Головна » 2010 » Січень » 21 » Щодо продажу земельних ділянок
21:58
Щодо продажу земельних ділянок
Правові підстави, способи, порядок придбання громадянами і юридичними особами земельних ділянок у власність визначає Земельний кодекс України.
Земельним кодексом передбачено, що громадяни та юридичні особи можуть набувати у власність земельні ділянки із земель державної та комунальної власності лише на підставах передбачених законом, зокрема за договором купівлі-продажу, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами безкоштовно чи за плату залежно від цільового призначення земельної ділянки. Покупцями земельних ділянок можуть бути громадяни України, а також юридичні особи, які засновані громадянами або юридичними особами України. Продаж земельних ділянок державної та комунальної власності здійснюється на конкурентних засадах (аукціон, конкурс) крім викупу земельних ділянок, на яких розміщені об’є-кти нерухомого майна, що є власністю покупців цих ділянок. Проведення конкурсів та аукціонів з продажу вільних від забудови земельних ділянок має велику перевагу для територіальних громад, оскільки такі заходи є запорукою суттєвого збільшення надходження коштів до місцевих бюджетів.
На території Ружинського району викуп земельних ділянок несільськогосподарського призначення розпочався в жовтні 2004 року. Протягом 2004-2008 років на території району було викуплено дванадцять земельних ділянок несільськогосподарського призначення загальною площею 1,8095 га. До бюджетів різних рівнів надійшло 236,968 тис. грн Протягом 2009 року надано дозвіл на розроблення звітів про експертну грошову оцінку щодо викупу двох земельних ділянок несільськогосподарського призначення по Карабчиївській сільській та Ружинській селищній радах.
Постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2009 р. №381 затверджений Порядок здійснення розрахунків з розстроченням платежу за придбання земельної ділянки державної та комунальної власності, яким визначений порядок зарахування та використання авансових внесків, які сплачують покупці земельних ділянок. На виконання п.9 ст.128 Земельного кодексу України зазначеною Постановою регламентовано порядок здійснення розстрочення платежу за згодою сторін терміном до 5 років.
На сьогодні подані пропозиції щодо продажу на аукціоні п’яти земельних ділянок на території Ружинського району за межами населених пунктів Мовчанівської (0,8 га), Білилівської (0,5 га) сільських рад – для автообслуговування та комерційних послуг, Ягнятинській сільській раді – під будівництво об’єкту зв’язку та в межах населених пунктів смт Ружин (0,05 га) – для комерційного використання і с.Заріччя (0,9 га) – для будівництва АЗС або придорожнього сервісного комплексу.
Володимир РИБІЦЬКИЙ
Переглядів: 745 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100