Головна » 2010 » Березень » 11 » Конференція мисливців і рибалок
14:44
Конференція мисливців і рибалок

20090911114507.jpgМинулого тижня в приміщенні селищної ради відбулась 15 районна конференція УТМР. В роботі конференції взяли участь мисливці та рибалки із сіл району, представники селищної ради, обласної організації УТМР. А також перший заступник голови райдержадміністрації Б.О.Ходаківський. Доповідав конференції про свою роботу за звітний період голова райради УТМР В.І.Столітній. В обговоренні доповіді взяли участь     Б.О.Ходаківський та мисливці: Б.П.Гітарчук, М.Ф.Пащенко, М.С.Нескоромний, П.П.Щерблюк.  Делегатами на обласну конференцію обрано В.І.Століітнього та А.Д.Омельчука.

Виступаючи перед присутніми голова райради УТМР зокрема зазначив: «Товариство мисливців і рибалок Ружинського району нараховує 229 членів. За п’ять років його ряди зменшились на 25 осіб, але якби в минулому році було відкрито полювання на хутрових звірів, то ще 20–25 чоловік сплатили б членські внески. На сьогодні у товаристві два штатних працівники, поки не закріплені мисливські угіддя – трьох єгерів довелось звільнити. За звітний період було проведено шість засідань районної ради  УТМР, тридцять засідань Президії, сімдесят зборів в первинних мисливських організаціях. На них порушено найрізноманітніші питання, вирішували наболілі проблеми. За звітний період фінансовий тиск на мисливців збільшився в багато разів. Всі ці довідки, які зараз вимагають від мисливців для придбання рушниці, це не що інше, як поповнення бюджету МВС. Подорожчання набоїв, мисливської зброї, різноманітних дозволів – все це негативно позначається на нашій організації. Далеко не кожен мисливець, який проживає в селі зможе понести такі витрати, особливо молоді люди, які мають бажання стати членами нашого Товариства,але не мають можливостей. Так за п’ять років до нас вступило 50 чоловік, а вибуло 79. Найбільш чисельна Ружинська ПМО – 62 чоловіки. На другому місці Верхівнянська – 18 членів. По тринадцять чоловік в Карабчиївській, Немиринецькій, Білилівській та Топорівській первинних мисливських організаціях. У всіх інших осередках по 8-10 чоловік. Протягом останнього часу наша організація, у зв’язку зі зміною законодавства вимушена була зареєструватися як юридична особа».

До 29 вересня 2009 року за районною організацією було закріплено 80,6 тисяч мисливських угідь. З них 97 відсотків польові й водно–болотні угіддя і всього три лісові. Якщо і надалі господарювання продовжиться в такому напрямку, то в недалекому майбутньому мисливці залишаться без лісових угідь. Масова вирубка деревини відбувається як у державних, так і лісах агропромислового комплексу. Суб’єкти господарювання не дотримуються вимог чинного законодавства. На водоймах викошують і спалюють рослинність і перната дичина не має затишних місць для розмноження.

«Ще одна проблема: нові господарі наших земельних паїв не займаються твариннництвом, тому ми спостерігаємо масове спалювання соломи на полях, що негативно позначається на розмноженні зайця–русака, сірої куріпки, перепелів тощо,  – наголосив В.І.Столітній.  А надмірне застосування препаратів захисту рослин: гербіцидів, пестицидів, різноманітних отрутохімікатів проти гризунів, – знищує все живе на сільськогосподарських ланах».

Значна робота проведена по боротьбі з хижаками. Силами   Товариства вдалося звести до мінімуму захворювання лисиць на сказ. Два роки підряд за підтримки державної районної адміністрації, спільно з працівниками управління ветеринарної медицини проводили імунізацію пероральною вакциною від захворювання на сказ червоної лисиці. Як наслідок, в 2009 році не було зафіксовано жодного випадку захворювання на сказ.

Великих збитків нашій флорі і фауні завдають браконьєри, особливо нічне полювання з-під фар. Боротися із цим явищем без державної підтримки надзвичайно важко, оскільки мисливцям наздогнати браконьєра на позашляховику практично неможливо. Це даремно втрачений час і пальне. І все ж за звітний період складено 121 протокол на порушників правил полювання та 94 особи вдалося притягнути до відповідальності

Василь Копач

Переглядів: 941 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100