Головна » 2010 » Березень » 26 » Коротко про доступ до судових рішень
08:42
Коротко про доступ до судових рішень
Якби ми побували у суді будь-якої розвинутої країни, то в приміщенні на вході побачили б розкладку з безкоштовними буклетами та брошурами, які розповідають про організацію і діяльність суду. У цих брошурах мовою, доступною для широкого загалу, описано способи, за допомогою яких кожен має можливість ознайомитися із судовими рішеннями. Вони допомогають зорієнтуватися особі у складних лабіринтах системи правосуддя.
Не помилюсь, якщо висловлю думку, що в нашій країні стан справ у цьому напрямку не кращий. Зі свого більш як п’ятнадцятирічного досвіду юридичної практики можу сказати, що особисто я не бачив в жодному із десятків судів як Житомирської області, так і інших областей, в яких мені довелось побувати, подібних брошур чи будь-яких інших буклетів тощо.
На сьогоднішній день до Ружинського районного управління юстиції приходять громадяни, а також надходять в режимі телефону «Гарячої лінії» дзвінки щодо консультацій про одержання судових рішень. У ході розмови під час консультацій з’ясовується, що люди навіть не знають, що з метою впровадження принципу відкритого доступу до судових рішень 22 грудня 2005 року прийнято Закон України «Про доступ до судових рішень».
Почну з того, що доступ до судових рішень регулюється Законом України від 22.12.2005 №3262 «Про доступ до судових рішень» («Відомості Верховної Ради України», 2006, № 15, ст. 128). Цей Закон визначає порядок доступу до судових рішень з метою забезпечення відкритості діяльності судів загальної юрисдикції, прогнозованості судових рішень та сприяння однаковому застосуванню законодавства.
Відповідно до статті 2 Закону відкритість судових рішень забезпечується такими способами:
проголошенням судового рішення в залі судового засідання;
забезпеченням доступу до матеріалів справи та наданням копії рішення;
оприлюдненням судових рішень у мережі Інтернет;
публікацією текстів судових рішень у друкованих виданнях.
Хто хоч раз був стороною у справі, знає, що стовідсотково забезпечується лише проголошення судового рішення в залі судового засідання. Немає питань, коли судове рішення повністю на твою користь. А коли навпаки? Виникає потреба в ознайомленні із матеріалами справи та отриманні копій не лише рішення чи ухвали, а й великої кількості матеріалів справи. Забезпечення цих прав буде складною справою не тільки для учасників судового процесу. А якщо у вашій справі рішення є «замовне»… (доречі, чі не всі, хто програв справу, так і думають).
Судові рішення є цінним джерелом інформації для правників та інших учасників судового процесу. Можливість вивчати практику судів того чи іншого рівня полегшує вирішення подібних справ не лише суддям, а й допомогає зрозуміти рішення сторонам та іншим учасникам процесу. Тобто, знаючи судову практику з того чи іншого питання, можна передбачити, яким буде рішення у подібній справі.
Крім того, відкритість судових рішень повинна стримувати суддів від одвертих зловживань. Знаючи, що «замовне» рішення може стати темою громадського розголосу, суддя не наважиться у рішенні чорне назвати білим чи навпаки. Саме в цьому і криється проблема відкритого доступу до рішень.
Однією з підстав оскарження судових рішень процесуальне законодавство визначає наявність неоднакового застосування судами одного й того ж закону. А неоднакове застосування можна виявити лише при вивченні відповідних текстів судових рішень.
В подальших статтях спробуємо пояснити, як проголошують судові рішення, як і хто може отримати доступ до матеріалів справи та копію судового рішення тощо.

Ігор Ющук,
начальник Ружинського
районного управління юстиції

Переглядів: 841 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100