Головна » 2010 » Березень » 4 » Колегія освітян
22:45
Колегія освітян
Фінансова криза не завадила освітянам району злагоджено працювати над поставленими завданнями, хоча труднощів, звісно, додала. Підсумки роботи галузі у минулому році підбила колегія освітян. Головував на засіданні начальник відділу освіти РДА В.Г.Федорчук, участь у ньому взяли заступник голови РДА О.В.Кирилюк та голова профспілки працівників освіти району М.Л.Стрільчук.
– У Ружинському районі працює 18 дитсадків, які відвідують 645 дітей, – поінформувала методист РМК В.Г.Шевчук, – а це складає 56% загальної їх кількості. Усі діти п’ятирічного віку охоплені дошкільним вихованням. У селах, де немає дитсадків, у школах створено групи соціально-педагогічного патронату. Тут вчителі початкових класів готують дітей до школи за скороченою програмою.
Як зауважила Валентина Григорівна, дитсадки забезпечені м’яким інвентарем, електротехнічним обладнанням. На це ви-трачено більше 17 тис. грн. як бюджетних, так і благодійних. Однак нові меблі потрібно придбати у дитсадки в Зарудинцях та Немиринцях. Сільські голови пообіцяли вирішити це питання за першої ж фінансової можливості. У Верхівні шукають спонсорів для ремонту спортивно-музичної зали.
Середня вартість утримання дитини в ДНЗ на рік становить 6525 грн. Усього харчуються 554 дитини, безкоштовним харчуванням забезпечено 23 дитини із малозабезпечених сімей.
Більшість проблем в роботі галузі освіти виникають через недостатнє фінансування. Однак є й інше, не менш гостре й актуальне питання – це зменшення кількості учнів. Як повідомила спеціаліст відділу Н.М.Ципцюра, у 2008 році у навчальних закладах району навчалися 3395 учнів, а в 2009 р. – вже на 221 менше. Суттєво зменшилась кількість учнів у Вербівській, Голубівській, Крилівській, Мовчанівській школах.
Та разом з тим, кількість навчальних приміщень, які потребують обслуговування, не змінюється. Дітей також потрібно підвозити і харчувати. У минулому році вартість харчування учня становила 2 грн. 30 коп. Дещо здешевити його вдалося завдяки зібраним на шкільних ділянках та з допомогою батьків овочам та фруктам.
– Відділ освіти, – наголосила Наталія Миколаївна, – проводить роботу з попередження дитячого травматизму, однак минулого року все ж 6 дітей отримали травми під час навчально-виховного процесу.
Протягом першого семестру нинішнього навчального року відділ освіти спільно зі службою у справах дітей РДА провели рейд «Урок», під час якого виявили 4 підлітків, які не продовжували здобуття освіти. Усіх їх, за словами методиста, залучили до навчання.
Довготривалі канікули, викликані епідемією грипу, порушили навчальний процес у першому семестрі, однак практично всі школи вже наздогнали навчальний план, підкреслила Н.М.Ципцюра.
Згідно інформації, наданої редакції головним спеціалістом відділу освіти І.А.Кирилюк, спостерігається також тенденція до зменшення кількості педагогічних працівників. У нинішньому навчальному році їх працює 488, у той час, як, приміром у 2008 р., їх було 506. Серед вчителів, які викладають окремі предмети, найбільше фахівців з української мови і літератури та математики. Занепокоєння викликає забезпеченість вчителями інформатики, музики, образотворчого мистецтва й захисту Вітчизни.
У нинішньому навчальному році педколектив району поповнився лише одним молодим спеціалістом. Особливо гостро з року в рік відчувається брак вчителів фізики, іноземної мови, фізвиховання у віддалених школах. Нині налагоджується співпраця з педагогічними вузами.
– Основним напрямом роботи районного методкабінету було формування інноваційного стилю діяльності педагогів, ознайомлення з інтерактивними технологіями, практичне освоєння сучасних форм роботи, – підкреслив завідуючий РМК О.Б.Коляновський. – Практична частина методичних заходів здійснювалась у формі годин спілкування, ділових ігор, круглих столів, педагогічних читань тощо.
