Головна » 2010 » Вересень » 3 » Освітянського полку прибуло
21:04
Освітянського полку прибуло
Десять молодих вчителів поповнили районну педагогічну родину у нинішньому році. За останнє десятиліття – це найбільша кількість випускників вишів, які прийшли працювати в школи району, повідомив начальник відділу освіти РДА В.Г.Федорчук під час конференції освітян, яка відбулася 25 серпня.Саме із вітань, вручення перших трудових книжок, квітів та подарунків молодим спеціалістам розпочалася педагогічна конференція, на якій освітяни підбили підсумки роботи у минулому навчальному році та окреслили завдання на нинішній. У роботі конференції взяли участь голова райдержадміністрації В.С.Бондарчук, голова районної ради В.Ц.Саківський, голова профспілки працівників освіти М.Л.Стрільчук, заступник голови РДА Б.О.Ходаківський.
Тож новий вчитель зарубіжної літератури розпочне свою трудову діяльність у Вчорайшенській школі, інформатики та трудового навчання – у Білилівській гімназії, математики та фізики – у Березянській. По двоє вчителів направлено у Малочернявську школу – вчителі біології й хімії та початкових класів; у Ягнятинську – фізичної культури і предмету «Захист Вітчизни» та для ведення групи продовженого дня. Та трьох учителів прийме Шпичинецька ЗОШ І-ІІ ступенів – вчителів початкових класів, а також української мови й літератури, математики і фізики.
Тож про досягнення та труднощі у роботі освітян розповів у своєму виступі начальник відділу освіти РДА В.Г.Федорчук. Він зауважив, що попри тривалу тенденцію зменшення учнівських колективів у закладах освіти, система освіти Ружинського району збережена і має позитивну тенденцію розвитку і оновлення. У 29 навчальних закладах району навчалося 2510 учнів, що на 221 учень менше, ніж у попередньому році.
У районі працює 18 дошкільних навчальних закладів, в яких виховується 645 дітей, що становить 56% загальної кількості дітей, що проживають в районі. Усіх дітей 5-річного віку охоплено формами суспільного дошкільного виховання. Під час конференції було відмічено добру роботу дошкільних закладів Ружина, Білилівки, Верхівні, Вчорайшого, Роставиці, Чорнорудки, де злагоджено працюють колективи досвідчених фахівців.
Педагогам та батькам є чим пишатися, адже в цьому навчальному році школярі району вибороли 9 призових місць на обласному етапі Всеукраїнських предметних олімпіад та одне на конкурсі-захисті Малої академії наук. Це учні Ружинської гімна-зії (вчителі С.В.Матвійчук, М.Й.Яценко, Т.О.Вардецька, В.О.Митюк, Л.М.Вознюк, І.А.Кирилюк) та Мовчанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів (вчитель М.М. Рудик). Вперше за останні 10 років ружинський гімназист виборов призове місце на республіканському етапі олімпіади з інформатики.
Як зауважив В.Г.Федорчук, серед навчальних закладів області в перелік кращих увійшла Ружинська гімназія, яка в рейтингу зайняла четверте місце. Крім того, серед кращих шкіл області з окремих предметів є Ягнятинська, Топорівська, Чорнорудська ЗОШ І-ІІІ ступенів та Білилівська гімназія.
– Районний методичний кабінет продовжував працювати над проблемною темою «Компетентнісний підхід в організації навчально-виховного процесу», що передбачає конкретну допомогу вчителеві у вдосконаленні його професійної майстерності, вироблення й закріплення у вчителів основ і навиків професійної компетентності. На базі шкіл і гімназій району було проведено ряд семінарів, методичних об’єднань, місячників впровадження передових педагогічних технологій, предметні тижні, працювали творчі групи, майстер-класи тощо, – наголосив начальник відділу освіти. – Педагогічні колективи району взяли активну участь у районній освітянській виставці «Освіта Ружинщини – 2010». Кращі матеріали були направлені на виставку «Освіта Житомирщини – 2010», за підсумками якої районний методичний кабінет нагороджено грамотою управління освіти і науки обласної державної адміністрації, почесними дипломами відзначено роботу Ружинських дитсадків, творчі групи вчителів української мови та літератури і початкових класів району.
