Головна » 2010 » Січень » 21 » Життя громад
21:49
Життя громад
Під час круглих столів, які проводить голова райдержадміністрації Н.О.Туранська з жителями сіл району основними питаннями є закупівля молока від населення, зокрема ціна на молоко, а також ремонт сільських доріг, благоустрій населених пунктів. Ці питання характерні для всіх громад району. Але, разом з тим, кожне село має свої проблеми, які можна, та й необхідно вирішувати на рівні сільських рад.
У Бистріївці жителі села, зокрема, пайовики ПСП ім. Цюрупи виявили бажання, щоб за орендовані земельні паї господарство розрахувалось цукром, як це було в минулі роки. ПСП ім. Цюрупи в нинішньому році – єдине господарство на території району, де вирощувались цукристі. Проте, за посіви цукрових буряків та реалізоване молоко держава боргує господарству близько п’яти мільйонів гривень. Відповідно, орендарі не можуть розрахуватись із орендодавцями цукром. Не мають можливості також розрахуватись грішми, через борг держави. А тому – пропонують зерно. Під час круглого столу селяни просили Н.О.Туранську посприяти врегулюванню питання виплати заробітної плати. 
Практично у всіх селах керівники навчальних закладів стурбовані питанням оптимізації шкільної мережі, яке останнім часом виноситься на широкий загал. Але, як зазначила голова райдержадміністрації, питання оптимізації шкільної мережі поки що недоцільно виносити на розгляд громад. Адже для втілення в життя цього питання необхідна згода громади, потрібно забезпечити належне функціонування базових навчальних закладів, забезпечення шкіл автотранспортом, який би міг безпечно перевозити школярів, налагоджене харчування, врешті решт, якісні шляхи сполучення між населеними пунктами. Потрібно створити належну матеріальну базу, подбати про забезпечення роботою вивільнених вчителів. Насьогодні всі перераховані умови для оптимізації шкільної мережі не виконані. Тому й питання не на часі.
Актуальним для жителів Верхівні є питання облаштування під’їзної дороги від Макарівського повороту до села. Цією дорогою опікується Ружинський райавтодор. Фінансування на ремонт дороги відсутнє. Своїми силами орга-нізація виконати роботи не може. Можна було б відремонтувати дорогу за допомоги та сприяння ТОВ «Верхівнянський гранітний кар’єр», як це зроблено у селі, де значна частина вулиць підсипана саме завдяки бутматеріалам, наданим кар’єром. Але підприємство не працює на повну потужність. Відповідно, не може надати суміш для ремонту доріг, як це було зроблено на початку минулого року.
Сільський голова А.В.Гуменюк зазначив, що для ремонту вулиць жителі мають самі збирати кошти на транспорт. Адже протягом багатьох років ремонт вулиць не здійснювався, а за останній рік відремонтовано покриття більшості сільських вулиць. Сільська рада не взмозі самостійно вирішити питання ремонту вулиць.
Також А.В.Гуменюк зазначив, що протягом минулого року наявні кошти використовувались на утримання сільської амбулаторії, дитячого садка, оплати електроенергії, належного функціонування водомережі. Запланували закупівлю зубопротезного обладнання для амбулаторії. Також у планах – відновлення водомережі у Мусіївці.
Як зазначила голова РДА Н.О.Туранська, в районі виконаний значний обсяг робіт в ході підготовки медичних установ до акредитації, яка пройшла успішно саме завдяки розумінню, допомозі очільників громад, медпрацівників.
Головного лікаря Вчорайшенської дільничної лікарні М.А.Швеця цікавить можливість використання коштів, які надходять від здачі в оренду земельної ділянки одному із операторів мобільного зв’язку, для облаштування вуличного освітлення, або благоустрій сільських доріг. Як зазначив заступник голови РДА О.В.Кирилюк, кошти, які надійшли від орендної плати можна використати на облаштування вуличного освітлення, а на ремонт сільських доріг є кошти, які надходять від «транспортного збору». Керівник СВК «Вчорайшенський» М.В.Лой погодився надати допомогу технікою для грейдерування вулиць, але зазначив, що сільська рада має оплатити виконані роботи.
Не перший рік у Вчорайшому проблемним є водопостачання. Артезіанська свердловина перебуває у власності СВК «Вчорайшенський», а водою користується все село. Лише на одній вулиці водомережею опікується сільська рада. Для господарства водопостачання всього села – важка ноша. Не вистачає коштів на утримання водомережі, а споживачі не сплачують вчасно за надані послуги. Окремі господарі боргують значні суми, до того ж, не перший рік. Таким споживачам, як зазначив керівник СВК, водопостачання припиниться.
У Вчорайшому приміщення сільського будинку культури – одне із найстаріших у районі. Воно збудоване майже століття тому. Поступово руйнується. Власними силами утримують його в придатному стані, але вік дається взнаки. Керівник фермерського господарства «Моя Надія» Ю.Г. Калінчук надав шифер для ремонту покрівлі, сільська рада – матеріал для скріплення стін. Але з часом однак постане питання нового приміщення для закладу культури. Саме тому, зазначила Н.О.Туранська, уже сьогодні потрібно шукати придатне приміщення, і сільська рада не має стояти осторонь цього питання.

Василь КАЩУК

Переглядів: 912 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100