Головна » 2010 » Квітень » 1 » Кому виплачують пенсію, яку недоотримав померлий пенсіонер?
11:56
Кому виплачують пенсію, яку недоотримав померлий пенсіонер?
На питання відповідає провідний спеціаліст контролю за призначенням пенсії відділу персоніфікованого обліку осіб, які мають право на пільги управління праці та соціального захисту населення Світлана ОКСЕМЧУК.
Відповідно до статті 52 Закону України «Про загально- обов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон) суму пенсії, що належала пенсіонерові й залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачують по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, зокрема непрацездатним членам сім’ї, що перебували на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом із померлим пенсіонером чи ні.
Згідно зі статтею 36 Закону до членів сім’ї належать чоловік (дружина), батько, мати, діти, брат чи сестра, дід чи баба. Відповідно до рішення Конституційного суду України від 13 червня 1999 року №5-РП/99 членами сім’ї може бути визнано інших родичів або осіб за умови постійного проживання разом, ведення спільного господарства, які не перебувають у безпосередніх родинних зв’язках (неповно рідні брати, сестри; зять, невістка; вітчим, мачуха; опікуни, піклувальники; пасинки, падчерки). Факт ведення спільного господарства підтверджують довідкою уповноважених органів із місця проживання, зокрема органів місцевого самоврядування.
Виплату недоотриманої пенсії померлого зазначеним членам сім’ї здійснюють у разі їх звернення протягом шести місяців із дня відкриття спадщини.
Відповідно до статті 1220 Цивільного кодексу України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого її оголошено померлою.
У разі відсутності членів сім’ї, що проживали з померлим, або якщо вони не звернулися за виплатою згаданої суми пенсії протягом шести місяців сума пенсії, що належала пенсіонерові й залишилась недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини, і її виплачують спадкоємцям.
Документом, що підтверджує статус спадкоємця, є свідоцтво про право на спадщину. Такі свідоцтва видають спадкоємцям після шести місяців із часу відкриття спадщини.

Переглядів: 821 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100