Головна » 2010 » Квітень » 8 » Короста може вражати різні верстви населення
11:27
Короста може вражати різні верстви населення
Останнім часом короста спостерігається не лише у дезадаптовних верств населення, а й осіб, які матеріально забезпечені та дотримуються особистої гігієни. На превеликий жаль, можливо, саме ці чинники стають причиною того, що лікарі припускаються помилок під час діагностування корости і лікують таких пацієнтів не від корости, а від алергічного дерматиту.

Короста – це паразитарна заразна хвороба, збудником якої є коростяний кліщ. Щороку в світі реєструється до 300 млн випадків корости, а епідемії хвороби повторюються приблизно кожні 300 років. Кліщ паразитує тільки на шкірі людини.
Цикл розвитку коростяного кліща триває 14-20 днів. Хвороба з вираженими симптомами розвивається в середньому через 4 тижні після потрапляння на шкіру людини хоча б однієї самки.
Найхарактернішим елементом висипань вважаються коростяні ходи, які найчастіше можна побачити на бокових поверхнях кистей і пальців, на згинальних і бокових поверхнях променево-зап’ясткових суглобів, ліктів, тильних поверхнях ступнів. Ці білуваті або бурого кольору лінії, які злегка підвищуються над рівнем шкіри, вони прямі або звивисті, завдовжки 0,5-10 см.
Розрізняють різні види цієї хвороби.
Малосиптомна короста розвивається в осіб, які дотримуються правил особистої гігієни. У таких випадках коростяні ходи відсутні, а кількість висипань незначна.
Лікована короста спостерігається в осіб, які неправильно чи недостатньо лікувалися протипаразитарними засобами, або в осіб, які лікувалися кортикостероїдними мазями, що зменшують вираженість запальних явищ і свербіж, але не виліковують коросту. При цьому клінічна картина хвороби змінюється, і це ускладнює діагностику. Тому під час оцінки об’єктивних даних необхідно враховувати сам факт лікування корости в анамнезі.
Ускладнена короста – полягає в тому, що гноячкові хвороби шкіри можуть маскувати клініку корости, відвертаючи увагу від основного діагнозу, тому за наявності гноячкових захворювань пацієнтів слід обов’язково ретельно оглянути, особливо типові місця локалізації коростяного висипу.
Зернова короста зумовлюється кліщем, який живе на злаках, зерні, соломі, харчується личинками зернової молі. Кліщ також виявляється у борошні, крупах, посівних травах, на підлозі. Потрапляючи на шкіру людини, кліщ спричиняє появу висипів, підвищення температури тіла. Хвороба починається через 2-3 години після контакту із зерном чи іншим чинником. Спочатку хворі відчувають поколювання і свербіж, згодом з’являються уртикарні, уртикарновезикуярні елементи, що теж супроводжується свербежем. У дітей до 5 років перебіг процесу більш спокійний. Висипання локалізуються на обличчі, шиї, грудях, спині, плечовому поясі.
Короста, зумовлена кліщами, що паразитують на тваринах і птахах: конях, вівцях, козах, собаках, щурах, курах, голубах тощо, має інкубаційний період кілька годин. Ці кліщі тільки кусають людей, не проникаючи в епідерміс і не утворюючи ходів. Після укусів у хворих виникає нестерпний свербіж. Висипання мають вигляд більших, аніж у разі людської корости, яскраво-червоних папул, уртикальних елементів, везикул, геморагічних кірочок. Вони локалізуються в місцях контакту з тваринами. Кліщ на шкірі людини не розмножується.
Будьте уважнішими до свого здоров’я і за найменших ознак хвороби звертайтеся за квалі-фікованою допомогою до лікарів.
Оксана КИРИЧУК,
лікар-дерматолог

Переглядів: 1011 | Додав: zmya | Рейтинг: 3.7/6
Всього коментарів: 1
1 kulunka  
1

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100