Головна » 2010 » Січень » 21 » Українці в Краківському університеті
21:57
Українці в Краківському університеті
Людина живе серед людей. Всі її радості та незгоди, справи та піклування пов’язані з людьми. Так побудоване життя. Самотність – неприродна для людини, особливо коли вона молода і сповнена сил. І від того чи вміємо ми спілкуватись, інколи залежить наше щастя, наша подальша доля та місце у житті.
Протягом декількох років у нас
була можливість відвідати Польщу, познайомитись з історією цієї країни, поспілкуватися з людьми, які там проживають. Безперечно, спочатку дуже важко було налаштувати себе на спілкування: не вистачало мовного запасу. Та правду кажуть, немає того, чого не зможе подолати людина, маючи непереборне бажання.
Завдяки наполегливості, щоденному навчанню, та дякуючи праці пана Войцеха Габрієльського, який став навчати нас, дітей, польської мови, знайомити з історією, звичаями польського народу, спілкування стало набагато цікавішим і змістовнішим.
2008 рік став для нас роком закінчення школи і всі ми постали перед вибором: куди піти навчатися. І ось позаду тривоги, переживання. Ми – студенти одного із найстаріших і найпристойніших вузів Польщі – Яґеллонського університету (часто його називають просто Краківським).
Заснований він у 1364 році Казимиром ІІІ, реорганізований у 1400 році Владиславом Яґайло. Назва була надана університету у ХІХ столітті, щоб підкреслити зв’язок з династією Яґеллонів.
Сьогодні Яґеллонський університет налічує 15 факультетів. На факультеті міжнародних відносин навчається семеро жителів Ружинського району: троє студентів із Зарудинець та четверо з Ружина.
Найвідомішими випускниками Яґеллонського університету в свій час були: Микола Коперник, Папа Римський (Кароль Войтила), Юрій Дрогобич, Василь Стефаник. Дізнались ми і про те, що в 1926 році при Яґеллонському університеті була створена кафедра української філології, та що з 1962 року університет підтримує дружні зв’язки з Київським національним університетом ім. Т.Г.Шевченка.
Заняття у нас проходять у найбільшій аудиторії Максимум, яка була споруджена на кошти Євросоюзу та в найстаріших аудиторіях, які пам’ятають історію цього вузу.
Студентське життя – надзвичайно цікаве. Багато в ньому труднощів, та ще більше нового, незвичайного і захоплюючого. І, звичайно, не можна не згадати про саме місто – Краків, місто студентів, туристів, місто історичних пам’яток. У Кракові всі дороги ведуть до Площі Ринок та Сукєнніце, тобто будинків, де колись були крами із сукном. Це своєрідний салон міста, місце, яке охоче відвідують, як туристи, так і всі краків’яни. Про місто можна розповідати часами, але краще його побачити.
Охоче запрошуємо усіх бажаючих навчатися у Кракові, познайомитись з визначними історичними пам’ятками!
Яна Бабійчук,
с.Зарудинці – м.Краків
Переглядів: 1351 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100