Головна » 2010 » Січень » 15 » Спільно вирішити проблеми селян
09:53
Спільно вирішити проблеми селян
За «круглим столом» з головою райдержадміністрації Н.О.Туранською у Вишневому жителі села порушили питання отримання державних актів на землю, транспортного сполучення з райцентром, працевлаштування молоді та забезпечення медикаментами. Цього ж дня відбувся «круглий стіл» у Вільнопіллі, мешканців якого турбують питання оптимізації шкільної мережі, доля бібліотеки та будинку культури у селі, приватизації землі, заготівлі молока та водопостачання. На всі питання голова райдержадміністрації надала вичерпні відповіді та пообіцяла надати посильну допомогу.
Зокрема щодо працевлаштування
сільської молоді у Вишневому, Ніна Олександрівна зауважила, що можливості працювати у своєму селі поки що немає, адже господарства у Вишневому нема. Але ПСП АФ «Світанок», яке орендує землі Вишневого, пропонує роботу вахтовим методом. «Звичайно, хлопці довго не будуть вдома, але вони зможуть утримувати свої родини», — зазначила голова райдержадміністрації.
Стосовно роботи організацій, які займаються приватизацією землі, Н.О.Туранська закликала вишневчан повідомляти про недоліки у їх роботі райдерж-адміністрацію, і спільно вирішувати всі проблеми.
Відповідаючи на питання щодо забезпечення інсуліном, голова райдержадміністрації повідомила, що в Україні діє державна програма забезпечення хворих на цукровий діабет інсуліном вітчизняного виробництва за рахунок державного бюджету. Але вже втретє район закуповує ці ліки за кошти місцевого бюджету. Інсулін закордонного виробництва виділяється тільки дітям, оскільки коштів для його придбання недостатньо.
Аби відремонтувати приміщення сільської ради Н.О.Туранська порадила сільському голові Н.П.Козак виготовити проектно-кошторисну документацію, тоді можна буде віднайти можливості для вирішення проблеми.
Наболіле питання для жителів Вишневого – транспортне сполучення з райцентром. Селяни, звичайно, хочуть мати гарантований державою пільговий проїзд у громадському транспорті, але оскільки ВАТ «АТП-11840» перебуває у важкому фінансовому стані, воно не може забезпечити всі села транспортним сполученням. А приватні перевізники працюють на власний добробут і не хочуть їхати у віддалене село, якщо їм доводиться звідти везти менше десяти пасажирів. Н.О.Туранська наголосила, що село повинне мати зв’язок з районним центром, а тому пообіцяла провести нараду з перевізниками, адже «якщо перевізник виграв цей маршрут, він зобов’язаний заїжджати в село», — наголосила вона.
Питання забезпечення орендо-
давців зерном за оренду земельних паїв, надання допомоги при похованні та в обробітку присадибних ділянок голова райдержадміністрації порадила вирішувати на місці, залучивши сільську раду, адже саме вона готує списки пайовиків та має відстоювати інтереси своїх селян.
Проблемою для Вільнопілля є довіз вчителів, які проживають у Ружині, до школи у Вільнопіллі. Але вирішити проблему досить складно, коли приватний перевізник не хоче їхати за шістьма пасажирами, а зробити йому доплату немає звідки, оскільки перевиконання районного бюджету дуже незначне.
Щодо оптимізації шкільної мережі — питання, яке турбує все село, — голова райдержадміністрації запевнила, що це питання нині не на часі, оскільки район не має якісних доріг та транспорту, аби довозити наших дітей до шкіл. «Тому, — наголосила Н.О.Туранська, — школа у селі буде, бо економити потрібно на алкоголі, на тютюнові, а не на наших дітях!».
За словами вільнопільського бібліотекаря Г.І.Гутівської, вільнопільці дуже активні читачі, тому люди переймаються долею своєї бібліотеки. Постанова КМУ передбачає, що всі установи культури, бібліотеки, ФАПи мають виготовити власні печатки, щоб вони були самостійні. От вільнопільці і хвилюються: чи зможе самостійно функціонувати їх бібліотека, коли у державі скрутно з фінансами? На це Ніна Олександрівна зауважила, що коли і так багато проблем, коли ці установи не забезпечені усім необхідним, коли не поповнюється належним чином бібліотечний фонд, — кому потрібна та печатка? «Сьогодні художня література, а разом з нею і бібліотека, — це те, що рятує людей від важкої реальності, тож ми маємо зробити все можливе, аби зберегти мережу бібліотечних установ у районі», сказала Н.О.Туранська.
Завдяки налагодженій роботі сільської ради вже 31 мешканець села безоплатно отримав державний акт на землю, незабаром буде вручено ще 15 держактів.
Голова райдержадміністрації також порадила вільнопільцям укласти угоди із заготівельниками молока, аби не залишитися без коштів, та пообіцяла допомогти школі забезпечити класи стільцями.
Найболючіша проблема для Вільнопілля – це забезпечення селян водою. Останнім часом через несприятливу екологічну ситуацію в Україні різко знизився рівень води не лише у водоймах, а й у громадських криницях та в особистих криницях населення. Не оминула ця проблема і Вільнопілля. Тому сільський голова П.О.Семчук звернувся до голови райдержадміністрації з проханням включити питання побудови водогону у Вільнопіллі до Програми «Питна вода». Н.О.Туранська пообіцяла проконтролювати це питання. Стосовно ж ремонту під’їзної дороги до другого кладовища у Вільнопіллі Ніна Олександрівна порадила залучити місцеве господарство, шукати спонсорів, оскільки надати допомогу з районного бюджету немає можливості.
Людмила БУДКО

Переглядів: 716 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100