Головна » 2010 » Червень » 18 » У господарствах району заготовляють сінаж
22:20
У господарствах району заготовляють сінаж
Одними із перших в районі розпочали заготовляти корми для громадського тваринництва сільські трудівники СВК «Ружинський». 
– Основа з основ у галузі тваринництва, – зауважує керівник СВК «Ружинський» О.Ф.Колібаба, – це заготівля якісних і в достатній кількості кормів. – На жаль, у цьому році в нащому господарстві заготівля відбувається дещо повільніше. І не тому, що йшли дощі, хоча вони також далися взнаки, а через те, що у нас менше, ніж у попередні роки, багаторічних трав. В господарстві уже заготовлено 65 тонн сіна та 1094 тонни сінажу. В нас дозріває вівсяно–викова суміш, і через тиждень півтора, як тільки дозволить погода, приступимо до косовиці. З другого укосу плануємо заготовити ще 100 тонн сіна. На 55–гектарному полі завершуємо збирати люцерну, переорюємо і сіємо кукурудзу на силос. А це ще 2000 тонн сінажу. Загалом кормовій базі приділяємо особливу увагу, оскільки це одна із основних складових галузі. І фактично за рахунок тваринництва господарство живе і розвивається, особливо у весняно-літній період. Друга щоденна важлива робота – повноцінна годівля тварин. На заготівлі кормів слід відзначити сумлінних працівників, висококваліфікованих спеціалістів братів Василя та Віктора Цехмейструків.
В СВК «Ружинський» всі роботи виконуються вчасно, дотримуючись агротехнічних строків. Радують людське око широкополі лани озимої пшениці, багаторічних трав, кукурудзи, цукрових буряків. Як зазначив Олександр Феодосійович: «Характерно, що в цьому році не було приморозків на початку травня – тільки похолодання. І це позитивно вплинуло на ранній посів кукурудзи, особливо там, де посіяно якісним насіннєвим матеріалом гібридних сортів.
Як тільки дозволила погода сільські трудівники спішно взялися заготовляти корми для громадського тваринництва. У дощову погоду ця проблема гостро постає перед тими господарниками, які утримують велику кількість худоби. Це ДП «Ілліч Агро Умань», ТОВ «Новофастівське», СФГ ім. Мічуріна, СФГ «Україна», ПСП ім.Цюрупи і інші. За оперативними даними управління агропромислового розвитку райдержадміністрації станом на 15 червня в цілому по району у сільгосппідприємствах заготовлено 4791 тонна сінажу та 279 тонн сіна. Заготівля кормів здійснюється швидкими темпами. Так з початком зелених жнив, за чотири дні напруженої роботи, в Ягнятинському відділку ПСП імені Цюрупи в сінажну яму заклали 700 тонн сінажу. А в цілому у господарстві уже заготови 1279 тонн цього соковитого корму. Це 30 відсотків від запланованого. 
П’ятсот сімдесят п’ять тонн сінажу заготовили в ДП «Ілліч Агро Умань», 350 – в СФГ ім. Мічуріна, 315 тонн сінажу заготовили в СФГ «Україна» с. Бистрик, 276 тонн в ТОВ «Новофастівське» с. Зарудинці. Двісті п’ятдесят сім тонн у Мовчанівці цього ж господарства та 210 – в ДП АФ «Немиринецька».
Василь Копач
Чотириста п’ятдесят тонн сінажу з люцерни та конюшини протягом кількох днів заготовили у ДП «Рогачівське».
Скошену та доведену до відповідних кондицій зелену масу до місця зберігання доставляли тракторами МТЗ – 80 механізатори Андрій Володимирович Лук’янчук, Антон Костянтинович Тарасюк, водії КАМАЗів Михайло Васильович Тимощук та Петро Іванович Лук’янчук.
Через декілька днів трудівники продовжать заготівлю сінажу, але уже з посівів однорічних трав. Крім того, заплановано заготовити в достатній кількості сіна та силосу для повноцінної годівлі худоби під час зимовостійлового періоду.
Понад два десятиліття працює водієм у Рогачах Петро Іванович Лук’янчук. До цього часу працював у сусідньому Топорівському господарстві. Та після початку реформування сільськогосподарської галузі, коли колгоспи реформували, перейшов на роботу до Рогачів. Спершу працював водієм на горьківській вантажівці. Згодом довірили більш потужного КАМАЗа. Різні роботи за цей час довелося виконувати. І не тільки у господарстві. Далекі рейси, важливі вантажі – водійська доля. Але найвідповідальніша робота настає для водія під час жнив. Адже не тільки належним чином потрібно підготовити машину для перевезення хліба, але й перевезти його з поля до комори без втрат. Водій з поставленим завданням справляється.


Переглядів: 803 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100