Головна » 2010 » Квітень » 22 » Донорство – почесна справа
11:01
Донорство – почесна справа
Тема безоплатного донорства крові завжди була актуальною, а особливо сьогодні, коли складна економічна ситуація в країні напряму впливає на ставлення суспільства до участі у цій благородній справі.
В Житомирській області нараховується близько двадцяти тисяч донорів, з яких 800 – «Почесні донори України». У Ружинському районі зареєстровано 1820 здавачів крові, 65 з яких носять звання «Почесного донора України». У минулому році 263 донори здали кров. Загальна чисельність донорів у державі з 1990 року зменшилась на 53%. Впродовж останніх п’яти років середня чисельність здавачів крові на Житомирщині зменшується на 7%. Для дотримання принципу самозабезпечення країни компонентами та препаратами крові, Рада Європи рекомендує 40-50 донацій на одну тисячу жителів. В Україні ж на тисячу жителів припадає від 8,1 до 34 донорів, а у Житомирській області – 13,6. Існуюча тенденція скорочення донорів зменшить на 15-20% обсяги невідкладної гемотрансфузійної допомоги.
Такий стан безоплатного донорства безпосередньо впливає на результати надання гарантованої та невідкладної медичної допомоги. Одним із найефективніших методів боротьби із багатьма хворобами є застосування крові та її препаратів. В багатьох випадках вони відіграють вирішальну роль під час лікування дитячих хвороб, в хірургії, акушерсько-гінекологічній практиці, тощо. І ніхто з нас не замислюється, що з кожним може трапитись нещасний випадок, але кожен знає, що на допомогу прийдуть знайомі, колеги, друзі, родичі, прийдуть щоб врятувати. Адже донорську кров нічим не заміниш. Для переливання її можна взяти тільки від людини.
Лікарі прагнуть вводити не цільну кров, а лише той її компонент, який необхідний хворому. Це зменшує реакцію організму на білок, що вводиться, і дає змогу ефективніше витрачати рідину життя.
Кров необхідна дітям, які мають онкологічні захворювання і залишаються живими тільки завдяки донорам. Донорська кров використовується під час операцій, пологів, кровотеч, важких травм, опіків. Штучної альтернативи продуктам крові не існує.
З кожним роком зростають потреби лікувальних закладів у донорській крові, а разом з тим, зростає необхідність розвитку донорства, в основу якого закладено високогуманний принцип добровільного акту волевиявлення здорової людини.
Організації Червоного Хреста області спрямовують роботу на розширення соціальної бази безоплатного донорства, пошукові моральних стимулі до донорства.
Участь у донорстві крові здійснюється на принципах добровільності і у суворій відповідності з діючими інструкціями з медичного обстеження донорів крові, плазми, імунної плазми.
За ініціативи Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародної федерації організацій донорів, Міжнародного товариства з переливання крові під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я 14 червня відзначається Всесвітній день донора.
У Ружинському районі організація Червоного Хреста спільно з відділом охорони здоров’я райдержадміністрації розроблений план заходів з реалізації розвитку донорства крові та її компонентів.
За ініціативи начальника відділу охорони здоров’я РДА В.В.Ніколайчука запропоновано колективам підприємств, установ та організацій району взяти активну участь у проведенні місячника безоплатної здачі крові.
Ми сподіваємось, що місячник розвитку донорства, який проводиться щорічно, сприятиме тому, що число людей, які стануть регулярними донорами, збільшиться.
Районна організація Товариства Червоного Хреста проводить вікторину з питань безоплатного донорства, щоб привернути увагу до цієї проблеми.
Пам’ятайте, що кожного дня, кожної хвилини хворій людині потрібна наша кров.
Запитання вікторини:
1. Що означають слова «Донор крові» та реципієнт?
2. Хто може здавати кров чи плазу, і з якого віку?
3. Чи безпечно здавати кров або плазму?
4. Яка фізіологічна (нормальна) доза крові під час її забору у донора?
5. Як часто може людина здавати кров, плазму?
6. У яких випадках застосовується для лікування кров та препарати крові?
Усіх переможців вікторини чекають пам’ятні подарунки Товариства Червоного Хреста.
Світлана Сидорук,
голова районногоТовариства Червоного Хреста
Переглядів: 820 | Додав: zmya | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100