Головна » 2010 » Березень » 11 » Надання недостовірних даних – веде до обов’язкової відповідальності
14:21
Надання недостовірних даних – веде до обов’язкової відповідальності
 Кожен громадянин при зверненні до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні подає за місцем свого проживання паспорт, трудову книжку, цивільно-правовий договір, а в разі необхідності, військовий квиток та документ про освіту.
Для одержання статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю громадяни подають особисту заяву, довідку про середню заробітну плату за останнім місцем роботи.
Оскільки тривалість перебування у трудових відносинах, сплати страхових внесків, розмір заробітної плати впливають на розмір та тривалість виплати допомоги по безробіттю, то надання неправдивих даних тягне за собою відповідальність безробітних. В результаті цього скорочується виплата допомоги по безробіттю на строк до 90 календарних днів у разі приховування відомостей про працевлаштування на тимчасову роботу (у тому числі за межами України) чи здійснення іншої діяльності за винагороду в період одержання допомоги по безробіттю, або особа знімається з обліку в зв’язку з призначенням їй допомоги по безробіттю на підставі документів, що містять неправдиві відомості з обов’язковим поверненням незаконно отриманих виплат. Такі громадяни можуть бути зареєстровані в службі зайнятості, як такі, що шукають роботу, після закінчення шести місяців з дати зняття з обліку за умови, що вони повернули отримані кошти.
Достовірність даних, що є підставою для надання статусу безробітного та виплати допомоги по безробіттю, встановлюється шляхом звірки з органами Державної податкової адміністрації України, Пенсійним Фондом України, Державним реєстратором.
Тому факт недостовірних даних буде неодмінно виявлений і потягне за собою обов’язкову відповідальність, а бажання обдурити державу призведе лише до того, що ошуканим залишиться сам громадянин.
Як приклад: в результаті звірки з державним реєстратором виявляються факти того, що є безробітні, які під час перебування на обліку в центрі зайнятості, приховують факт реєстрації як приватних підприємців. А значить, згідно Закону «Про зайнятість населення» вони віднесені до зайнятого населення та не мають права на визнання їх безробітними. У зв’язку з цим приймається рішення про зняття таких осіб з обліку та відшкодування ними всієї суми незаконно отриманої допомоги по безробіттю.
В результаті звірки з Пенсійним Фондом України виявляються випадки коли безробітні особи отримують певні види пенсій за вислугу років, пільгові та інші, які не дають їм права отримувати допомогу по безробіттю. Тому і в цих випадках приймається рішення про зняття таких осіб з обліку та повернення незаконно отриманої допомоги.
Під час звірки з Державною податковою адміністрацією виявляються факти, коли безробітні працюють за сумісництвом, або виконують роботи за цивільно-правовими угодами, а центр зайнятості про це не попереджують. Як результат – незаконно отримані кошти мають бути повернуті.
Якщо громадяни добровільно не повертають незаконно отриману допомогу по безробіттю, вона стягується в судовому порядку.
Отже пам’ятайте, що при постановці на облік у службі зайнятості, кожна особа несе персональну відповідальність за надання достовірних відомостей, які впливають на призначення статусу безробітного та виплату допомоги по безробіттю, і жоден факт обману не залишиться без належної уваги.
Іван Кропивницький,
заступник директора – начальник відділу надання соціальних послуг

Переглядів: 1264 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100