Головна » 2010 » Лютий » 11 » «Нас поєднав Афганістан»
21:50
«Нас поєднав Афганістан»

c80b8fbc3073.jpgСаме так, коротко та змістовно, сказав про створення Ружинської районної спілки ветеранів Афганської війни її нинішній голова Віктор Рябуш.

У пам’яті воїнів-афганців події 1979-1989 років назавжди залишаться омитими сльозами їх матерів, які молили Бога, щоб сини повернулися живими. Це роки, уражені болем втрати друзів, роки, які назавжди залишаться раною в душі. Віктор Васильович Рябуш, розповідаючи про Афганістан, пригадує свої перші дні на цій землі, які були пов’язані з втратою товаришів по службі. Служити йому довелося бортовим техніком вертольота аеродрому Баграм у Чарікарській долині у провінції Парван. У перший же виліт супротивник збив вертоліт, в якому летіли товариші Віктора, загинув весь екіпаж.

У кожного, хто повернувся з тієї війни, своя історія – болісна та гірка. Але всіх їх об’єднує нині спілка ветеранів Афганської війни, яку з 1996 року очолює Віктор Рябуш. Сьогодні членами спілки є 81 ветеран «афганець», вони разом знаходять вирішення складних питань. «Разом можна гори звернути», - зазначає В.В.Рябуш. Найактивніше працюють заступник голови спілки В.П.Харчук, В.М.Добрянський, інші члени організації.

Спілчани збираються, вирішують наболілі питання, за зверненнями членів спілки надають путівки на оздоровлення. Путівки до санаторію у Пущі-Водиці надаються ветеранам Афганської війни безоплатно і в необмеженій кількості. Раніше такі ж путівки надавалися до спеціального санаторію для ветеранів Афганської війни у Криму, але тепер там санаторій Головного управління праці та соціального захисту населення. Та учасники війни в Афганістані все ще мають можливість через управління праці та соціального захисту населення РДА отримати путівку до Криму.

Традицією у спілчан стало вшанування пам’яті тих, хто не повернувся з Афганістану, для чого ветерани збираються щорічно 15 лютого, кладуть квіти до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам та до могили Ігоря Жилка, який загинув в Афганістані й похований у Ружині.

Також спілка надала допомогу ветеранам війни в Афганістані, які потребували покращення житлових умов. За два роки за кошти державного бюджету у сумі 160 тис. гривень було придбане житло для дев’яти родин ветеранів-афганців.

Основна проблема спілки ветеранів Афганської війни – відсутність фінансування. Багато членів спілки потребують лікування після поранень, отриманих під час війни. «Якщо раніше ветеранам Афганської війни надавалася безоплатна медична допомога, навіть протезування зубів було безоплатним, то тепер цього немає», — скрушно зауважує В.В.Рябуш. Але все ж спілка працює, по можливості надає допомогу своїм членам, опікується здоров’ям та добробутом своїх побратимів, яких об’єднала війна в Афганістані.

Людмила БУДКО

 

Переглядів: 836 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100