Головна » 2010 » Квітень » 8 » Коротко про доступ до судових рішень
11:45
Коротко про доступ до судових рішень
Одним із питань, з якими звертаються люди до районного управління юстиції за консультацією по телефону «Гарячої лінії», є питання, хто і як може отримати доступ до матеріалів справи та копію судового рішення. 

Визначаючи нормативну базу, хотілося б зазначити, що крім відповідних процесуальних законів, які розкривають нам механізм доступу до судових рішень, є і спеціальні норми. До таких правових норм можна віднести і Закон України «Про судоустрій України», згідно положень якого ніхто не може бути обмежений у праві на отримання в суді усної або письмової інформації щодо результатів розгляду його судової справи.
До письмової інформації щодо результатів розгляду справи, що надається особі, відноситься також копія судового рішення. Таку копію, засвідчену печаткою суду, мають право отримати особи, які брали учать у справі (зазвичай це сторони, треті особи, їх представники). Особи, які не брали участі у справі також мають право на копію судового рішення, якщо воно безпосередньо стосується їхніх прав, свобод, інтересів чи обов’язків. Крім того, усім зазначеним особам апарат суду зобов’язаний забезпечити можливість ознайомитися в суді з матеріалами справи, серед яких є і судове рішення.
Порядок одержання копії судового рішення у справі розкриємо за так званим галузевим принципом.
Цивільне судочинство. Копія судового рішення безкоштовно видається особі, яка бере участь у цивільній справі на її вимогу не пізніше 5 днів від дня проголошення рішення. Особі, яка брала участь у справі, але з якихось причин не була присутня у судовому засіданні, копія рішення безоплатно надсилається протягом такого ж строку рекомендованим листом з повідомленням про вручення.
Адміністративне судочинство. Особи, які беруть участь в адміністративній справі, можуть отримувати в суді копії постанови чи ухвали суду у будь-який час після їх прийняття. Копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається особі, яка бере участь у справі, але не була присутня у судовому засіданні.
Господарське судочинство. Копії рішень та ухвал у господарській справі надсилаються сторонам, прокуророві, третім особам, що брали участь у справі, не пізніше 5 днів з дня прийняття або вручаються цим особам під розписку.
Кримінальне судочинство. Копія вироку вручається засудженому або виправданому в триденний строк після проголошення вироку. Якщо вирок складено мовою, якою не знає засуджений чи виправдіний, йому повинен бути вручений письмовий переклад вироку його рідною мовою або на мовою, якою він володіє.
Повторне надання копії судового рішення у цивільній, адміністративній, господарській чи кримінальній справі оплачується державним митом у розмірі 51 копійка за кожен аркуш копії (підпункт «и» пункту 1 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів «Про державне мито»).
Конституційне судочинство. Копії рішення (висновку) Конституційного суду надсилаються наступного робочого дня після його офіційного оприлюднення суб’єктові права на конституційне подання чи конституційне звернення, з ініціативи якого розглядалася справа, до Міністерства юстиції, а також до орану влади, що прийняв правовий акт, який був предметом розгляду в Конституцій- ному Суді.
Особи, які не беруть (не брали) участі у справі, мають право на доступ до судового рішення за правилами Закону України «Про доступ до судових рішень». Такі особи можуть ознайомитись з судовим рішенням у повному обсязі лише у разі, якщо воно стосується безпосередньо їх прав, свобод, інтересів чи обов’язків.
Вони можуть вимагати від апарату суду забезпечити:
1. Доступ до матеріалів справи;
2. Ознайомлення із судовим рішенням у повному обсязі;
3. Отримання копії рішення, що виготовлена апаратом суду;
4. Виготовлення копії рішення суду самостійно за допомогою власних технічних засобів в приміщенні суду.
Для реалізації одного чи де-кількох з цих прав особі потрібно звернутися до апарату відповідного суду з письмовою заявою, яка повинна містити обґрунтування, чому судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод чи інтересів.
При підготовці заяви найбільше уваги слід приділити обґрунтуванню того, що рішення безпосередньо стосується вас, тобто ваших прав, свобод чи інтересів. Беперечно, що ваші доводи повинні бути переконливими. В заяві необхідно вказати «реквізити» судового рішення, що вам, як заявнику, відомі. При цьому їх має бути достатньо, щоб службовець апарату суду зміг знайти відповідне судове рішення.
