Головна » 2010 » Квітень » 1 » Коротко про доступ до судових рішень
12:00
Коротко про доступ до судових рішень
Сьогодні, спробуємо пояснити як проголошують судові рішення. Принцип публічного проголошення рішення у залі судового засідання після закінчення розгляду справи закріплено у статті 6 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також в усіх процесуальних кодексах нашої держави.

За загальним правилом є те, що після виходу з нарадчої кімнати головуючий зачитує текст судового рішення або його вступну та резулятивну частини. Під час проголошення рішення зазвичай присутні як особи, які беруть участь у справі, так і громадскість у залі судового засідання.
Проте правила проголошення судових рішень у різних видах судочинства дещо відрізняються. Відмінності вказаних процедур можна навести таким чином.
Цивільне судочинство. Рішення суду у цивільних справах проголошується негайно після закінчення судового розгляду і прилюдно, крім випадків, встановлених цивільним процесуальним кодексом. При цьому головуючий роз’яснює зміст рішення, порядок і строк його оскарження. Якщо справа є складною, а рішення об’ємним, то виготовлення в зв’язку з цим рішення у повному обсязі може бути відкладено. Тому у справі можуть бути проголошені лише його вступна та резулятивна частини. У разі проголошення у судовому засіданні тільки вступної та резулятивної частини судового рішення, суд повідомляє, коли особи, які беруть участь у справі, зможуть ознайомитися з повним рішенням суду.
Адміністративне судочи-нство. Судове рішення в адміністративній справі, ухвалене у відкритому судовому засіданні, оголошується прилюдно негайно після виходу суду з нарадчої кімнати. Головуючий у судовому засіданні роз’яснює зміст рішення, порядок і строк його оскарження. Однак, якщо судовий розгляд відбувався у закритому судовому засіданні, прилюдно проголошується лише резулятивна його частина. Рішення проголошується повністю, але як і в цивільному судочинстві, у виняткових випадках залежно від складності справи можуть бути проголошені лише вступна та резулятивна частини постанови суду, а складання постанови у повному обсязі може бути відкладено на строк не більше ніж 5 днів з дня закінчення розгляду справи. При цьому суд повинен повідомити про час виготовлення постанови суду в повному обсязі.
Зрозуміло, що особи, які беруть участь у справі, можуть отримати в суді копію постанови чи ухвали суду. Якщо особа, яка бере участь у справі, але не була присутня в судовому засіданні, то копія судового рішення надсилається особі не пізніше наступного дня після ухвалення. При цьому, якщо копія рішення надіслана представникові, то вважається, що вона надіслана й особі, яку вона представляє.
Господарське судочинство. Рішення у господарській справі проголошується суддею у судовому засіданні після закінчення розгляду. За згодою сторін суддя може оголосити лише вступну та резулятивну частини рішення, про що зазначається у протоколі судового засідання. У такому разі повне рішення складається і підписується протягом п’яти днів з дня проголошення його вступної і резулятивної частин.
Кримінальне судочинство. Після підписання вироку і виходу з нарадчої кімнати головуючий або один із суддів проголошують вирок у кримінальній справі публічно, навіть якщо справу було розглянуто у закритому судовому засіданні. Після цього головуючий роз’яснює підсудньому, його законному представникові, а також потерпілому, цивільному позивачеві, цивільному відповідачеві та їх представникам зміст вироку, строки і порядок його оскарження та право подати клопотання про помилування. Копія вироку вручається засудженому або виправданому в триденний строк після проголошення вироку. Якщо вирок складено мовою, якої не знає засуджений чи виправданий, йому повинен бути вручений письмовий переклад вироку його рідною мовою або мовою, якою він володіє.
Конституційне судочинство. Рішення і висновки Конститу-ційного суду підписуються не пізніше 7 днів після прийняття та проголошуються наступного робочого дня після їх підписання.
Ігор Ющук,
начальник Ружинського районного управління юстиції

Переглядів: 1342 | Додав: zmya | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100