Дієвою формою стимулювання активності педагогів є проведення районних та участь в обласних конкурсах «Вчитель року». В.Г.Федорчук відзначив вчительку правознавства Бистрицької ЗОШ І-ІІІ ст. Л.П.Первушину, вчительку математики Ружинської гімназії І.А.Кащук, вчительку географії Зарудинецької ЗОШ І-ІІІ ст. О.І.Кравчук, вчителя трудового навчання Зарічанської ЗОШ І-ІІ ст. Л.П.Руденко, вчительку хімії Білилівської гімназії Н.М.Котляр, які взяли активну участь у конкурсі.
Про роботу вчителя якнайкраще розповідають навчальні досягнення його учнів.
– Результати державної підсумкової атестації випускників 4-х класів свідчать, що учні мають достатній рівень знань, умінь та навичок, виконують вимоги навчальних програм і Де-ржстандарту початкової загальної освіти. – Зазначив Володимир Григорович. – Найвищий якісний показник з української мови мають четвертокласники Зарудинецької, Шпичинецької та Княжиківської шкіл (вчителі П.П.Хоцянівська, М.П.Сабашна, Н.М.Боровець). Аналіз результатів ДПА з математики свідчить, що добрі знання з математики мають учні Немиринецької, Вчорайшенської, Вільнопільської, Верхівнянської, Крилівської шкіл (вчителі Н.О. Гуральчук, О.М.Іщук, Л.М.Атаманчук, Т.М.Гетьман, Г.В.Лоскучерява).
– Які зміни в освіті не відбулися б, насамперед ми повинні уважно придивлятися до наших вихованців, зважати на ті особливості, які мають діти нового покоління. – підкреслив у своєму виступі В.Г.Федорчук. – Неодноразово я чув від учителів, що дітей сьогодні дуже тяжко навчати. Як кажуть педагоги, вони якісь не такі. Давайте візьмемо на віру думку деяких учених, що більшість дітей належать до незвичайних – індиго. Для них характерно сприймати все на якісному рівні, а не на кількісному. Тому ставлення до організації їх навчання, особливо в початковій школі, повинно бути дещо іншим. Давайте зрозуміємо, що більшість дітей мислить по-новому, бо зростають у багатогранному інформаційному просторі, отримують інформацію через комп’ютер, рекламу, телебачення. Цікаво, що при зростаючому рівні інформованості наших дітей, рівень освіти в країні падає. Чи це не наші помилки – вчителів, які старими методами та засобами продовжують навчати дітей? Чи це не помилки тих, хто створює тести для контролю знань, коли критерії оцінки знань треба змінити, враховуючи нові особливості наших дітлахів? Я переконаний, що повинен розвиватися не новий рівень освіти, а новий підхід до розвитку наших вихованців.
Більшість шкіл району проводили роботу з громадянського та військово-патріотичного виховання. Протягом минулого року діти й педагоги були активними учасниками місячника військово-патріотичного виховання, урочистих лінійок, мітингів, уроків Мужності, приурочених 65-річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, конкурсі-захисті робіт Всеукраїнських історико-краєзнавчих акцій «Шляхами подвигу і слави» та «Відлуння перемоги». Кращі матеріали Білилівської гімназії та Топорівської школи були направлені на обласний конкурс.
Система духовно-морального виховання учнівської молоді району спрямована на формування цілісної моральної особистості, яка включає такі риси як доброта, чуйність, милосердя, совість, повага та любов до людей. Уже втретє в травні за сприяння благодійного фонду «Серце до серця» проведено акцію «Почуйте всі» з метою збору коштів на закупівлю медичного обладнання для відділення новонароджених обласної дитячої лікарні. 5 волонтерів Зарічанської школи зібрали більше 700 гривень та перерахували їх на придбання медичного обладнання.
– Попереду в нас багато складних, відповідальних, але цікавих справ, – підсумував Володимир Григорович свій виступ. – Школа завжди була і буде тією пристанню, де живуть творчість, ентузіазм, безкорислива і вірна любов. І вдячність за це насамперед Вам, Вчителі!
