Головна » 2010 » Квітень » 8 » Готуємо дитину до навчання в школі
11:38
Готуємо дитину до навчання в школі
Кожен тато і мама хочуть заздалегідь підготувати свою дитину до школи, навчити читати й писати, аби маленькому школярикові було легше влитися у навчальний процес. Як то кажуть, бути готовим до школи – не означає вміти читати, писати і рахувати, швидше — бути готовим всьому навчитися. Ні, ви не даремно вивчили абетку та невтомно рахували яблука, цукерки, дерева і пташок. Це добре, але це не головне.
В інтелектуальному плані у дитини повинен бути певний рівень пізнавальних інтересів, готовність до змін, бажання вчитися; уміння долати труднощі, доводити розпочату справу до кінця. Важливі й аналітичні навички: порівнювати, зіставляти, робити висновки й узагальнення.
Першокласнику буде легко вчитися, якщо він допитливий, уважний, посидючий, уміє слухати та виконувати тривалий час не дуже цікаві завдання.
Всі ці навички можна напрацьовувати щодня. Вам допоможуть ігри, ліплення, читання, спілкування. Але пам’ятаймо, що шестирічна дитина не любить програвати ні в іграх, ні в змаганнях, іноді навіть вдається до порушення правил гри заради перемоги. Якщо ж програє, може розплакатися.
Безперечно, грі дітей потрібно приділяти належну увагу, тому що в ній формується характер, вольові якості, відбувається «навчання життю за певними правилами». Батьки, у яких діти не відвідували дитячий садок, мають бути особливо уважними до цієї поради. Адже у такого малюка вміння спілкуватися в дитячому колективі ще не сформоване. Можуть виникати непорозуміння, з’являтися сльози без причин, відчуття незахищеності. Не панікуйте, тримайте тісний зв’язок з учителем. Разом з ним ви допоможете першокласникові відчувати себе комфортно.
Іноді батьки покладають занадто багато надій на шестирічного, чекають від нього чогось надзвичайного, а він не може виправдати їх сподівань. Тому часто дитину охоплює почуття немічності й невдоволення. Вона не може все зрозуміти й пояснити. Тому дорослі, якими б недоречними та смішними не вважали ці дитячі проблеми, повинні показати своїм дітям своє розуміння їхніх проблем і виявити співчуття до них. Коли дитина відчує батьківську підтримку, їй додається сил для подолання певних проблем; хваліть за найменші успіхи, якщо навіть ще не все виходить.
Наталія НАУМЧУК,
психолог Ружинської гімназії
Переглядів: 686 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100