Головна » 2010 » Березень » 19 » Готуємось до посівної
21:13
Готуємось до посівної
Загальновідомо, що основні навантаження під час проведення комплексу весняно-польових робіт лягають на плечі механізаторів. Весною їм доводиться працювати цілий світловий день, з раннього ранку і до пізнього вечора. І не дивно, бо як говорить народне прислів’я: «Весняний день – рік годує». Яким технічним арсеналом володіють сільгосппідприємства нашого району на сьогоднішній день, скільки одиниць техніки поставлено на лінійку готовності?
– За оперативними даними управління агропромислового розвитку РДА станом на 15 березня,-говорить начальник відділу механізації та інженерно-технічного забезпечення управління Сергій Павлович Бойко, – на лінійку готовності поставлено 185 тракторів, що складає 85 відсотків загальної кількості. Девяносто три плуги – 92%, дев’яносто шість культиваторів - 88%, тридцять дві дискові борони – 91% та сто двадцять сім сівалок – 87%. Добре попрацювали під час ремонту і завершують підготовку техніки до роботи на весняному полі в СВК «Ружинський», СФГ ім.Мічуріна, СФГ «Україна», ТОВ СП «НІБУЛОН», ТОВ «Новофастівське», ПСП «Батьківщина» та інші. Слід зазначити, що протягом останніх років енергоозброєність наших господарств значно зросла. На полях району під час посівної та на жнивах працює нова потужна техніка як зарубіжного, так і вітчизняного виробництва. Це дає можливість скорочувати терміни під час обробітку грунту та економити пально-мастильні матеріали за рахунок виконання комплексу операцій за один прохід трактора. Це сучасна високопродуктивна техніка, і сьогодні без неї не може обійтися жоден сільськогосподарський товаровиробник. В іншому випадку він не буде конкурентоспроможний, а за умов ринкової економіки, де панує висока конкуренція, це може призвести до банкрутства. Тому у ПСП «Батьківщина» придбали найпотужніший трактор в районі – «ФЕД»-936, який має 366 кінських сил, разом із шведським сучасним ґрунтообробним комплексом «ТОП-ДАУН», який спроможний за один день обробити 80 га землі. Також до цього трактора придбано потужний посівний комплекс «Рапід». Ця техніка повністю забезпечує всі потреби господарства в обробітку землі, а також на орендних умовах працює на полях інших господарств нашого району та за його межами. У ТОВ «Новофастівське», с.Мовчанівка, придбано два нових трактори «Джон Дір»-7820 потужністю до 250 кінських сил, а також придбано два чеські комбіновані агрегати фірми «Кварнелент» і два оборотні плуги цієї ж фірми. Також ДП «АФ «Немиринецька» та ДП «Рога-чівське» придбали два трактори німецької фірми класу «Атлекс» та посівний комплекс «Мустанг». Сьогодні є достатньо сільськогосподарської техніки та інвентарю в СВК «Ружинський», СФГ ім.Мічуріна, СФГ «Україна» і інших, не кажучи вже про інвесторів, які, як правило, ставку роблять на потужну закордонну техніку.
– У нашому господарстві в наявності є понад тридцять тракторів, – зауважує керівник «СВК «Ружинський» Олександр Феодосійович Колібаба, – але на посівній буде працювати біля 25 тракторів. Цього достатньо, щоб у стислі строки провести комплекс весняно-польових робіт. Всі вони готові до роботи, сільгоспінвентар підготувили ще з осені, а зараз механізатори налаштовують сівалкові агрегати. Нещодавно ми придбали новий високопродуктивний оприскувач «ОП – 200». Господарство забезпечене висококваліфікованими кадрами. Весна затягується і, очевидно, прийде із запізненням. В минулому році у такий період наші механізатори уже працювали в полі, підсівали багаторічні трави, підживлювали посіви. Цьогоріч ці операції доведеться виконувати одночасно і в стислі строки. Тим паче, що доведеться пересівати ріпак, адже минулорічна посуха не пройшла безслідно. Але нас це не лякає, оскільки протягом останніх років серед механізаторів розвинулись такі позитивні риси в роботі, як навички взаємозаміни, коли один механізатор може працювати на різній техніці. І якщо виникає потреба, то всі концентрують свою увагу на тій ділянці роботи, де вкрай необхідно виконати заплановане саме цього дня. Загалом, сільгоппідприємство повністю забезпечене всім необхідним для проведення посівної. Ми покладаємось тільки на власні сили, а гроші на весняну кампанію, в тому числі і на ремонт техніки, одержуємо від тваринницької галузі. Щоденно в касу господарства надходить 25 тисяч гривень. Це стало можливим завдяки нашому доїльному залові, який забезпечує високу віддачу молочного стада. За підготовку техніки до весни відповідає принципова, дисциплінована людина, головний інженер господарства Володимир Володимирович Добрянський. Запасними частинами, деталями до агрегатів, незважаючи на дорожнечу, майстерня забезпечена стовідсотково.
З усього видно, що в нашому районі є потужна сучасна матеріально-технічна база та високопрофесійні кадри, які готові до виходу в поле. Саме завдяки цим факторам наші хлібороби зможуть успішно, у стислі строки, на високому агротехнічному рівні, провести комплекс весняно-польових робіт.

Василь Копач
Переглядів: 797 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100