Головна » 2010 » Квітень » 1 » Молодь розважається – дорослі турбуються
12:31
Молодь розважається – дорослі турбуються

П’яні підлітки, які до середини ночі сидять у кафе, це те, на що, на жаль, сьогодні перетворилося поняття «дозвілля молоді у вечірній час». Причин цього явища можна знайти багато, однак не менш важливо знайти шлях, як викоренити цю суспільну проблему. Саме це питання стало ключовим на засіданні колегії райдержадміністрації, яке відбулося 30 березня.

img10.jpgВ Ружині тривалий час вже практикуються рейди у вихідні та святкові дні, під час яких працівники служб РДА, правоохоронних органів, освітяни перевіряють, як проводять свій вільний час юнаки й дівчата у кафе, на дискотеці. Чи не продають неповнолітнім спиртних напоїв та тютюнових виробів. Та, як зауважила у своєму виступі начальник служби у справах дітей РДА Т.А.Драчук, практика показує,що не завжди ці рейди ефективні.

Начальник відділу освіти РДА В.Г.Федорчук підкреслив, що у навчальних закладах проводиться достатньо різних вечорів та дискотек, аби забезпечити змістовне дозвілля учнівської молоді. Але вечори відбуваються під наглядом чергового вчителя, а тому туди вже не прийдеш на підпитку, не принесеш пляшку чи цигарки. Крім того, наголосив Володимир Григорович, школярі поінформовані про те, що прийнято ряд документів, які обмежують час їх перебування у закладах дозвілля, громадського харчування, комп’ютерних клубах у вечірній час.

– Коли молодь сидить у кафе, столи ламаються від напоїв, – зауважив В.Г.Федорчук. – та, щоб усе це замовити потрібні гроші, які, очевидно, дають батьки своїм дітям. Тому, думаю, варто притягувати до відповідальності саме батьків, які повинні виховувати своїх           нащадків.

Напевно, у нашому суспільстві ще низька правова свідомість і культура. Адже законом прямо заборонено продаж алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років. Однак підлітки продовжують їх купувати, а продавці нечасто запитують вік у покупців. Є рішення обласної та районної рад, якими обмежено час перебування неповнолітніх ввечері у громадських місцях. Та підлітки розважаються у кафе до пізньої ночі. І найцікавіше починається тоді, коли правоохоронці намагаються притягнути до відповідальності правопорушників.

За словами начальника райвідділу міліції В.П.Семенюка, суд розглядає тільки ті адміністративні протоколи, які складені на неповнолітніх, які розпивали алкоголь на вулиці, у місцях не призначених для цього. Якщо ж неповнолітнього застали п’яним у приміщенні кафе чи бару, його не можливо притягнути до відповідальності. Оскільки за законом він не мав права купити ні алкоголю, ні цигарок. Щоб покарати правопорушника потрібно задокументувати момент          продажу.

Голова Ружинського районного суду В.М.Нейло вказав два шляхи вирішення проблеми: або притягувати до відповідальності того, хто реалізував неповно-літньому алкогольні напої чи тютюнові вироби, або того, хто втягує цього неповнолітнього у п’янку.

З початку цього року, за словами начальника райвідділу міліції, правоохоронці уже склали 3 адміністративні протоколи на дорослих за ст. 180 «Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння» та 13 – за ст. 184 «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей».

Якщо вже доведено факт продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім, підприємця чекає штраф у розмірі 6 800 грн і можливе позбавлення ліцензії на торгівлю вказаними товарами.

У Ружинському районі такий випадок вже трапився. Як розповіла начальник податкової інспекції К.П.Велика, на підприємця з Малих Низгірець неодноразово скаржилися жителі села, оскільки він продавав алкоголь неповнолітнім. Податківці упіймали його «на гарячому», і як наслідок, – підприємець сплатив штраф, крім того, його позбавили ліцензії. Вже у першому кварталі цього року податківці здійснили 18 перевірок торговельних точок, накладено 2 штрафи на суму 30 тис. грн.

– У нас є бажання подолати цю проблему, – підкреслила голова райдержадміністрації Н.О.Туранська, – однак у нас немає повноважень. Але, це наші діти, ми мусимо потурбуватися про них.

Тож колегія РДА вирішила:

виконкомам сільських, селищної рад, районному відділу УМВС України в Житомирській області (Семенюк В.П.), службі у справах дітей райдержадміністрації (Драчук Т.А.), центру со-ціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (Симон А.С.), відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації (Пилипчук Н.М.), відділу освіти райдержадміністрації (Федорчук В.Г.) забезпечити постійний та дієвий контроль за обмеженням перебування дітей у закладах дозвілля, громадського харчування, на вулицях та інших громадських місцях населених пунктів Ружинського району у вечірній час без супроводу батьків або осіб, що їх замінюють, дітей віком до 14 років після 22 години, а віком від 14 до 16 років – після 23 години. З цією метою організовувати та проводити систематичні рейди. У разі виявлення порушень зазначених вимог, притягувати до відповідальності батьків або осіб, що їх замінюють, а також суб’єктів підприємницької діяльності;

відділу освіти райдержадміні-страції (Федорчук В.Г.) активізувати роботу з батьківською громадою і з цією метою розробити та впровадити інноваційні форми та методи роботи з батьками щодо питань правової освіти;

районному відділу УМВС України в Житомирській області (Семенюк В.П.) активізувати роботу щодо виявлення і притягнення до адміністративної відповідальності неповнолітніх та дорослих осіб за паління у невстановлених місцях, розпиття спиртних напоїв і появу у нетверезому стані в громадських місцях, продаж дітям спиртних напоїв і тютюнових виробів, доведення підлітків до стану алкогольного сп’яніння;

державній податковій інспекції в Ружинському районі (Велика К.П.), у разі виявлення продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів дітям, що є порушенням ліцензійних умов, вирішувати питання щодо позбавлення ліцензії на право роздрібної торгівлі суб’єктів господарювання.

Ольга МОЛЯВЧИК

 




Переглядів: 985 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/22
Всього коментарів: 7
7 13  
1
Реальність - це ілюзія, що викликається відсутністю алкоголю

6 13  
1
Ви не п'яні ще по-справжньому, якщо можете лежати, не тримаючись за підлогу

5 13  
1
— Так хочеться чогось чистого, світлого!.. – мрійливо каже дружина. Чоловік:
— Пиво будеш?..

4 13  
1
Взяла мачуха і змішала горілку з пивом і сказала Попелюшці: Коли ми прийдемо, щоб пиво та горілка були в різних склянках!

3 13  
1
Якщо на середину каната прив'язати пляшку горілки, то перетягувати канат будуть набагато азартніше

2 13  
1
Дружина загнала чоловіка в кут і б'є шваброю по голові примовляючи:
- Будешь,гнидо пить? - Будеш, пити? Будеш?... Будеш? ...
Чоловік захищався, захищався і каже:
- Ладно, умовила! - Наливай!!! Наливай!

1 13  
1
Дзвінок. У трубці п’яний чоловічий голос:
- Альо, Валю можна?
- Її немає.
- А, мать її…
- Я вас слухаю.
- Та мать твою!..
- Бабусю, вас до телефону.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100