Головна » 2009 » Жовтень » 11 » Для урожаю наступного року
20:20
Для урожаю наступного року
Для того, щоб у наступному році виростити високий урожай зернових та зернобобових культур, необхідно уже в цьому році закласти міцну основу. Цю прописну істину добре засвоїли усі господарники і відразу ж після жнив розпочали підготовку грунту під озимі культури. Як тільки підішли строки, розпочали посівну кампанію. Хоча дещо із запізненням, оскільки всі чекали дощу, а його не було протягом місяця, та й зараз немає. І все ж, незважаючи на важкий сухий грунт, трактори та сівалкові агрегати безупину працювали у полі. Так за оперативними даними управління агропромислового розвитку райдержадміністрації, станом на шосте жовтня загалом в районі засіяно 13354 га землі, на полях високотоварних сільськогосподарських підприємств озимі посіяні на площі 9609 га. Крім цього 3931 гектар озимого ріпаку. Це 68% запланованого. У деяких господарствах ця робота уже завершена. Зокрема, в СВК «Ружинський» за плану 775 гектарів засіяно 112% площ, у ТОВ СП «НІБУЛОН» заплановано 450 га – посіяно 500. Це 111% планового завдання, ДП «Новофастівське» передбачало посіяти 1078 га – засіяло 1495 гектарів. Завдання виконано на 139 відсотків. Завершили посівну в АПК «Архат», «Укрінвест–Холдинг» та інших господарствах.
Звичайно, суха погода дещо стримала осінньо-польові роботи, оскільки зерно, що потрапило в сухий грунт не проросло належним чином, і певною мірою втрачає свою якість, його можуть пошкоджувати гризуни, але після дощу, хоча його і замало, площі, зайняті під озимими культурами, повинні погустішати і зазеленіти. Поки що на полях засіяних озимими зерновими сходи отримані на 40% площ і дуже зріджені. Така ж картина з посівами озимого ріпаку.
– Зважаючи на те, що протягом останніх років у нас відбувається потепління, – говорить начальник відділу розвиту сільської місцевості, врегулювання відносин власності, правової роботи управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Віктор Петрович Базилюк, – сіяти ще не пізно. Тим паче, що зараз передбачають дощі, і буде більше вологи. Можливо, будуть іще теплі, хоч і короткі, сонячні дні. Тому озимі культури ще встигнуть вкоренитися і добре перезимувати. Адже, як підказує досвід, озимі культури, посіяні в ранні строки, більш пошкоджуються шкідниками та вражаються хворобами, ніж ті, що посіяні із запізненням. Але ми тут нічого не можемо вдіяти, оскільки сільське господарство – це фабрика під відкритим небом. А тому багато чого залежить від природніх факторів.
Василь Копач
Переглядів: 794 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100