Головна » 2010 » Квітень » 15 » Катинь двiчi окроплена кров’ю польськоi iнтелiгенцii
13:02
Катинь двiчi окроплена кров’ю польськоi iнтелiгенцii




Десятого квітня світ сколихнула страшна звістка. У жахливій авіакатастрофі під Смоленськом, що в Росії, загинув Президент Польщі Лех Качинський, його дружина, інші лідери та високопосадовці, які прагнули вшанувати пам’ять польських офіцерів, розстріляних за наказом радянського керівництва поблизу Катині сімдесят років тому. Здавалося, ці дві трагедії не пов’язані між собою. Проте цього злощасного для всіх поляків дня до Міжнародного Меморіального Комплексу жертвам тоталітарних репресій, що на Катинському кладовищі, разом з Президентом та урядовцями летіли і члени сімей офіцерів, і ті, хто боровся, щоб пам’ять про загибель воїнів не загубилася між сторінками історії, і ті, хто намагалися зробити все, щоб люди згадували Катинську трагедію не як незначний епізод початку війни, а як гіркий та болючий урок для усього людства. Відтепер в історії Польщі Катинь навіки закарбується чорними літерами як місце уже двічі окроплене кров’ю польської інтелігенції, цвіту і гордості Речі Посполитої.
Вшанували пам’ять загиблих і ружинці. Тринадцятого квітня у храмі Тіла і Крові Господніх, що у Ружині, відбулася поминальна служба за жертвами трагедії, яку відправив настоятель парафії Алойзи Кособуцький, а також священнослужителі із Козятина, Андрушівки та Мурафи. Разом із римо-католицькою громадою нашого району це горе розділили Генеральний консул Польщі у Вінниці Кшиштоф Свідерек, консул Сильвестр Руди, селищний голова Віталій Жарський, редактор районної газети Василь Кащук, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Олексій Хитрий, директорка школи з Вінничини Світлана Тимчук, голова польського культурно-освітнього товариства імені Е.Маліновського Войцех Ґабріельські.
Свої співчуття всім небайдужим висловив Войцех Ґабріельські, для нього, поляка за національністю, – це стало не тільки смутком та душевним болем, але й важкою втратою.
– З глибоким сумом народ України сприйняв трагічну звістку про загибель цвіту нації польської. Чи так угодно Богу, що було звідти, де було розстріляно польських офіцерів, у 2010 році додому не повернулися краща інтелігенція Речі Посполитої. Сьогодні важко знайти слова, якими можна було б висловити жаль з приводу такої трагічної події. Я як селищний голова від депутатів, членів виконкому ви-словлюю слова глибокої печалі з приводу трагічних подій, які сколихнули всю Польщу. Ми вже висловили співчуття нашим колегам із гміни Улан-Майорат, з якою у нас дружні та партнерські стосунки – із побажаннями здоров’я та миру звернувся до всіх присутніх Ружинський селищний голова Віталій Жарський.
Свої співчуття висловила і гостя з Вінничини Світлана Тимчук: – Усіх нас згуртувало велике горе, яке спіткало наших сусідів. Мені здається, що, коли ця звістка облетіла світ, то навіть каміння і те здригнулося. Чи бачив світ подібне горе? Чи пам’ятає земля таку неймовірно величезну втрату? Що сказати сьогодні? От тільки помовчати у великій скорботі, ще раз переконуючись в тому, що ніхто не знає свого майбутнього. У нас з вами є вчора, є сьогодні, та чи є завтра? Це ще раз нагадує кожному із нас, що, ким би ми не були – ми рівні перед Богом. В будь-яку мить Він може покликати нас до себе. Тому, певно, це є нагадуванням про те, що жити маємо так, аби кожна мить була підготовкою до зустрічі з Всевишнім. Я сьогодні схиляю голову у глибокій скорботі перед величезним горем, яке спіткало польську землю і прошу Бога, аби дав сили пережити, згуртуватися, зрозуміти, що нічого важливішого у житті немає, як наша єдність та розуміння того, що всі ми на цьому світі лише гості.
Звернувся до римо-католицької громади Ружинщини і Генеральний консул пан Кшиштоф Свідерек.
– Це для нас велика трагедія. Загинули всі ті, хто летів у літаку, аби пом’янути загиблих у Катині. Це значна втрата, біль і смуток народу польського, адже з життя пішла польська еліта. Це найбільша трагедія, величезна печаль не тільки в Європі а й у всьому світі. Від імені всього польського народу, від Генерального Консульства у Вінниці хочу сердечно подякувати всім за скорботу ваших сердець, за солідарність з польським народом у такий важкий для нас час. Дякую за вашу присутність та молитву, – зазначив пан Консул.
Також пан Кшиштоф Свідерек наголосив, що висловити співчуття може кожен бажаючий, залишивши запис у Книзі Співчуттів 12-16 квітня з 900 до 2100 год. та 17 квітня з 900 до 1500 в приміщенні Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці за адресою: вул. Соборна, 24.
Після богослужіння Генеральний консул та представники польського культурно-освітнього товариства імені Ернеста Маліновського поклали квіти до світлини подружжя Качинських, яка, уквітчана білими та червоними гвоздиками, протягом всієї меси знаходилася обабіч вівтаря. А дві лампадки поблизу, наче вказували загиблим шлях до Царства Божого, де на них чекає Господня милість і вічний спокій.
Аліна ЗІНЬКОВА

Переглядів: 777 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100