Головна » 2009 » Жовтень » 11 » 11 жовтня - День працівників санітарно-епідеміологічної служби
20:15
11 жовтня - День працівників санітарно-епідеміологічної служби

«Щоденна діяльність санітарного працівника вимагає не лише високого професіоналізму, а й глибокого розуміння важливості дорученої справи, непохитності у відстоюванні інтересів населення, мужності у виконанні свого професійного обов’язку»

Санітарно-епідеміологічна служба відзначчила своє професійне свято. Служби, безпосереднім завданням якої є охорона здоров’я людей. І ключову роль у цій нелегкій справі відіграють лікарі-профілактики: гігієністи, епідеміологи. Ми, працівники профілактичної медицини, достеменно знаємо, що запобігти хворобі, відвернути її від людини – то є справа, якій варто присвятити життя. Саме так чинили наші попередники, коли задля боротьби зі страшними епідеміями, ризикуючи власним життям, вивчали дію збудників інфекційних хвороб, йшли в епіцентр інфекційних вогнищ, локалізуючи, призупиняючи і перемагаючи у найстрашнішій війні – війні з невидимим ворогом. У майбутньому теж, на жаль, роботи у нас не зменшиться. Адже на сьогодні вже виявлено понад 30 нових високопатогенних захворювань із високим ризиком масового епідеміологічного поширення та майже 7 млн речовин хімічного та біологічного походження, які негативно впливають на здоров’я людей.
Усе це є передумовою для принциповішого, вимогливішого ставлення до виконання своїх професійних обов’язків фахівцями санепідемслужби. Адже саме фахівці санітарного відділу беруть на себе всю відповідальність щодо обгрунтованості висновку про безпечність для здоров’я людини умов її життєдіяльності, харчових продуктів, товарів широкого вжитку, нових технологій. Тільки сер-йозна й всебічна підготовка, широкий науковий кругозір, глибока ерудиція, принциповість і наполегливість дозволяють досягти профе-сійних успіхів. Помилка фахівця, його неправильне рішення можуть завдати шкоди жителям цілого району. Отож, на наших плечах надзвичайно велика відповідальність.
Разом із епідеміологічним відділом пліч-о-пліч працюють паразитологи, ентомологи, бактеріологи, дезінфектори, санітарно-гігієнічна лабораторія. Ми знаємо, що іноді просте виконання професійних обов’язків може бути небезпечне для власного здоров’я.
Краще, ніж сказав свого часу Герой Соціалістичної Праці, дійсний член АМН СРСР, професор Лев Громашевський про нашу роботу, не скажеш: «Якщо лікар врятував однулюдину, про нього говорять,… якщо він вилікував 10-15 чоловік, його прославляють. А якщо він відвернув захворювання тисяч і тисяч людей, цього ніхто не оці-нить. Адже як оцінити те, що не відбулося?». Справді праця санітарного лікаря, лікаря-епідеміолога буденна і, на перший погляд, не помітна, але надзвичайно важлива.
А нині, коли з’явилося багато приватних підприємств, коли особисті інтереси у деяких можновладців стоять вище суспільних, прикро інколи чути в засобах масової інформації звинувачення на адресу санітарно-епідеміологічної станції про упереджене ставлення до підприємців, необгрунтованість їх вимог.
Всім відомо, що кожен підприємець, перш за все, ставить за мету отримання прибутків без зайвих витрат. Тому ми змушені нагадувати їм і про створення належних умов праці для працівників, і про охорону навколишнього середовища, і про безпечність товарів, які виготовляються на їхніх підприємствах. Якби ми не виявляли принциповості, а то й мужності, санітарне та епідемічне благополуччя тисяч громадян було б під загрозою.
Сьогодні у колективі Ружинської райсан-епідмслужби працює 36 осіб, з них 7 лікарів, 21 середній медичний працівник, 3 молодших медпрацівники. Переважна більшість з них має вищу та першу кваліфікаційну категорію. Цього дня хочу подякувати за допомогу у роботі також іншим працівникам СЕС, а саме: сектерарю-друкарці, бухгалтерам, завгоспу, електрику, працівнику з поточного ремонту. Окремі слова вдячності пенсіонерам та ветеранам санітарно-епідеміологічної служби, які допомагають нам мудрими порадами та своїм багаторічним досвідом роботи задля здоров’я людей.
Петро Куцан,
головний державний санітарний лікар Ружинського району

Переглядів: 999 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100