Головна » 2010 » Березень » 19 » Декларування 2010 – іспит на громадську зрілість
21:01
Декларування 2010 – іспит на громадську зрілість
Традиційно з 1 січня по 31 березня щороку податковою службою проводиться кампанія щодо декларування майнового стану доходів громадян. Головною ознакою процесу декларування в цьому році, як і в минулі роки, є якісне обслуговування платників податків, створення сприятливих умов громадянам під час подання декларацій про доходи. На найбільш поширені питання щодо декларування майнового стану доходів громадян відповідає – начальник відділу оподаткування фізичних осіб Людмила Іванівна Демчук.
– Чи можна окремим категоріям громадян – платникам податку з доходів фізичних осіб отримати у податковій інспекції допомогу щодо заповнення декларації?
– Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22 травня 2003 року №889 предбачено, що платник податку у встановлений строк (до 1 березня) має право звернутися із запитом до відповідного органу державної податкової служби з проханням щодо надання консультацій із заповнення річної декларації, а податкова інспекція повинна надавати допомогу у такому питанні.
– Враховуючи зміни, що відбулися у податковому законодавстві, роз’ясніть, будь ласка, чи повинен громадянин (не суб’єкт підприємницької діяльності), який продав у 2009 році нерухоме майно, яке йому належало за правом власності, сплачувати податок з доходів та відображати це в річній декларації про доходи?
– Оподаткування операцій щодо продажу об’єктів нерухомого майна здійснюється відповідно ст.11 вище вказаного Закону. З 31 березня 2005 року по 1 січня 2007 року такі доходи не підлягали оподаткуванню взагалі. У 2009 році якщо ви продали квартиру чи будинок і загальна площа такої нерухомості не перевищила 100 м2, то дохід від цієї операції не оподатковується. Якщо ж загальна площа більша, то за «зайву» (тобто ту, що перевищує 100 м2) потрібно заплатити 1% пропорційно до суми перевищення. Наприклад площа будинку 150 м2, продажна ціна будинку 120 тис. грн, оціночна вартість 110 тис. грн. Сума податку встановлюватиметься, виходячи з договору, – 120 тис. грн. Для цього визначаємо вартість 1 м2 (120 тис. грн:150 м2= 800 грн/м2), знаходимо частину доходу, що підлягає оподаткуванню: 800 х 50 м2 = 40 тис. грн; визначаємо суму податку до сплати: 40 тис. грн х 1% = 400 грн.
Що стосується правил другого і третього продажу, то якщо протягом 2009 року ви іще продавали якусь нерухомість (гараж, квартиру), незалежно від метражу, то маєте сплатити податок – 5% від усієї суми за договором купівлі-продажу (податок нараховується, виходячи з вартості, вказаної в угоді купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості, розрахованої БТІ).
Що стосується подання декларації, то у ст.18 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» передбачено, що обов’язок платника податку вважається виконаним, якщо отримано доходи виключно від податкових агентів. Податковим агентом при здійсненні операцій з купівлі-продажу нерухомості є нотаріус, який посвідчує такий договір. Отже, якщо у платника, крім продажі нерухомості відсутні інші підстави для подання річної декларації за 2009 рік, платник не повинен подавати таку декларацію. Якщо ж у платника є інші підстави для подачі декларації, то він зазначає у ній всі одержані доходи в т.ч. й від продажу нерухомості.
– Чи потрібно декларувати доходи, якщо тітка подарувала племіннику квартиру?
– Дохід, отриманий як подарунок, регламентується ст.14 Закону «Про податок з доходів фізичних осіб». Ставка оподаткування доходів, отриманих платником як подарунок (коштів, майна, немайнових прав), визначається залежно від об’єкту, отриманого платником податку в подарунок, та ступеня споріднення з тим, хто дарує.
– Хто належить до членів сім’ї згідно Закону «Про податок з доходів фізичних осіб»?
– До членів сім’ї фізичної особи належать дружина або чоловік, діти, як фізичної особи, так і її дружини чи чоловіка (також і усиновлені); батьки; баба або дід, як фізичної особи, так і її дружини чи чоловіка; онуки фізичної особи чи її дружини та чоловіка; брати чи сестри фізичної особи та її дружини чи чоловіка; інші утриманці фізичної особи або її опікуни згідно законодавства.
До членів сім’ї І ступеня споріднення належать батьки фізичної особи, батьки її дружини чи чоловіка, діти такої фізичної особи і діти її дружини чи чоловіка (також і усиновлені). Інші ж члени сім’ї мають другий ступінь споріднення.
Тобто, виходячи з положень відповідного Закону, племінник не належить до першого ступеня споріднення. Такі особи зобов’язані включити вартість подарунку до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію до 1 квітня 2010 року, сплативши податок за ставкою 5%.
– Якщо дочка проживає за кордоном і вислала матері грошовий переказ, чи оподатковуватимуться ці кошти?
– Дочка є нерезидентом, тобто проживає на території іноземної держави. Матері необхідно буде сплатити податок з доходів фізичних осіб у розмірі 15% згідно ст.13 пп.13.2.3.
– Якщо спадщину від батьків отримав спадкоємець-нерезидент, чи повинен він прозвітуватися за наслідками 2009 року?
– Нерезидент-фізична особа, який одержав протягом звітного року доходи з джерелом походження з України, зобов’язаний подати до 1 квітня 2010 року декларацію до податкової інспекції за місцем одержання доходу та сплатити податок за ставкою 30%. Для оформлення спадщини чи подарунків нерезидент обов’язково повинен мати ідентифікаційний номер, який отримується через обласні державні податкові адміністрації.

Переглядів: 742 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100