Головна » 2010 » Квітень » 29 » «Лікарняна каса» в питаннях і відповідях
11:08
«Лікарняна каса» в питаннях і відповідях
Ми продовжуємо серію публікацій про діяльність благодійної організації «Лікарняна каса Житомирської області», в яких на ваші запитання відповідає лікар експерт
Ружинської філії
Ірина Ніколайчук.

— Як впливає на членство в «ЛК» вихід на пенсію чи звільнення з місця роботи?
— Для того, щоб продовжити користуватися послугами та пільгами Лікарняної каси після звільнення з роботи з будь якої причини, в тому числі і при виході на заслужений відпочинок, необхідно почати платити членські внески самостійно в будь-якому зручному для вас банку чи відділенні Укрпошти. Код вашого рахунку при цьому не змінюється, він залишається ідентичним вашому ідентифікаційному коду, тому під час сплати внесків необхідно мати при собі лише членський квиток «ЛК». Розмір внесків для працюючих і пенсіонерів однаковий і становить 20 гривень на місяць.
— Чи розповсюджуються пільги «ЛК» на новонароджених?
— Так, діти, матері яких є членами «ЛК», користуються всіма її пільгами до виповнення місячного віку. Безкоштовна медична допомога надається їм у Ружинській ЦРЛ та, за потреби, в обласних закладах охорони здоров’я. Для того, щоб дитина могла користуватися послугами ЛК і надалі, її необхідно внести в реєстр членів ЛК, для чого потрібно звернутися у філію ЛК (перший поверх Ружинської ЦРЛ). Розмір членського внеску за дітей складає 7 гривень, незалежно від їх кількості у родині.
До речі, під час перебування жінок у відпустці по догляду за дітьми до 3-х років, як правило, роботодавці перестають перераховувати членські внески. Тому вам доведеться платити їх самостійно, щоб не виникла заборгованість, за якої ви не зможете отримувати безкоштовну допомогу.
— Якщо я була членом в ЛК протягом 4 місяців (заплатила 80 грн), мене пролікували в обласній лікарні на 1125 грн, чи потрібно відшкодовувати тепер різницю, і як швидко я можу знову лікуватись за рахунок ЛК?
— В жодному разі відшкодовувати різницю в коштах не потрібно, оскільки сума, що може бути витрачена на ваше лікування, не залежить від суми сплачених вами внесків. Це є можливим через принцип взаємодопомоги, що лежить в основі нашої роботи. Кількість звернень за медичною допомогою не обмежується і залежить тільки від стану вашого здоров’я, а не розміру гаманця.
— Після звільнення з роботи 2 роки не плачу внесків, чи можна мені поновити членство в ЛК?
— Якщо ви залишились членом ЛК, то знову користуватись безкоштовним лікуванням за її рахунок ви зможете, погасивши повністю заборгованість. Якщо ж вас виключено згідно рішення правління за значну заборгованість, чи ви самі написали заяву про вихід з ЛК, в такому разі повторний вступ неможливий. Детально про суму заборгованості і можливість її погашення можна дізнатись у оператора Ружинської філії за телефоном 3-17-94.
— Чи може вступити в ЛК мій син, який зареєстрований в Мовчанівці, але працює в Києві?
— Безумовно, може. Для того, щоб стати членом Лікарняної каси необхідно бути громадянином України, а місце реєстрації і проживання значення не мають. Надання медичної допомоги теж не обмежується «пропискою», а надається в будь-якому медичному закладі по всій Житомирській області.

Переглядів: 735 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100