Головна » 2010 » Квітень » 15 » Класична чума свиней
09:14
Класична чума свиней
Згідно офіційного повідомлення Міжнародного епізоотичного бюро відмічається значне поширення захворювання свиней на класичну чуму в Російській Федерації, зокрема на території Волгоградської, Саратовської та Воронезької областей. 
З зв’язку з небезпекою виникнення класичної чуми свиней в Україні, а саме в Ружинському районі, де утримується більше 20 тисяч свиней, є необхідність ознайомити громадян з перебігом цієї небезпечної хвороби.
Недавно читачів ознайомлювали теж з небезпечною хворобою свиней – Афраканською чумою, яка прийшла до нас з далекої Африки. Класична чума відрізняється від Африканської і її можна попередити, провівши профілактичне щеплення свиней.
Класична чума свиней – висококонтагіозне інфекційне захворювання, що викликається вірусом за різним ступенем вірулентності й відповідно до цього може перебігати у надгострій, гострій та безсиптомній формах. Характеризується ураженням кровоносної та кровотворної системи, крупозним запаленням легень, крупозно–дифтерійним запаленням товстого відділу кишечника.
При гострому перебігу виявляється стійке підвищення температури до 41-42оС, втрата апетиту, рухливості. Свині слабо реагують на подразнення. Виникають множинні крововиливи на слизових оболонках, коньюктиві, блювання, запор, що змінюється поносом, хитка хода, червоні плями на внутрішній поверхні стегон і шкірі черева, які не зникають при надавлюванні. Іноді бувають судоми і паралічі. Серцева недостатність призводить до синюшності шкіри п’ятачка, вушних раковин, черева і кінцівок, смертність майже 100%.
При хронічній формі відзначають непостійний тип гарячки, періодичну діарею, кашель. Свині худнуть, відстають у рості і розвитку, загибель становить 30-60%. Тварини повністю не видужують і залишаються вірусоносіями. Специфічну профілактику здійснюють в основному вірус–вакцинами.
Для запобігання класичній чумі свиней державна ветеринарна служба повинна здійснювати постійний ветеринарний контроль, особливо в господарствах. Стежити за дотриманням схеми вакцинації свиней, яка затверджується державною ветеринарною службою. Не допускати безконтрольного завезення племінного ядра без супровідних ветеринарних документів. Потрібно звернути особливу увагу на імпортовану свинину, особливо із країн з важкою епізоотичною ситуацією.
В господарствах проводять ветеринарно-санітарні заходи, спрямовані на недопущення занесення вірусу, здійснюють постійний нагляд за популяцією диких свиней, комплектують стадо здоровими тваринами, організовують щеплення.
В разі підозри виникнення захворювання свиней на класичну чуму необхідно повідомити державну ветеринарну службу Ружинського району.
Василь Тимчук,
начальник Управління ветеринарної медицини
в Ружинському районі

Переглядів: 1138 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100