Головна » 2010 » Березень » 11 » Готуємось до посівної
14:46
Готуємось до посівної
Такої суворої зими вже давно не було у наших краях. Минула перша декада березня, а морози не спадають. Як правило, за таких умов після тривалих холодів може розпочатись різке потепління і, звичайно, – посівна, ранні весняно-польові роботи. Тому сільські трудівники заздалегідь готуються до виходу в поле.
У даний час у господарствах району нагромаджено достатню кількість посівного матеріалу, підготовлена техніка, готові до виходу в поле механізатори. На перший погляд, все йде добре, згідно з планом. Та, насправді, це не так. Адже на сьогоднішній день не вирішено основне завдання. Держава не забезпечує сільських трудівників на час посівної кампанії фінансовою підтримкою, зокрема, дешевими кредитами. Це, очевидно, пов’язане з тим, що у нашій країні ще до цього часу не прийнято бюджет, відповідно, немає чіткого плану дій стосовно фінансової підтримки сільських товаровиробників.
– На початку березня у минулі роки, – говорить заступник начальника управління агропромислового розвитку з економіки Ю.Д.Капітанчук, – ми уже збирали представників сільгосппідприємств і роз’яснювали їм Постанови Уряду, спрямовані на підтримку сільського господарства. Наприклад, які дотації надає держава на кожен гектар за посів елітного насіння, цукрового буряка та інших сільськогосподарських культур; або як будуть компенсуватися процентні ставки кредитів з боку держави тощо. На сьогоднішній день цього нічого не має і невідомо, коли буде, а посівна уже на порозі. Незабаром доведеться виходити в поле. Зрозуміло, що сільські трудівники нашого району зроблять все для того, щоб вчасно і в стислі строки провести комплекс весняно-польових робіт, але їм потрібна державна підтримка.
Загалом для проведення весняно–польових робіт в нашому районі потрібно 60 мільйонів 900 тисяч гривень, у тому числі, і на зарплату, мінеральні добрива та препарати захисту рослин, пально-мастильні матеріали тощо. Дефіцит коштів для проведення посівної складає 12 мільйонів 600 тисяч гривень. Ці гроші господарства планують поповнити за рахунок кредитів комерційних банків. Проте сьогодні не вирішено питання компенсації процентної ставки кредитів. Так у нашому районі тільки один сільський товаровиробник відважився взяти кредит в комерційному банку на суму 947 тисяч гривень під 27% річних. Зрозуміло, що це кабальні умови, а тому від таких кредитів селяни не можуть радіти, оскільки такі позички надто дорого обходяться сільським товаровиробникам. Це сковує ініціативу і стримує хід підготовки до посівної. Безумовно, більшість господарств розраховують на власні ресурси. Так кожного року в СВК «Ружинський», СФГ імені Мічуріна, СФГ «Україна» й інших, де збереглось тваринництво, всі кошти від реалізації молока і м’яса йдуть на весняно-польові роботи. Також у нашому районі орендують землю ряд потужних інвесторів, зокрема ПСП АФ «Світанок», ТОВ СП «НІБУЛОН», ДП «Ілліч Агро Умань», ПСП ім.Цюрупи, які мають власні ресурси для успішного проведення комплексу весняно-польових робіт. Але крім цих сільгосппідприємств у нас працює низка слабкіших господарств та понад 100 фермерів, яким обов’язково потрібна фінансова підтримка. Тому селяни надіються, що у цю гарячу пору посівної кампанії держава не залишить їх напризволяще.

Василь Копач

Переглядів: 759 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100