Головна » 2010 » Травень » 31 » На околиці Білилівки встановлено та освячено поклонний хрест
11:47
На околиці Білилівки встановлено та освячено поклонний хрест
Дорога додому звично виводить на щойно освячене місце. Останній погляд на освячений хрест… 
Раніше цей «п’ятачок» був лише непомітною крапкою, звідки люди починали шлях додому. Тепер це не просто одна з окрас Білилівки, а й святе місце. Та це – лише початок. Незабаром тут буде встановлено плиту з короткою історією села. Це місце першим зустрічатиме подорожніх, що прямують до отчого дому, нагадуватиме їм босоноге дитинство та вірних друзів, добрих сусідів та земляків.
Саме земляки, вихідці з Білилівки, прониклись ідеєю встановлення поклонного хреста на цьому місці. З цією ідеєю і прийшли до благочинного Ружинського округу о.Михаїла Маркевича, який не тільки підтримав починання, а й сам виготовив проект хреста.


Один із авторів ідеї – депутат обласної ради Михайло Андрійович Чигир – під час освячення наголосив, що цей знак стане оберегом всього села і його жителів, приверне Божу благодать для тих людей, що народились і виросли на цій землі.


– Ті, хто в’їжджає в село, або їде звідси, нехай вклоняться Хресту. Бережіть пам’ять предків, – вітав земляків голова апеляційного суду Житомирської області Сергій Миколайович Прокопчук, – всі ми спільно маємо дбати про історію села, підтримувати звичаї та традиції білилівчан. І де б ми не були, маємо завжди пам’ятати той край, де зросли, тих людей, з якими живемо.


Вітаючи білилівчан та гостей села, голова райдержадміністрації Володимир Сергійович Бондарчук зазначив: «Ми прагнемо кращого життя, і для цього потрібно працювати всім миром, всією громадою. Земляки піклуються про своє село, це добра традиція, яку потрібно підтримувати. Якщо в кожному селі будуть такі вихідці, що опікуються життям громади, допомагають їй, то й громада стане жити краще».


Чи не все село, від малого і до великого, зібралися на околиці під час освячення поклінного хреста, дякували землякам, славили Господа, а священники району відправили святкову службу на місці освячення.
Так, у Білилівці освячено поклонного хреста. Тепер п’ятиметровий дерев’яний хрест буде зустрічати кожного, хто в’їжджає в село.


За давньою християнською традицією, на перехрестях в кінці міста прийнято ставити поклонні хрести, які є святинею для всіх християн. Ще в ІХ столітті в Константинополі сам імператор і патріарх виносили часточки Животворящого Хреста Господнього. Хворі люди, які прикладалися до них, отримували зцілення. З того часу всі християни почали по особливому ставитися до Хресного Знамення.
Василь КАЩУК
Переглядів: 1010 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100