Працівники РМК приділяють значну увагу творчому зростанню ділових якостей директорів навчальних закладів та їх заступників, а також підвищенню кваліфікації педагогічних кадрів. Однак брак фінансування у минулому році не дав можливості пройти курси підвищення кваліфікації частині вчителів. У нинішньому році вихід із ситуації в РМК вбачають у заочній та індивідуальній формі проходження курсів.
Особливої уваги заслуговує робота з обдарованою молоддю. У минулому навчальному році 7 учнів стали призерами обласних олімпіад, 7 – переможцями обласного етапу Всеукраїнських конкурсів. Більше ста школярів та учнівських колективів нагороджено грамотами та цінними подарунками під час свята «Надії твої, Україно».
Новинкою у оцінювання якості діяльності навчальних закладів у нинішньому році стала автоматизована система управління «Рейтинг». Вона дасть можливість також створити широку інформаційну основу для прийняття управлінських рішень та прогнозування розвитку освітньої системи.
За підсумками роботи у 2009 році рейтинг навчальних закладів району очолює Ружинська гімназія. На другому місці – Ягнятинська ЗОШ І-ІІІ ступенів, на третьому – Білилівська гімназія. Ще в п’ятірку кращих увійшли Вчорайшенська та Мовчанівська школи.
Методист РМК Л.А.Рачук подякувала усім учасникам різноманітних конкурсів та фестивалів, які проводилися протягом року в навчальних закладах району. Особливо відмітила волонтерів, які долучилися до благодійної акції «Почуйте всі». Також вона порадила педагогам разом з учнями долучатися до роботи в територіальному об’єднанні Малої Академії Наук.
– У минулому році, – повідомила Л.А.Рачук, – попри по-стійну профілактичну та превентивну роботу, мали місце випадки правопорушень, вчинених неповнолітніми, а саме: крадіжки, вживання алкоголю, антигромадська поведінка. Чотирьох підлітків узято на облік кримінальною міліцією у справах неповнолітніх. Крім того учнів Ружинської гімназії затримали у комп’ютерному клубі. У цей час вони мали би бути на уроках.
Та разом з тим більше двох тисяч школярів району займаються у позаурочний час в шкільних гуртках, будинку дитячої творчості та дитячо-юнацькій спортивній школі.
Голова профспілки працівників освіти районуМ.Л.Стрільчук зауважив, що у минулому році жодних порушень трудового договору не було.
– Не зважаючи на всі фінансові негаразди, галузь освіти працювала злагоджено, – наголосив начальник відділу освіти РДА В.Г.Федорчук. – За результатами зовнішнього незалежного оцінювання, Ружинський район – у десятці кращих в рейтингу області. Однак середній бал, які отримали наші випускники за основними предметами, все ж не досить високий. Тому працювати є ще над чим. Хотілося б побачити хоча б один навчальний заклад Ружинщини у сотні кращих закладів України.
За словами Володимира Григоровича, рейтинг навчальних закладів країни, укладений Міністерством освіти і науки, очолюють виключно заклади нового типу – гімназії, ліцеї, колегіуми. Створення таких закладів у нашому районі передбачено програмою оптимізації шкільної мережі. Висока якість освіти – це вимога часу.
Крім того, програма оптимізації дасть можливість раціонально використовувати кошти, які держава за формульним розрахунком виділяє на освіту. Тому територіальні громади, органи місцевого самоуправління, виконавча влада мають знайти спільну мову у процесі реформування задля того, аби забезпечити рівний доступ усіх школярів району до якісної освіти.
Підсумки зустрічі підбив заступник голови РДА О.В.Кирилюк. Він наголосив, що у минулому році в галузі освіти вдалося котельні п’яти шкіл обладнати електронними коректорами газу, що дало змогу зекономити кошти. У зв’язку з тим, що усі бюджетні установи наразі працюють за тимчасовими розписами доходів і видатків, у школах, які опалюються газом, був порушений температурний режим. Однак райдержадміністрація разом з відділом освіти віднайшли можливість перекинути ліміти газу з червня і травня на січень і лютий, аби в школах було тепло.
Про роботу освітян, на думку О.В.Кирилюка, найкраще говорять здобутки їх учнів. Хороші результати ЗНО, перемоги школярів району на олімпіадах та конкурсах вказують на позитивну «оцінку» роботи галузі освіти у минулому році.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 867 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100