ займає 17% (12872 га), з яких 2909 га кукурудзи на силос, 5311 – багаторічні та 3752 – однорічні трави.
Для проведення весняно-польових робіт господарства повністю забезпечені насінням. І в той час, є відповідні вимоги сіяти насінням не нижче другої репродукції, то в окремих господарствах заготовлене насіння третьої репродукції. Керівники господарств ще мають час для придбання насіння вищої репродукції. Адже чим вища репродукція, тим вагоміша прибавка до врожаю.
Однією з важливих функцій сівозміни, наголосив В. П. Базилюк, є підтримання в ґрунті бездефіцитного балансу гумусу, міне- ральних елементів кореневого живлення рослин.
При порушенні структури та часто бездумного внесення мінеральних добрив зменшується вміст гумусу в ґрунті, відповідно, збільшується кількість кислих ґрунтів. Знищується мікрофлора, яка працює на поліпшення родючості ґрунтів. Тому 11 лютого нинішнього року прийнята Постанова Кабінету Міністрів України №164 «Про затвердження нормативів оптимального співвідношення культур у сівозмінах в різних природно–сільськогоспо- дарських районах».
У Ружинському районі близько 45% кислих та 15% площ, які наближаються до межі кислих. Для зменшення кислотності ґрунтів необхідно сіяти бобові культури, сидерати, приорювати пожнивні рештки, що дасть можливість збільшити кількість органічних добрив у ґрунті.
Аналізуючи тваринницьку галузь, начальник відділу організації виробництва, переробки та маркетингу сільськогосподарської продукції управління АПР В. В. Гранківський зазначив, що вдалося зупинити тенденцію зменшення кількості тваринницького поголів’я у господарствах району. У сільськогосподарських підприємствах району станом на 1 березня 2010 року налічувалось 11832 голови великої рогатої худоби, в тому числі 3347 корів, що на 352 корови більше, ніж у минулому році. Найбільшу щільність поголів’я ВРХ на 100 гектарів сільськогосподарських угідь має ПП «Моя Надія» – 55 голів, СФГ ім. Мічуріна – 67, СВК «Ружинський» - 64 голови. В то й же час по району цей показник становить 37 голів.
У господарствах району утримується 13513 свиней, що на 2899 більше, ніж у минулому році. З розрахунку на 100 га сіль-госпугідь, найбільше свиней утримується у СФГ «Магілан» – 2877 голів, ТОВ СП «НІБУЛОН» – 169, ДП «Ілліч Агро Умань» – м 83.
За два місяці поточного року у сільгосппідприємствах району народилось 788 телят, що на 155 більше порівняно з відповідним періодом минулого року. Позитивна тенденція склалась і з виробництвом молока. Вироблено 20563 центнери, що на 2569 цнт більше, ніж у минулому році. Найкращі показники з виробництва молока на 100 га сільгоспугідь мають СВК «Ружинський», СФГ ім. Мічуріна, СФГ «Україна», ДП «Ілліч Агро Умань». Найбільші надої від кожної корови мають у ПП «Моя Надія», ДП «Рогачівське», ДП «Ілліч Агро Умань».На дотриманні правил техніки безпеки під час проведення весняно–польових робіт наголосив І. І. Маркітан.Учасники наради відвідали тракторний табір СВК «Ружинський», де ознайомились з ходом ремонту та підготовки техніки до польових робіт.
Завершуючи нараду, перший заступник голови РДА, начальник управління АПР Б.О.Ходаківський наголосив, що в ході підготовки та проведення весняної посівної кампанії кожен керівник в першу чергу має обстежити посівні площі озимих культур та багаторічних трав, а потім визначатись із обсягами робіт.
Василь КАЩУК

Переглядів: 976 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100