Головна » 2010 » Січень » 15 » Ветерани – це ті, хто будували, ті, хто знають ціну життя
09:55
Ветерани – це ті, хто будували, ті, хто знають ціну життя
Учасники Пленуму районної ради ветеранів війни і праці обговорили низку проблем, які хвилюють сьогодні людей похилого віку. Щоб почути і допомогти вирішити їх на зустріч до ветеранів прийшли голова районної державної адміністрації Н.О.Туранська, заступник голови районної ради О.С.Репіч, депутат обласної ради М.А.Чигир, сільські голови та керівники установ, підприємств та організацій району.
Голова районної ради ветеранів В.П.Шу
ляк окреслив коло основних турбот ветеранського життя. Значна частина сьогоднішніх пенсіонерів, ветеранів – це вчорашні працівники колективних господарств, які мають свій земельний та майновий паї у реформованих сільгосппідприємствах. І певною мірою добробут цих людей залежить від вчасності та повноти виплат коштів за оренду їхньої власності, а також від допомоги орендарів у господарських потребах, моральної та матеріальної підтримки. Як підкреслив Володимир Пилипович, такі підприємства, як СВК «Ружинський», СФГ ім. Мічуріна, ДП «Рогачівське», ТОВ «Новофастівське», ДП «Ілліч Агро Умань», ДП АФ «Немиринецька», СФГ «Україна», ТОВ СП «НІБУЛОН», СВК «Вчорайшенський», ПСП ім. Цюрупи та ПСП АФ «Світанок» вчасно розраховуються з людьми за пай, а також підсобляють ветеранам у обробці присадибних ділянок, до свят надають продуктові набори (цукор, крупи, м’ясо, хліб та інше).
Та є й випадки, коли орендарі не дотримуються зобов’язань. Так, за словами В.П.Шуляка та В.П.Чернеги, низка скарг від жителів с. Березянка є на адресу ТОВ «ММТС-Агро». Як наголосив голова ради ветеранів району, «сільським людям сьогодні не можливо не дати зерна, тому що це – основа життя». Крім того, Березянка – село віддалене від райцентру, а стан доріг і транспортне забезпечення – далеко не в найкращому стані. Не можуть ветерани скористатися своїм правом на пільговий проїзд у автобусах, а тому змушені платити за квиток.
Є у ветеранському житті і ряд інших проблем: пенсії в основному невисокі, а ціни на продукти харчування та ліки невпинно зростають. Хоча пенсії виплачуються вчасно, коштів однаково не вистачає. На благодійний рахунок Фонду допомоги ветеранам в 2009 році мешканці району, підприємства, установи, організації перерахували 4,5 тисячі гривень, а також 10 тисяч гривень виділено з районного бюджету. Як зауважив голова ради ветеранів, цих грошей вистачає лише на найнеобхідніше. Їх використовують або у свято на привітання, або ж коли трапляється горе – на ритуальні послуги. В.П.Шуляк наголосив, що пості-йно співпрацюють з радою ветеранів райдержадміністрація, районна рада, управління праці та соціального захисту населення РДА та територіальний центр обслуговування пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян. Зваживши на звернення ветеранів, Житомирська обласна рада за сприяння депутатів В.Ц.Туранського та М.А.Чигиря виділила 5 тисяч гривень з обласного бюджету. Також допомогу надає обласна організація Компартії України.
Серед кращих сільських ветеранських організацій В.П.Шуляк назвав Березянську, Мовчанівську, Верхівнянську, Зорянську, Роставицьку та ряд інших. Це ветеранські осередки, які беруть найбільш активну участь у житті громад. Про роботу Мовчанівської ветеранської організації, яку очолює Т.А.Бондар, розповіла сільський голова.
Г.Є.Козіцька наголосила, що головне – це покращити життя людям похилого віку. Адже на їх долю випали нелегкі випробування, не зігріте, не нагодоване дитинство, зруйновані війною села. Хочеться, щоб вони хоча б на схилі літ відчули увагу, душевне тепло. Для цього за ветеранами закріплені волонтери і депутати сільської ради. У Мовчанівці допомагають літнім людям оформити субсидії, привезти паливо, навіть ліки додому принесуть, коли треба. Не залишають без уваги ні в свято, ні у горі. Самі ж ветерани беруть активну участь в суспільному житті села.
Попри повсякденні турботи і негаразди ветерани Ружинщини все ж займають активну громадську позицію, вболівають і за створення робочих місць в районі, і за розвиток виробництва, і за організацію дозвілля для молоді. Найбільше болить цим людям душа за розвалене, розкрадене, розтягнуте майно, яке вони, їх батьки будували. Адже, як сказав П.П.Ковальчук з Верхівні, «ветерани – це ті, хто будували, ті, хто знають ціну життя». Слідкуючи за політичними подіями в Україні, ветерани розуміють потребу зміни влади в державі. Ряд учасників зустрічі, як от В.П.Шуляк, П.П.Ковальчук, М.Г.Кокта та інші, висловилися на підтримку кандидата на пост президента від блоку лівих сил – Петра Симоненка. Вони вірять, що саме ліві сили зможуть навести лад в країні.
У своїх виступах присутні порушили ще одне важливе питання: виховання молоді. Особливо патріотичне виховання. У 2010 році відбудеться святкування 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. У ра-йоні проживають ветерани, учасники війни, солдатські вдови, живі свідки тих страшних подій, які могли б на зустрічах у школах розповісти дітям правду про воєнні лихоліття, аби берегти пам’ять поколінь про подвиг наших дідів, батьків у боротьбі проти фашизму.
Депутат обласної ради М.А.Чигир наголосив, що кожна зустріч з ружинцями йому дорога і приємна. Разом з учасниками зустрічі Михайло Андрійович пригадав роки спільної роботи, спільні успіхи, висловив розуміння турбот сьогодення і мешканців району, і районної влади. Він також закликав до прийняття мудрого рішення під час голосування на виборах президента.
Голова райдержадміністрації Н.О.Туранська, підбиваючи підсумки зустрічі, наголосила на постійній конструктивній співпраці райдержадміністрації та ради ветеранів. Ніна Олександрівна підкреслила, що двері її кабінету завжди відкриті для людей, які потребують допомоги. Порушені учасниками пленуму питання голова РДА пообіцяла відпрацювати і по мірі можливого вирішити.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 900 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100