Відповідальна службова особа апарату суду розглядає заяву невідкладно, а у випадках, коли розгляд потребує додаткового вивчення, протягом 3-х робочих днів. У разі задоволення заяви і виготовлення копії судового рішення апаратом суду, такий документ повинен засвідчуватися відповідальним службовцем та печаткою суду із зазначенням дати. Копія судового рішення видається за плату, розмір якої встановлюється Кабінетом Міністрів України. На сьогоднішній день її не встановлено, тому вона виготовляється безкоштовно.
У разі відмови у задоволенні заяви службовець апарату суду зобов’язаний видати заявнику вмотивоване письмове рішення із зазначенням порядку його оскарження.
Службовець апарату суду може відмовити у доступі до судового рішення лише у разі, якщо:
– заявник не має процесуальної дієздатності або від його імені звернулася особа, яка не має на те відповідних повноважень;
– матеріали справи передано до іншого суду чи на зберігання до державної архівної установи;
– судове рішення безпосередньо не стосується прав, свобод, інтересів чи обов’язків заявника.
Цей перелік є вичерпним.
Надання дозволу на доступ до судового рішення або відмова у цьому можуть бути оскаржені зацікавленою особою до голови суду, або до суду відповідно Кодексу адміністративного судочинства України.
З червня 2006 року для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація відкрила Єдиний державний реєстр судових рішень, який являє собою автоматизовану систему зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень. До Реєстру мають вноситись усі письмові рішення судів загальної юрисдикції – у цивільних, адміністративних, господарських і кримінальних справах, а також у справах про адміністративні проступки. Судові рішення внесені до Реєстру, є відкритими для безкоштовного цілодобового доступу. Користувачам надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їх частин.
Для того, щоб ознайомитись з потрібним Вам рішенням, необхідно зайти на офіційний веб-портал судової влади за адресою в Інтернеті www.court.gov.ua або відразу набрати адресу www.reyestr.court.gov.ua. Ви потрапите на сторінку Єдиного державного реєстру судових рішень. Далі працюєте за обраними комбінаціями критеріїв натискаючи ту чи іншу кнопку, попередньо заповнивши відповідні вікна.
Тексти окремих судових рішень можна знайти також на сайтах деяких судів:
www.vasu.gov.ua – сайт Вищого адміністративного суду України
www.arbitr.gov.ua – сайт Вищого господарського суду України
www.scourt.gov.ua – сайт Верховного Суду України
www.ccu.gov.ua – сайт Конституційного Суду України.
Рішення Європейського суду з прав людини українською мовою розміщено на сайті Міністерства юстиції України за адресою www.nivjust.gov.ua/0/164 (рішення проти України), а також на Українському порталі практики Європейського суду з прав людини www.eurocourt.org.ua.
На закінчення хотілося б додати, що тексти судових рішень публікуються у різноманітних збірниках, періодичних виданнях судів – Вісник господарського судочинства, Вісник Вищого адміністративного суду України, Вісник Верховного Суду України, Вісник Конституційного Суду України, а також у правничих журналах і газетах, зокрема, в Офіційному віснику України, Юридичному віснику країни, Юридичній газеті тощо. Безперечно цікавим і таким, що заслуговує на увагу, є Бюлетень Міністерства юстиції України, на сторінках якого розкриваються не лише проблеми державо– та правотверення, а й інша тематика з актуальних питань сьогодення.

Ігор Ющук,
начальник Ружинського районного управління юстиції
Переглядів: 1936 | Додав: zmya | Рейтинг: 1.0/2
Всього коментарів: 1
1 Оксана  
0
Я не сторна по справі, але хочу ознайомитися з ухвалами, бо вони сосуються моїх законних прав і інтересів, про що подала заяву до суду. Натомість одержала відповідь, що лише сторона по справі може звертатися з такою заявою і то не до суду, а до судді, що вів справу. причому ця відповідь підписана головою суду. Отже, тепер мені треба скаржитися голові суду на нього самого? У яку наступну інстанцію я повинна скаржитися? І чи передбачена відповідальність за такі порушення з боку суддів та голів суду? Дайте відповідь, будь ласка.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100