Головна » 2010 » Квітень » 29 » День Перемоги назавжди в народній пам’яті
11:19
День Перемоги назавжди в народній пам’яті
Дев’ятого травня ми святкуємо світлий і сумний День Перемоги. День пам’яті та скорботи. День щирої вдячності ветеранам Великої Вітчизняної війни, всім, хто виборював Перемогу на передовій, у партизанських загонах, біля верстатів у цехах заводів, хто страждав у фашистських концентраційних таборах – всьому великому поколінню, яке пережило воєнне лихоліття. Ціна Великої Перемоги у цій жорстокій війні – це мільйони загиблих, навіки зламані людські долі, невимовний біль та горе учасників воєнних подій. Майже вісім мільйонів кращих синів і дочок України полягли на полях бою, загинули від тяжких ран у повоєнні роки. Осколки тієї епохи і досі спричиняють біль, а сама війна назавжди залишиться незагойною раною в пам’яті народу.
Ми не маємо права не пам’ятати героїв Курської дуги і Сталінграду, Москви і Києва, визволителів нашої рідної Житомирщини. Довгих 1418 днів і ночей Великої Вітчизняної війни щодоби гинуло 20 тис. людей. Страшна й найжорстокіша в історії людства війна забрала життя кожного п’ятого українця. Ми завжди будемо пам’ятати про подвиг нашого народу в Великій Вітчизняній війні.
На законодавчому рівні святкування Дня Перемоги є державним святом, закріпленим у Законі України від 20 квітня 2000 року «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років».
Закон проголошує:
Стаття 1. День Перемоги (9 Травня) — державне свято. День Перемоги є днем торжества безсмертного подвигу народу–переможця над фашизмом, всенародної пам’яті про його боротьбу за свободу і незалежність Батьківщини. Шанобливе ставлення до пам’яті про Перемогу і ветеранів Великої Вітчизняної війни є священним обов’язком держави і громадян України.
Стаття 2. Основними формами увічнення Перемоги та подвигу народу-переможця є: відзначення Дня Перемоги і днів визволення України, Автономної Республіки Крим, областей, міст та інших населених пунктів від німецько-фашистських загарбників, встановлення почесної варти біля Вічного вогню, могил Невідомого солдата і Невідомого матроса, покладання вінків, квітів до пам’ятників та меморіалів; шанобливе ставлення до державних нагород та інших відзнак часів Великої Вітчизняної війни; недопущення фальсифікації історії Великої Вітчизняної війни у наукових дослідженнях, навчально-методичній літературі, підручниках та засобах масової інформації.
Стаття 4. Державні нагороди часів Великої Вітчизняної війни мають статус державних нагород України. Вони забезпечуються захистом і повагою з боку державних органів та об’єднань громадян і не можуть бути об’єктом купівлі-продажу та інших форм відчуження поза порядком, встановленим законом.
Стаття 6. До пам’яток Великої Вітчизняної війни відносяться і зберігаються державою військові кладовища, військові ділянки на цивільних кладовищах, братські та одинокі могили, скульптурні, архітектурні та інші споруди і об’єкти, що увічнюють пам’ять про події Великої Вітчизняної війни та подвиги її учасників.
Стаття 7. Кабінет Міністрів України, інші органи виконавчої влади розробляють цільові програми соціального захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни та забезпечують їх виконання. У Державному бюджеті України щорічно передбачається фінансування заходів, пов’язаних з відзначенням Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні та дня визволення України від німецько-фашистських загарбників.
Стаття 8. Україна забезпечує виконання міжнародних договорів щодо ліквідації наслідків Другої світової війни та укладає нові договори і угоди про компенсацію шкоди жертвам нацизму. На підставі міжнародних договорів Україна забезпечує спорудження і збереження пам’ятників у місцях поховань воїнів, які загинули в роки Другої світової війни, що знаходяться поза межами її території. Україна сприяє виявленню поховань часів Другої світової війни, розташованих на її території, спорудженню і збереженню пам’ятників у місцях поховань, відродженню гуманістичного ставлення до них. Україна неухильно дотримується взятих міжнародних зобов’язань щодо недопущення проявів фашизму в будь-якій формі на своїй території.
Ми завжди пам’ятатимемо ціну, яку заплатив наш народ за сьогоднішній мир в Україні, у світі, за можливість наступним поколінням жити, народжувати і виховувати дітей. Будьмо ж гідні ратного і трудового подвигу наших дідів і батьків! Зробімо все від нас залежне, щоб роз-квітав, ставав красивішим і заможнішим рідний край, наша Україна.
Сивочолі наші ветерани! Ружинське районне управління юстиції щиро вітає Вас з Днем Перемоги. Низький уклін Вам за подвиги в роки війни! Пам’ять про них назавжди збережеться в серцях багатьох поколінь. У нашій пам’яті назавжди залишиться Ваш урок честі й слави, героїзму й самопожертви, па-тріотизму і вірності Вітчизні. Ми вірно стоятимемо на варті миру, який Ви вибороли для нас. Зі святом Вас!

Микола Бондар

Переглядів: 851 | Додав: zmya | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100