Привітав педагогів з но
вим навчальним роком голова районної державної адміністрації В.С.Бондарчук. Зокрема він наголосив, що вчитель завжди був головною постаттю в суспільстві, користувався повагою людей, до його думки прислухалися всі, незалежно від займаної посади.
– Ви належите до тих людей, що чи не найбільш відповідальні за долю нашої держави, адже навчаєте і виховуєте її майбутнє, – підкреслив голова РДА. – Та, на жаль, умови для вашої праці поки що не ідеальні. Є ще багато невирішених проблем: педагогічних, пов’язаних із реформуванням галузі освіти; матеріальних, пов’язаних із економічною кризою, недостатнім фінансуванням галузі; ще не на належному рівні здійснюється оплата праці педагогічних працівників; не завжди вистачає коштів на оновлення матеріальної бази навчальних закладів; ще не до кінця вирішена проблема комп’ютерного забезпечення шкіл; є проблеми з виконанням програми «Шкільний автобус»; малі статки не дають можливості мати в кожній школі штатного медпрацівника, присутність якого сприяла б зниженню випадків шкільного травматизму, харчових отруєнь; поки що не в усіх школах є педагоги-психологи, роль яких у напруженому шкільному житті безумовно надзвичайно велика. Проте розглядається можливість введення у новому навчальному році відповідних посад. Багато проблем виникає із фінансуванням ремонтних робіт шкільних приміщень, забезпеченням їх теплом та водою. І якщо значна частина цих проблем може бути вирішена лише на державному рівні, то питання ремонту шкільних приміщень, організація харчування та оздоровлення дітей – це ті першочергові завдання, які можуть і повинні бути вирішені на місцевому рівні.
Багато розмов точиться про Програму оптимізації шкільної мережі. Часом це сприймається як процес закриття шкіл. Та В.С.Бондарчук запевнив, що районна державна адміністрація зробить усе можливе, для того, щоб жодну школу в районі не закрили. Навпаки, у планах – створення комплексів школа-сад, як от, приміром, у Огіївці, Княжиках, Городку, Зарудинцях, Мовчанівці. Наразі з обласного бюджету виділено кошти, щоб відкрити дитсадок у Топорах. Він також буде розташовуватися у приміщенні школи.
– Сьогодні розробляється програма на найближчі три роки з ремонту приміщень навчальних закладів та впровадження енергозберігаючих технологій, – повідомив голова РДА. – Практично у кожному навчальному закладі плануємо замінити вікна на склопакети, провести реконструкцію котелень та заміну котлів на енергозберігаючі. Потрібно відремонтувати внутрішні санвузли. Крім того, потребує ремонту фасад Вчорайшенської школи, слід замінити водонапірну башту в Топорівській, відновити роботу спортзалу Зарудинецької школи, відремонтувати грубки в Дерганівській, газифікувати Голубівську, відновити водопостачання Вільнопільської, відремонтувати покрівлю Зарічанської та Крилівської шкіл.
Голова райдержадміністрації вбачає декілька джерел фінансування робіт. В першу чергу, це кошти місцевого бюджету. У цьому році вже замінено котел і насосну групу в Карабчиївській школі. Внаслідок цього споживання електроенергії зменшилося більш ніж у десять разів. Замінено котел у Огіївській школі. Проведено капітальний ремонт двох двигунів шкільних автобусів.
Друга позиція – допомога з обласного бюджету. І відповідні напрацювання уже є. У нинішньому році з обласного бюджету на ремонт Ружинської гімназії було виділено кошти в сумі 340 тис. грн. Крім того, за кошти обласного бюджету відремонтовано покрівлю приміщення Біли-лівської гімназії, відновлено роботу внутрішніх санвузлів, частково замінено підлогу у коридорах.
Третє джерело – це спонсори. За рахунок благодійних коштів, які надала фармацевтична фірма «Фармак», у Немиринецькій школі проведено ка-пітальний ремонт покрівлі приміщення.
Є можливості вирішити ряд питань і за рахунок Державного бюджету шляхом приєднання до реалізації Державних програм.
Голова РДА В.С.Бондарчук побажав усім освітянам здоров’я, творчого натхнення, благополуччя у родинах, високого соціального статусу вчителя у суспільстві.

Переглядів: 764 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100