Головна » 2009 » Жовтень » 14 » Храм апостола любові
21:25
Храм апостола любові
Новий православний храм святого апостола Івана Богослова освячено у селі Сахни дев’ятого жовтня. Попередню церкву було зруйновано кілька десятиліть тому. Відтак відкриття новозбудованої святині стало знаменною подією не лише для місцевих жителів, а й для всієї православної громади району.
Церква невеличка, целяна, з одним куполом. Всередині – ікони, прикрашені вишитими рушниками. Найбільше привертають увагу «Свята вечеря» та вишита «Свята Варвара». Найціннішою є дерев’яна храмова ікона Івана Богослова (на фото вгорі парворуч), якій, за переказами, близько 300 років і яку місцева жителька колись врятувала від пожежі. Цього святкового дня храм поповнився новими іконами. Коло церкви стоїть хрест, коло якого молилися віруючі до спорудження храму. Навколо будівлі – квітують клумби. Хоча благоустрій прилеглої території ще не завершено. Однак головне – це те, що в місцевої громади відтепер є місце, де можна задовольнити свої духовні потреби, поспілкуватися із Всевишнім.
                                      
Освятив храм та відслужив першу святкову Божественну Літургію архієпископ Житомирський та Овруцький Ізяслав, якого сахнівчани зустріли короваєм на вишитому рушнику і квітами. Під час Літургії, яку архієпископ служив разом із настоятелем храму благочинним Ружинського округу УПЦ КП протоієреєм Андрієм, а також духовними особами, які завітали із Житомира: ректором Житомирського духовного училища протоієреєм Андрієм та дияконом Михайлівського кафедрального собору о.Павлом; а також настоятелем церкви святої Праведної Анни з Ярославки ієреєм Сергієм та священиком із с.Плоска ієреєм Анатолієм присутні молилися за Україну, за її народ, за жителів села, за меценатів храму цього, за всіх присутніх і просили у Бога здоров’я, мудрості, всіх благ.
Ректор Житомирського духовного училища протоієрей Андрій розповів вірянам про життя і діяння улюбленого апостола Ісуса Христа, євангеліста і пророка Івана Богослова, якого часто називають апостолом любові. Саме він самовіддано проповідував Христове вчення про любов, адже й сам Бог є Любов.
– В Івана Богослова нам потрібно вчитися любити Бога, один одного, своїх ближніх і ворогів, – зазначив о.Андрій.
Любов – це шлях до єднання. І саме про об’єднання православних церков України розповів присутнім архієпископ Ізяслав:
– Якщо церква буде єдиною, то й люди не будуть налаштовані один проти одного, – зауважив він. – Тоді й народ наш буде єдиним.
                                                           
Навколо спорудження храму в Сахнах об’єднали свої зусилля чимало людей. Тож за значний особистий внесок у будівництво храму архієпископ вручив Грамоти меценатам: уродженці села Ользі Павлівні Броневицькій та керівнику Агроцеху №3 ДП «Ілліч Агро Умань» Миколі Петровичу Скиб’юку.
Ольга Павлівна розповіла, що її дід був церковним старостою, тому вона вважає своїм обов’язкам відродити тут храм. Також вона подякувала усім місцевим жителям, які допомагали у роботі, а особливо сахнівським жіночкам, на руки яких лягло багато обов’язків і справ.
М.П.Скиб’юк, вітаючи сахнівчан зі святом, наголосив, що керівництво господарства покладає на це село великі надії і пообіцяв і надалі допомагати місцевій громаді.
Від адміністрації і профкому ДП «Ілліч Агро Умань» селян привітав С.І.Лапенюк, який побажав усім здоров’я, щастя і процвітання.
Голова районної ради В.Ц.Саківський висловив сподівання на майбутній розвиток села і зауважив, що, відвідуючи храм, люди наблизяться до пізнання істини життя, їм буде легше розуміти Біблію, тут вони зможуть звернутися до Бога у молитві.
Від районної державної адміністрації вітання і квіти передав керівник апарату РДА А.М.Марущак, який побажав усім миру добра і злагоди, а також уміння виявляти співчуття і милосердя до ближнього.
– Коли в селі є церква і школа, тоді воно живе, – наголосила Княжицький сільський голова В.П.Стрільчук. – Нехай цей храм буде повний людей, а вам усім бажаю здоров’я до нього ходити.
Архієпископ Житомирський і Овруцький Ізяслав подарував у церкву ікону «Святе сімейство», вишиту умілими руками житомирських майстринь. Привітали і подарували ікону святого Миколая Чудотворця представники Ружинської громади УПЦ КП. Подарунок вручив церковний староста П.М.Кудик.
Після того, як архієпископ поблагословив усіх присутніх, священики також відслужили панахиду за всіма, хто коли-небудь проживав у Сахнах і чий прах тут похований. По тому у приміщенні сільського будинку культури відбувся спільний благодійний обід, приготовлений сахнівськими господарочками, за що їм усі присутні щиро подякували.
Відверто кажучи, під час Божественної Служби, коли люди у спільній молитві звернулися до Бога, подумалось, що саме відродження храмів має стати першою цеглиною на шляху побудови міцної української держави.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 1107 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100